Μπορεί μια τσάντα των 1.000 ευρώ να είναι πάμφθηνη; Τι είναι το #girlmath

Δημοσιεύθηκε στις

Θεωρείται μια τσάντα 1.000 ευρώ φθηνή ή ακριβή; Η απάντηση είναι ότι όλα είναι θέμα οπτικής. Έτσι για παράδειγμα ένα ζευγάρι παπούτσια μπορεί να κοστίζει 1.000 ευρώ και να είναι πολύ ακριβό, αλλά το ίδιο ζευγάρι, στην ίδια τιμή, μπορεί να είναι, για το ακριβώς ίδιο άτομο πάμφθηνο. Πώς γίνεται αυτό;

Με τη χρήση των girl maths. Η τάση των «μαθηματικών για κορίτσια», έχει γίνει viral στα social media και ειδικά στο Tik Tok, όπου τα βίντεο με αυτό το hashtag έχουν προβληθεί συνολικά πάνω από 488 εκατομμύρια φορές, όπως μεταδίδει ο Guardian.


Αλλά τι είναι ακριβώς τα μαθηματικά για κορίτσια;

Ας υποθέσουμε ότι μια επώνυμη τσάντα κοστίζει 1.000 ευρώ. Εκ πρώτης όψεως το ποσό είναι υπέρογκο. Αν όμως τη χρησιμοποιεί κάποιος κάθε μέρα για χρόνια, τότε το ποσό ανά χρήση είναι τόσο μικρό, που σχεδόν μηδενίζεται. 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δωρεάν αποστολή στις ηλεκτρονικές αγορές. Ας πούμε ότι κάποιος έχει στο καλάθι του ένα προϊόν των 38 ευρώ. Αν η δωρεάν αποστολή προϊόντων γίνεται από 40 ευρώ και πάνω και επιλέξει για να έχει δωρεάν αποστολή να αγοράσει κάτι με δύο, ή και παραπάνω ευρώ, τότε το δεύτερο προϊόν, το πήρε δωρεάν.

Αν επίσης κάποιος του στείλει χρήματα, επειδή του τα χρωστούσε, είναι σαν να κερδίζει χρήματα, ενώ αν κάτι είναι σε προσφορά και δεν το αγοράσει, τότε χάνει χρήματα, λένε τα girl maths.

Διαιωνίζει το στερεότυπο: Οι γυναίκες είναι... σπάταλες;

Ωστόσο, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν συμφωνεί με την παραπάνω άποψη, καθώς θεωρούν ότι το trend διαιωνίζει σεξιστικά στερεότυπα, όπως αυτό του ότι οι γυναίκες είναι σπάταλες.

Τα girl math είναι μια από τις πολλές τάσεις του TikTok που αποδίδονται στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του «hot girl walk» – μιας από τις πιο διάσημες τελετουργίες του ιστότοπου, κατά τις οποίες κάποιος κάνει καθημερινούς περιπάτους. Μετά ήρθε η «δουλειά για τεμπέλικα κορίτσια», η εύκολη εργασία που δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Αργότερα εμφανίστηκε το «δείπνο για κορίτσια», ένα γεύμα που αποτελείται μόνο από διάφορα σνακ, που μπαίνουν στο ίδιο πιάτο μετά από μια κουραστική μέρα.

Η 25χρονη Maddy Mitchell, πουυ ζει στη Βοστώνη, τόνισε ότι «ειλικρινά, τα μαθηματικά για κορίτσια είναι πραγματικά αστεία και νομίζω ότι ο κόσμος τα κάνει χωρίς να σκέφτεται. Πιστεύω ότι πολύ συχνά, όταν μιλούν οι γυναίκες, οι άντρες δεν μπορούν να καταλάβουν αν είμαστε ειρωνικές ή αν λέμε κάτι σοβαρά».