Παχύσαρκη μαμά: Παχύσαρκη κόρη;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα κορίτσια των παχύσαρκων μητέρων θα γίνουν και αυτά παχύσαρκα. Τι ισχύει για τους γιους – Τι έδειξε μελέτη για τον αυξημένο κίνδυνο

Τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί από παχύσαρκες μητέρες έχουν αυξημένο κίνδυνο να μεγαλώσουν και να γίνουν και αυτά το λιγότερο υπέρβαρα.


Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Επιδημιολογίας του Βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, κατέγραψε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τις σοβαρές πιθανότητες που έχουν οι κόρες των παχύσαρκων γυναικών να γίνουν και αυτές παχύσαρκες.

Την ίδια στιγμή, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι οι γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία μπορεί να μοιράζονται τον κίνδυνο για τη νόσο με τις κόρες τους, αλλά όχι με τους γιους τους.

Τα ευρήματά της ενδιαφέρουσας έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism την οποία εκδίδει η Ενδοκρινολογική Εταιρεία .

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία ή με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος.

Έρευνα σε 240 παιδιά

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές ήταν να μετρήσουν το σωματικό λίπος και τον άπαχο μυϊκό ιστό σε 240 παιδιά, ηλικίας 9 ετών ή μικρότερα. Ανάλογες μετρήσεις έκαναν και στους γονείς τους. Στόχος τους να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος και η αναλογία λίπους – μυών στο παιδί σχετίζεται με τους δείκτες των γονιών του.

Αυτό που διαπίστωσαν για μητέρες και κόρες είναι άκρως εντυπωσιακό, κρούοντας ταυτόχρονα και το καμπανάκι του κινδύνου για τα νέα κορίτσια.

Βρήκαν ότι τα κορίτσια είχαν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και λίπος με τις μητέρες τους.

Αυτή η συσχέτιση ωστόσο δεν διαπιστώθηκε στα αγόρια, αλλά ούτε και με τους πατέρες των παιδιών.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρεμπέκα Μουν, από το Κέντρο Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους πρέπει να αρχίζουν πολύ νωρίς στη ζωή, ιδίως στα κορίτσια που γεννιούνται από υπέρβαρες ή παχύσαρκες μητέρες».

Μην ξεχνάμε ότι η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες και το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ. Το δε ετήσιο κόστος της ιατρικής περίθαλψης υπολογίζεται σε 173 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η παχυσαρκία ευθύνεται για την εμφάνιση πάρα πολλών νόσων όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιολογικά προβλήματα.

Στην δε χώρα μας η παχυσαρκία είναι μια νόσος που χτυπά έξι στους δέκα ενήλικες Έλληνες ενώ το 20% των παιδιών έχουν καταγραφεί ως παχύσαρκα και αυτά.