Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ντυθεί τσολιάς - Η παιδική φωτογραφία!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ και δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος έχει ελληνικές ρίζες. Έχει γεννηθεί στην Κέρκυρα, από τον πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και την πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, αλλά η οικογένειά του εξορίστηκε όταν εκείνος ήταν ακόμα βρέφος.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Ο πατέρας του πρίγκιπα Κάρολου, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 και είχε τον τίτλο «Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας» και αποτελεί το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος που έζησε την Κέρκυρα και είχε φωτογραφηθεί ντυμένος τσολιάς το 1930 σε ηλικία 9 ετών.

Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, είχε ντυθεί τσολιάς - Η παιδική φωτογραφία!

Μάλιστα η μητέρα του Φίλιππου, Αλίκη ζούσε στην Αθήνα και ο πρίγκιπας Κάρολος ερχόταν συχνά ως παιδί στην Ελλάδα για να επισκεφτεί τη γιαγιά του.

Την ιστορική φωτογραφία του πρίγκιπα Φίλιππου που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα ανάρτησε στο twitter ο ιστορικός Oskar Aanmoen, που είναι ειδικός στην ιστορία των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης.

Η πρώτη γνωριμία της Ελισάβετ με τον Φίλιππο

Η ρομαντική ιστορία αγάπης του ελληνικής καταγωγής πρίγκιπα Φίλιππου και της διαδόχου της Γηραιάς Αλβιόνας ξεκίνησε, όταν οι δύο νέοι συναντήθηκαν στο ναυτικό κολέγιο του Ντάρτμουθ το καλοκαίρι του 1939. Εκείνος ήταν 18 ετών και είχε καταταγεί στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό. Εκείνη, μόλις 13 ετών, είχε επισκεφθεί το κολέγιο μαζί με τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο, την μητέρα της και την μικρότερη αδελφή της. Η νεαρή πριγκίπισσα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του ψηλού, ξανθού και αθλητικού πρίγκιπα με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Δανία.

Μετά τη πρώτη τους γνωριμία ο Φίλιππος και η Ελισάβετ, που ήταν μακρινά εξαδέλφια, άρχισαν να αλληλογραφούν και είχαν συναντηθεί σποραδικά μέχρι που το 1943 ο νεαρός γοητευτικός άνδρας πέρασε τα Χριστούγεννα με την βασιλική οικογένεια στο κάστρο του Ουίνδσορ. Μέχρι το τέλος του πολέμου ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για το ρομαντικό ειδύλλιο του ζευγαριού και όταν η διάδοχος του θρόνου έγινε 21 ετών το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε. Για να παντρευτεί την πριγκίπισσα της καρδιάς του ο Φίλιππος έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα το 1947, αποκήρυξε τον ελληνικό τίτλο του και πήρε το επίθετο Μαουντμπάτεν.

Η πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος ένωσαν τις ζωές τους στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο αββαείο του Ουεστμίνστερ. Μετά τον γάμο ο πρίγκιπας Φίλιππος εγκατέλειψε την καριέρα στο βασιλικό ναυτικό για να αφοσιωθεί στη «Λίλιμπετ», όπως αποκαλεί χαϊδευτικά τη βασίλισσα και για να σταθεί αρωγός στο πλευρό της, όταν η υγεία του βασιλιά είχε αρχίσει να καταρρέει. Το 1952 η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο και εκείνος έγινε ο σύζυγος της πιο σημαντικής γυναίκας στη χώρα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά, τον Κάρολο, την Άννα, τον Άντριου και τον Εδουάρδο, οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.