Ουκρανία: Η φρίκη του πολέμου μέσα από τα μάτια νοσηλεύτριας που φροντίζει μωρά από παρένθετες μητέρες

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι η Οξάνα Μαρτινένκο και εργάζεται στην Ουκρανία ως νοσηλεύτρια. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, τη μέρα οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην Ουκρανία, ζούσε μια φυσιολογική ζωή. Περνούσε τη μέρα της με τα παιδιά της και τους ασθενείς της, και αυτό που τους ανησυχούσε περισσότερο ήταν η πανδημία και πότε επιτέλους θα κλείσει αυτό το δύσκολο κεφάλαιο που έχει ταλαιπωρήσει όλο τον πλανήτη.

Τώρα όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Μία νέα πραγματικότητα. Μία νέα καθημερινότητα. Η καθημερινότητα του πολέμου. Βομβαρδισμοί, εκρήξεις, τρόμος, φόβος, θάνατος. Αυτά συνθέτουν το σημερινό σκηνικό της ζωής της Οξάνα.


Η Ουκρανή νοσηλεύτρια και οι συνάδελφοί της έχουν να φροντίσουν 21 μωρά, σε μια αυτοσχέδια κλινική που έχει στηθεί σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας στα προάστια του Κιέβου. Μάλιστα, όλα τα μωράκια είναι βρέφη από παρένθετες μητέρες που οι γονείς τους δεν μπορούν να παραλάβουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στη χώρα.

Έξι όλες κι όλες και έχουν να φροντίσουν 21 νεογέννητα. Δουλεύουν νύχτα μέρα με τον φόβο των ρωσικών βομβαρδισμών, τον ίδιο φόβο που αισθάνονται και τα βρέφη.

Στον άδειο χώρο γύρω από την κλινική, η Οξάνα με το ένα χέρι σπρώχνει ένα βρεφικό καρότσι και στο άλλο κρατάει ένα βρέφος καθώς και η ίδια και οι συνάδελφοί της προσπαθούν να παρηγορήσουν τα παιδιά.

Ταυτόχρονα η Οξάνα  ανησυχεί και για τη δική της οικογένεια. Τα παιδιά της βρίσκονται στην περιφέρεια γύρω από το Σούμι, μια πόλη σε απόσταση περίπου 320 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, η οποία έχει βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Για την Οξάνα είναι πολύ επικίνδυνο να επιχειρήσει να πάει σε αυτά και έτσι τα παιδιά της μένουν με την γιαγιά τους.

«Δεν έχουμε μπορέσει να πάμε στο σπίτι μας από τις 24 Φεβρουαρίου", είπε στο Reuters καθώς άλλαζε την πάνα ενός μωρού. Κατάγομαι από την περιοχή του Σούμι, αλλά δεν μπορώ να πάω εκεί. Έχω παιδιά στο σπίτι...Αυτοί (οι Ρώσοι) άρχισαν χθες να βομβαρδίζουν την πόλη μας. Καθημερινά περιμένουμε νέα τους για το τι συμβαίνει εκεί...Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα μωρά».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, τηλεφωνεί στην οικογένειά της όποτε μπορεί, για να δει αν είναι ασφαλής και αν τα παιδάκια της κατάφεραν να κοιμηθούν τη νύχτα, εν μέσω των βομβαρδισμών που συνεχίζονται χωρίς σταματημό.

Τα μωρά είναι ξαπλωμένα το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρά πλαστικά κρεβάτια και μπιμπερό είναι στοιβαγμένα για να αποστειρωθούν.

Τα μωρά αισθάνονται φόβο, είναι ανήσυχα, λέει η 37χρονη Αντονίνα Γεφίμοβιτς, μία άλλη νοσοκόμα.

Η Αντονίνα έχει κι’ αυτή τη δική της οικογένεια αλλά δεν μπορεί ν΄ αφήσει και τα βρέφη μόνα τους. «Θα ήθελα να φύγω, να πάω στην οικογένειά μου. Αλλά δεν έχουμε που να αφήσουμε αυτά τα βρέφη», λέει. Ο σύζυγος και οι δύο κόρες της Αντονίνα έχουν ήδη φύγει από το Κίεβο και βρίσκονται κάπου 200 χιλιόμετρα μακριά, σε πιο ασφαλές μέρος.

«Αυτά εδώ τα μωρά δεν γίνεται να τα εγκαταλείψουμε. Είναι ανυπεράσπιστα. Χρειάζονται φροντίδα. Ελπίζουμε να έρθουν οι γονείς για να τα πάρουν όσο γίνεται πιο σύντομα», λέει η Αντονίνα, καθώς αλλάζει πάνες σε ένα από τα βρέφη.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=fAPsvA9zzrw&feature=emb_logo

Το προσωπικό λέει επίσης ότι δύο ζευγάρια-ένα από τη Γερμανία και ένα από την Αργεντινή-κατάφεραν να πάνε στο Κίεβο για να συναντήσουν τα μωρά από παρένθετες μητέρες, αλλά δεν είναι σαφές πότε θα μπορέσουν να τα βγάλουν από τη χώρα.

Οι Ουκρανοί σε όλη τη χώρα τρέχουν από τα σπίτια τους στα καταφύγια καθώς οι Ρώσοι προελαύνουν σε πόλεις και χωριά.

«Δεν φταίνε εκείνα που συνέβη», λέει η Οξάνα για τα μωρά που φροντίζει. «Δεν φταίνε εκείνα που οι γονείς τους δεν μπορούν να έρθουν να τα πάρουν. Και έτσι μένουμε εδώ, το αντιμετωπίζουμε και τα βοηθάμε με ό,τι μπορούμε», συμπληρώνει.

Βομβαρδισμένο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

ΠΑΡΕΝΘΕΤΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Η Ουκρανία είναι ένα διεθνές κέντρο παρένθετης μητρότητας, που περιλαμβάνει χιλιάδες μωρά κάθε χρόνο σε κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, πολλά εκ των οποίων τα παίρνουν ξένοι στο εξωτερικό.

Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των ανθρωπιστικών οργανώσεων και κάποιων πρώην παρένθετων μητέρων ως προς το σωματικό και ψυχολογικό τίμημα της διαδικασίας και τον κίνδυνο εκμετάλλευσης γυναικών και των μωρών τους στις φτωχότερες χώρες.

Τα βρέφη που βρίσκονται στην κλινική του Κιέβου γεννήθηκαν σε διάφορα μαιευτήρια της πρωτεύουσας και συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σε ένα μέρος για την ασφάλειά τους.

Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Σφοδρές συγκρούσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας από τότε που η Μόσχα εξαπέλυσε την "ειδική επιχείρηση", όπως την αποκαλεί, στις 24 Φεβρουαρίου για την αποστρατιωτικοποίηση και την "αποναζιστικοποίηση" της χώρας, ένας ισχυρισμός τον οποίο η Ουκρανία απορρίπτει ως πρόσχημα για μια αδικαιολόγητη εισβολή.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και πόλεις και χωριά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς, τα αεροπορικά πλήγματα και τις μάχες. Η Ρωσία αρνείται πάντως ότι στοχοποιεί αμάχους.

Μέχρι στιγμής, η πρωτεύουσα, το Κίεβο έχει γλιτώσει από τα χειρότερα, αλλά ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στην πόλη και οι βομβαρδισμοί έχουν εντατικοποιηθεί.

Η Αντονίνα, λέει ότι το προσωπικό έχει παγιδευτεί και εργάζεται νυχθημερόν για την φροντίδα των παιδιών.

«Δεν έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε τώρα ... Προσπαθούμε να κοιμόμαστε κάθε τόσο από λίγο, να αλλάζουμε βάρδιες. Είναι δύσκολο, δύσκολο», λέει.

Με τους βομβαρδισμούς να εντείνονται, οι εκρήξεις ακούγονται περισσότερο. «Είναι στ' αλήθεια τρομακτικό», καταλήγει.

https://www.youtube.com/watch?v=-zeOpv_HD8w&t=76s