Ποια χώρα θέλει να προστατέψει τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων»

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το παγκόσμιο φαινόμενο της χρήσης smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από όλο και μικρότερες ηλικίες προκαλεί ανησυχία και κινητοποιεί κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το κατώτατο όριο ηλικίας για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα 13 στα 15 έτη, με στόχο να προστατεύσει τα παιδιά από την «επιρροή των αλγορίθμων» και τις καταχρηστικές πρακτικές των τεχνολογικών εταιρειών που στοχεύουν τους εγκεφάλους των ανηλίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης, πάνω από το 70% των παιδιών ηλικίας 11 ετών ήδη χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων. Η κυβέρνηση στοχεύει στην αναθεώρηση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι πλατφόρμες να απαιτούν ελάχιστη ηλικία τα 15 έτη για τη συλλογή και διαχείριση των δεδομένων των ανηλίκων, ενώ διερευνά μεθόδους επαλήθευσης της ηλικίας που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη χώρα που προχωρά σε παρόμοια μέτρα. Η Αυστραλία έχει ανακοινώσει παρόμοια σχέδια, ενώ στη Γαλλία εφαρμόζεται πιλοτικά η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για μαθητές έως 15 ετών. Στην Ελλάδα, πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία πλατφόρμας με οδηγίες για εργαλεία «parental control», ενώ ο νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κινητών από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του σχολείου.

Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο και την ανάγκη για πιο αυστηρές ρυθμίσεις που να βοηθούν τους γονείς στην προστασία των παιδιών τους.