Περιοδικό TIME: "Η 15χρονη επιστήμονας Gitanjali Rao είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς»"

Δημοσιεύθηκε στις

Το 2020 είναι αναμφίβολα μια χρονιά εξελίξεων και αλλαγών και αποτελεί τη μοναδική χρονιά που μπορεί με μεγάλη ευκολία να χαρακτηρίσει τη ζωή. Περιέχει όλα τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία μαζεμένα και τη μεγαλύτερη σημασία διακατέχει σε που ακριβώς θα επιλέξουμε να εστιάσουμε.

από τη Βέρα Πάρδου


Θετική λοιπόν σίγουρα εξέλιξη αποτελεί το περιοδικό "TIME" και η επιλογή του μετά από 92 χρόνια κάνοντας το ίδιο αφιέρωμα για το εκάστοτε "πρόσωπο της χρονιάς", φέτος να αφορά το "παιδί της χρονιάς". Μπορεί να φαντάζει κάτι απλό σαν αλλαγή αλλά σίγουρα δεν είναι αφού θρέφει το σπόρο της ελπίδας και της φιλοδοξίας που τόσο λανθασμένα έχει παρεξηγηθεί σε όποιον επιλέξει να διαβάσει τη συνέντευξη. Πρόκειται επομένως για την 15χρονη επιστήμονα και ερευνήτρια Gitanjali Rao, που φιγουράρει στο εξώφυλλο φορώντας τα μετάλλια με τα οποία έχει βραβευτεί. Η νεαρή κοπέλα επιλέχθηκε μεταξύ 5.000 υποψηφίων ενώ μίλησε με την Αντζελίνα Τζολί, η οποία της πήρε τη συνέντευξη, για την απίστευτη δουλειά της.

Μάλιστα η συνέντευξη της και η ιστορία της μπορούν να θεωρηθούν τρομερό κίνητρο για όλους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο που εστιάζουν στα εμπόδια αντί να τα μετατρέπουν σε δικές τους προσωπικές ευκολίες. H Gitanjali Rao είναι από το Ντένβερ του Κολοράντο και έχει εφεύρει νέες τεχνολογίες σε μια σειρά από πεδία, συμπεριλαμβανομένης μιας συσκευής που μπορεί να εντοπίσει τον μόλυβδο στο πόσιμο νερό αλλά και μια εφαρμογή και επέκταση του Chrome που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει περιεχόμενο bullying στο Διαδίκτυο. Η ίδια δήλωσε ότι ελπίζει να εμπνεύσει και τα άλλα παιδιά της ηλικία της και να τα κάνει ονειρεύονται νέες ιδέες για «επίλυση των προβλημάτων του κόσμου».

Η εστίαση στην εποχή μας είναι ίσως το πιο σημαντικό προτέρημα που μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να εφαρμόσουμε στη ζωή μας. Η τύχη έρχεται να βοηθήσει όσους δουλεύουν σκληρά και κυνηγούν τις ευκαιρίες, ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η 15χρονη επιστήμονας. «Δεν θέλω μόνο να δημιουργήσω τις δικές μου συσκευές για την επίλυση των προβλημάτων του κόσμου, αλλά αυτό να αποτελέσει και έμπνευση για άλλους, να κάνουν το ίδιο. Επειδή ξέρω από την προσωπική μου εμπειρία ότι δεν είναι εύκολο να μη βλέπεις κανέναν σαν εσένα. Οπότε αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο : Αν εγώ μπορώ να το κάνω, εσύ μπορείς να το κάνεις, οποιοδήποτε μπορεί να το κάνει», τόνισε στην Angelina Jolie στο TIME. Επιλέχθηκε φτάνοντας στους πέντε φιναλίστ καθώς ξεχώρισε από μια επιτροπή νέων ανθρώπων.

Περιοδικό TIME: "Η 15χρονη επιστήμονας Gitanjali Rao είναι το πρώτο «παιδί της χρονιάς»"

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως από αυτή την ηλικία και έχοντας ήδη πετύχει τόσο στέκεται στο θέμα των φύλων. Η Rao ξέρει ότι δεν μοιάζει με την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τους επιστήμονες. «Δεν μοιάζω τυπικός επιστήμονας. Απ’ ό,τι βλέπω στην τηλεόραση ο τυπικός επιστήμονας είναι συνήθως μεγαλύτερος και συνήθως λευκός άνδρας. Είναι παράξενο για εμένα να διαπιστώνω ότι οι άνθρωποι είχαν σχεδόν προκαθορισμένους ρόλους, από το φύλο τους, την ηλικία τους, το χρώμα του δέρματός τους. Ο στόχος μου έχει αλλάξει από το να δημιουργώ τις δικές μου συσκευές για να επιλύω τα προβλήματα του κόσμου, στο να εμπνέω τους άλλους να κάνουν το ίδιο», τόνισε μιλώντας για τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών στους κλάδους της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τελικά το 2020 τα παιδιά θα μας αναγκάσουν αν δούμε κατάματα ό,τι φοβόμασταν ή αποφεύγαμε τα προηγούμενα χρόνια.