Όταν ο δολοφόνος είναι ο σύζυγος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο επειδή έτσι αποφάσισε ο σύζυγος, ο σύντροφος ή ο πρώην σύντροφος. Μόνο στη Γερμανία, ένα ευρωπαϊκό, πολιτισμένο κράτος το 2019 δολοφονήθηκαν 400 γυναίκες από τον σύζυγος ή σύντροφο τους. Τις μαχαίρωσαν, τις πυροβόλησαν ή τις στραγγάλισαν σε Στουτγάρδη, Χάγκεν, Νυρεμβέργη, Ράστατ ή Ντόρντμουντ.

Μια από τις γυναίκες αυτές δολοφονήθηκε στη μικρή πόλη Άλμερσμπαχ σε απόσταση 30 χλμ. από τη Στουτγάρδη από τα χέρια του πρώην συντρόφου της. Της επιτέθηκε μέσα στο σπίτι της με ένα μαδέρι και αφού τη χτύπησε πολλές φορές στο κεφάλι της, έκοψε το λαιμό με μαχαίρι. Στη συνέχεια όρμησε στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμόταν η 9χρονη κόρη της άτυχης γυναίκας και τη σκότωσε. Δικαστήριο της Στουτγάρδης καταδίκασε τον 37χρονο δράστη σε ισόβια αποκλείοντας παράλληλα μια απελευθέρωση μετά από μια δεκαπενταετία ακόμα και αν επιδείξει καλή διαγωγή.


«Ήταν αμόκ», έγραψε ο 37χρονος δολοφόνος σε γνωστό του στο WhatsApp προσθέτοντας αναφερόμενος στα δύο θύματά του «ελπίζω να μην επέζησαν».

Αισθάνθηκε ταπεινωμένος όταν διαλύθηκε η σχέση του

Ήδη στη πρώτη ανάκριση μετά τη σύλληψη ο 37χρονος ομολόγησε τις πράξεις του και επανέλαβε την ομολογία του και στο δικαστήριο. Ακόμα όμως και μετά την ετυμηγορία του πρωτοδικείου Στουτγάρδης παραμένει αναπάντητο για ποιο λόγο ο θύτης αφαίρεσε δύο ζωές. «Είναι αδιανόητο να συλλάβουμε όσα συνέβησαν», τόνισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου ενώπιον πολλών συγγενών των δύο θυμάτων απευθυνόμενος στον καταδικασθέντα: «Εν τέλει εσείς θα πρέπει να ζήσετε με την ευθύνη όσων διαπράξατε. Η ποινή που σας επέβαλλε το δικαστήριο είναι ενδεδειγμένη».

Το πιθανότερο είναι ότι ο δράστης αισθανόταν ταπεινωμένος μετά το τέλος της σχέσης του, εκτίμησε ο δικαστής. Ο δολοφόνος εξοργίστηκε όταν ένα βράδυ συνάντησε τη πρώην σύντροφό του μαζί με κάποιον άλλο άνδρα στη βεράντα του σπιτιού της, συνέχισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου: «Και έτσι αποφασίσατε να γίνεται εσείς εκείνος που θα αποφασίσει για το αν η γυναίκα αυτή θα ζήσει ή θα πεθάνει». Ο 37χρονος δολοφόνησε τη κόρη της γυναίκας επειδή την θεωρούσε υπεύθυνη για το χωρισμό από τη σύντροφό του, είπε τέλος ο δικαστής.

Δυστυχώς ο διπλό φονικό στο Άλμερσμπαχ δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος το 2019 δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους ή πρώην συντρόφους τους 394 γυναίκες, σχεδόν 142.000 ήταν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία περισσότερο από το 80% ήταν γυναίκες.

Έλεγχος και επιβολή, τα συνήθη κίνητρα των δραστών

Σύμφωνα με εκτίμηση του ψυχιάτρου Ανδρέα Μαρνέρος το 80% των δραστών των λεγόμενων "intimisides" είναι άνδρες. Δολοφονούν κυρίως όταν χωρίζουν με τη σύντροφό τους μετά από μια πολύχρονη σχέση. «Όταν ένας γάμος ή μια σχέση διαλύεται ή απειλείται με διάλυση αυτό συνταράσει συθέμελα τον αυτοπροσδιορισμό εκείνου του συντρόφου ο οποίος είναι περισσότερο εξαρτημένος από τη σχέση», σημειώνει ο Γερμανός ψυχίατρος σε κείμενό του στο περιοδικό «Profile & Co». Συναισθήματα όπως ζήλια, κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας και επιθετικότητα εντείνονται όσο ένας άνθρωπος έχει λιγότερες εναλλακτικές αυτοπροσδιορισμού. Ένας δράστης δεν πρέπει οπωσδήποτε να ρέπει προς το έγκλημα ή να προέρχεται από προβληματικό κοινωνικό περιβάλλον.

Για την πολιτική επιστήμονα Μόνικα Σρέτλε τα κίνητρα των δραστών είναι λίγο πολύ τα ίδια: έλεγχος και επιβολή. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung η Γερμανίδα καθηγήτρια δηλώνει ότι «αν δεν είχαμε αυτή τη νοοτροπία θα σημειώνονταν κάθε χρόνο στη Γερμανία 150 λιγότερες δολοφονίες γυναικών. Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ράβενσμπουργκ-Βάινγκαρτεν διαπιστώνει ελλείψεις στη πρόληψη τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων: «Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική πως να μάθουμε εκ των προτέρων σε άνδρες και γυναίκες ποια είναι τα αίτια της βίας και πως θα καταφέρουν να ζήσουν από κοινού με το σύντροφό τους ειρηνικά χωρίς να καταφύγουν στη βία.

Πηγές: DPA, DW