Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που θα επιτύχουν - Οι πέντε φράσεις που πρέπει να τους λέτε

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

H αγωνία κάθε γονιού είναι να μεγαλώσει καταρχήν ευτυχισμένα παιδιά, και κατά δεύτερον επιτυχημένα!  Τα πράγματα που λένε οι γονείς στα παιδιά τους μπορεί είτε να τα ενθαρρύνουν και να τους δώσουν αυτοπεποίθηση ή να μειώσουν την αυτοεκτίμησή τους και να τα κρατήσουν πίσω στη ζωή.

Η Margot Machol Bisnow, που είναι συγγραφέας, μητέρα και coach γονιών, μίλησε με 70 γονείς των οποίων τα παιδιά εξελίχθηκαν σε επιτυχημένους ενήλικες. Και γράφει στο CNBC, σύμφωνα με το moneyreview.gr, τα πέντε βασικά μηνύματα που περνούσαν στα παιδιά τους καθημερινά.


1. Δεν μπορώ να κάνω τα πάντα για εσένα

Οι γονείς αυτοί ήταν κάθε άλλο παρά υπερπροστατευτικοί και υπερ-παρεμβατικοί (δηλαδή αυτό που ονομάζεται «helicopter parent»).  Αντ΄ αυτού, έθεταν ξεκάθαρες προσδοκίες και εμπιστεύονταν τα παιδιά τους να αναλάβουν την ευθύνη. Κυρίως, επέτρεπαν τις φυσικές συνέπειες να εκδηλωθούν. Δηλαδή εάν τα παιδιά τους δεν διάβαζαν και έγραφαν άσχημα σε ένα διαγώνισμα, το χρησιμοποιούσαν σαν ένα μάθημα.

2. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς και να είσαι ευγενικός

Τα παιδιά αυτά έμαθαν τη σημασία της ευγένειας από μικρή ηλικία. Το 2006, ο Blake Mycoskie ίδρυσε την TOMS, η οποία έχει χαρίσει πάνω από 95 εκατ. ζευγάρια παπούτσια, καθώς με βάση το μοντέλο «one-for-one» που χρησιμοποιεί, δωρίζει ένα ζευγάρι σε κάποιον που το έχει ανάγκη για κάθε ένα που πουλά στους πελάτες της.

Όπως είπε, στην οικογένειά του φρόντιζαν πάντα τους λιγότερο προνομιούχους, «υιοθετώντας» τρεις ή τέσσερις οικογένειες κάθε Χριστούγεννα και χαρίζοντάς τους ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά τους.

3. Εάν κάτι πάει στραβά, μην λυπάσαι, μπορεί να εξελιχθεί σε κάθε θετικό αργότερα.

Οι μελλοντικοί επιχειρηματίες έμαθαν να κερδίζουν και να χάνουν με χάρη και να μην παθαίνουν εμμονή με τα λάθη τους. Το να κάνουν στροφή και να δοκιμάζουν μια νέα προσέγγιση ήταν επίσης ένα σημείο-κλειδί της ανατροφής τους.

4. Τι ήταν το καλύτερο και το χειρότερο που συνέβη σήμερα;

Οι οικογένειες αυτές φρόντιζαν να συζητούν τα γεγονότα της ημέρας είτε κατά την επιστροφή από το σχολείο, τα Σαββατοκύριακα ή στο βραδινό τραπέζι, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά τους γνώριζαν ότι μπορούσαν να μιλήσουν ελεύθερα.

5. Σε αγαπώ

Οι επιχειρηματίες αυτοί μεγάλωσαν γνωρίζοντας πόσο πολύ τους αγαπούν οι δικοί τους, πόσο πιστεύουν σε αυτούς και ότι τους στηρίζουν πάντα. Η ιδρύτρια του As I Am That Girl, Alexis Jones, είπε: «Η μητέρα μου είχε έναν κανόνα για το σπίτι: Αγαπάμε ο ένας τον άλλο χωρίς όρους. Αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποί.  Πάντα στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό με έκανε να νιώθω ότι τίποτα δεν ήταν αδύνατο».