Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα -Τέλος στους παιδικούς γάμους & στις κλειτοριδεκτομές στο Σουδάν

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ένα πανάρχαιο φρικιαστικό έθιμο, η κλειτοριδεκτομή που κρατάει μέχρι σήμερα ομήρους εκατομμύρια γυναίκες, παίρνει το δρόμο της ποινικοποίησης μετά από εγκληματική καθυστέρηση.

Περισσότερες από 200 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί μέχρι σήμερα την βάρβαρη πρακτική του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων, με σκοπό να παραμείνουν «καθαρές» και να μπορέσουν να παντρευτούν. Κάθε λεπτό, 6 κορίτσια ακρωτηριάζονται για να διώξουν την κατάρα.


από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Αν αναλογιστεί κάποιος αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία, μπορεί να καταλάβει το πόσο σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγινε με την απαγόρευση των παιδικών γάμων και των κλειτοριδεκτομών στο Σουδάν. Σίγουρα δεν κερδήθηκε ο πόλεμος, αφού η άγρια αυτή πρακτική εφαρμόζεται σε 28 χώρες της Αφρικής, αλλά και σε πολλές της Ασίας, ωστόσο η μικρή αυτή η νίκη δίνει την ικανοποίηση αλλά και το κίνητρο να συνεχιστούν οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την Guardian, οι αστυνομικές αρχές έλαβαν εντολή να ενημερώσουν τις τοπικές κοινότητες ότι ο ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων καθίσταται πλέον δια νόμου απαγορευμένος. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια για τους παραβάτες.

«Οι αστυνομικοί έχουν τεράστια ευθύνη για να παρέμβουν και να περιορίσουν αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Εζελντίν Ελ Σεΐχ, ενώ συμπλήρωσε πως οι θρησκευτικοί ηγέτεςθα παίξουν βασικό ρόλο στον τερματισμό αυτής της πρακτικής.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε το τέλος των παιδικών γάμων και η υιοθέτηση όλων των άρθρων του αφρικανικού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το υπουργικό συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 87% των γυναικών στο Σουδάν έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Συνήθως αυτό γίνεται στα κορίτσια από την ηλικία των 5 ετών έως τα 14 τους.

Σε χώρες όπως τη Σομαλία και τη Γουινέα υποβάλλεται κάθε χρόνο στην βάρβαρη αυτή διαδικασία ακρωτηριασμού το 90% των κοριτσιών ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών. Και αυτό παρότι δεν τεκμηριώνονται τα περί θρησκευτικού εθίμου και επιταγής, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη που το 2012 αναγνώρισαν τη γυναικεία περιτομή ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

tags:


tags: