Καρκίνος του μαστού: Πρόληψη και αυτοεξέταση
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Προστάτεψε τον εαυτό σου γιατί το αξίζεις! Από την Ιουλία Ανωμερίτου
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται σχεδόν 3000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, 8 στις 10 Ελληνίδες εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν κάνουν τη μηνιαία αυτοεξέταση, λόγω έλλειψης γνώσης (σύμφωνα με έρευνα της always).
Πόσες χιλιάδες γραμμές πρέπει άραγε να γραφθούν για να πειστείς να αυτοεξετάσεις το στήθος σου; Πόσες ζωές να χαθούν, ενώ η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία; Πόσες φωτογραφίες και άρθρα να δημοσιευθούν για να πάψεις να λες ότι δεν ξέρεις πώς να το κάνεις;
Θυμήσου:
- Ο καρκίνος του μαστού αφορά ό λ ε ς τις γυναίκες.
- Η έ γ κ α ι ρ η δ ι ά γ ν ω σ η και ο υ γ ι ε ι ν ό ς τ ρ ό π ο ς ζωής είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.
- Η α υ τ ο ε ξ έ τ α σ η του μαστού πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σου.
- Η ανίχνευση σε αρχικό στάδιο μπορεί να σ ώ σ ε ι τη ζωή σου.
- Η αυτοεξέταση πρέπει να ξεκινήσει από την ηλικία των 20 ετών. Ζήτησε από το γυναικολόγο σου να σου διδάξει τη σωστή τεχνική.
Τα 4 βήματα της αυτοεξέτασης του μαστού
1. Στεκόμαστε μπροστά από έναν καθρέφτη με το ένα χέρι πίσω από το κεφάλι. Ελέγχουμε κάθε μαστό χωριστά για τυχόν αλλαγές, όπως σκληρό ή τραβηγμένο δέρμα και αλλαγή στο σχήμα της θηλής.
2. Χρησιμοποιούμε τα άκρα των δαχτύλων και ψηλαφίζουμε τους μαστούς με κυκλικές κινήσεις. Εάν αισθανθούμε κάτι σκληρό, ψηλαφίζουμε ξανά την περιοχή και, αφού βεβαιωθούμε ότι κάτι υπάρχει, το αναφέρουμε αμέσως στον γιατρό μας.
3. Με το δεξί μας χέρι ψηλαφίζουμε τον αριστερό μαστό και με το αριστερό χέρι τον δεξί. Επίσης, μπορούμε να πιέσουμε με προσοχή τις θηλές για να δούμε αν από το συγκεκριμένο σημείο εκκρίνεται κάποιο υγρό.
4. Ξαπλώνουμε και βάζουμε το δεξί μας χέρι πίσω από το κεφάλι μας. Με το αριστερό χέρι ψηλαφίζουμε τον δεξί μαστό κυκλικά από έξω προς τα μέσα. Επαναλαμβάνουμε και στον άλλο μαστό. Εάν νιώσουμε πόνο ή κάποιο τράβηγμα, επικοινωνούμε αμέσως με τον γιατρό μας.
Σχετικά με τη μαστογραφία
Σε ηλικία μεταξύ 35-40 ετών, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη μαστογραφία, η οποία θα αποτελέσει τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, οπότε και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει, η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε αν αναπτυχθεί σχετικό πρόβλημα, να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο.
Εφόσον υπάρχει λόγος, όπως η υποψία κακοήθειας ή το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, η μαστογραφία μπορεί να γίνει και σε ηλικία μικρότερη των 35. Σε μικρότερη ηλικία και, εφόσον, υπάρχει ένδειξη, μπορεί να γίνει τόσο η μαγνητική μαστογραφία (με το πλεονέκτημα της μη ύπαρξης ραδιενέργειας) και το υπερηχογράφημα μαστών.
Μην αμελείς την υγεία σου. Προστάτεψε τον εαυτό σου και τα παιδιά σου. Ξεκίνα την αυτοεξέταση μαστού σήμερα.
Πληροφορίες: www.always.gr