Ποιες τροφές δεν επιτρέπονται τον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού σας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είστε νέα μαμά και προβληματίζεστε για τη διατροφή του μωρού σας; Φυσικά και θα συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Ωστόσο υπάρχουν και πολλές έρευνες που έχουν δείξει τι είναι καλό να αποφύγετε το πρώτο έτος της ζωής του.

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες δεν επιτρέπονται τους 12 πρώτους μήνες του μικρού σας. Μέχρι δηλαδή να αποκτήσει δοντάκια αλλά και να αναπτυχθεί το πεπτικό του σύστημα.


Σύμφωνα με τη Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρία το μέλι δεν πρέπει να χορηγείται σε μωρά κάτω των 12 μηνών γιατί υπάρχει κίνδυνος το βρέφος να μολυνθεί από μια τοξίνη  μικροβίου, την οποία δεν μπορεί να καταστρέψει και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στην Ελλάδα συχνά ακούμε τις γιαγιάδες κυρίως να παροτρύνουν τους νέους γονείς να βάζουν λίγο μέλι στην πιπίλα του μωρού. Πιθανόν να μην υπάρχει αυτό το μικρόβιο στο ελληνικό μέλι, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρετε μέχρι τον 12ο μήνα.

Άλλη μια τροφή που δεν πρέπει να χορηγείτε στα μωρά πριν κλείσουν τον πρώτο χρόνο είναι οι ξηροί καρποί για το ενδεχόμενο κάποιας αλλεργίας , αλλά και γιατί είναι πολύ σκληροί και δυσκολεύουν την κατάποση. Το ίδιο σκληρά και επικίνδυνα θεωρούνται τα σταφύλια, το ωμό καρότο, το pop corn και το μήλο, με τα οποία το μωρό μπορεί να πνιγεί.

Το φρέσκο γάλα χορηγείται επίσης μετά τους 12 μήνες! Αν δεν θηλάζετε, προτιμήστε το γάλα σε σκόνη που θα σας συστήσει ο παιδίατρος σας!