Ηχηρό «όχι» στη βία κατά των γυναικών από δημοφιλείς ηθοποιούς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών θέλησαν να στείλουν γνωστοί ηθοποιοί, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, που τιμάται στις 25 Νοεμβρίου. Φέτος συμπίπτει με την αναγκαστική παραμονή μας στο σπίτι, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

από τη Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Λυπηρό είναι το γεγονός ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας έχει αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας, όπως έχουν δείξει τελευταίες έρευνες. Σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας, Πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο τους το σπίτι με τους καταπιεστές τους, χωρίς να μπορούν να καλέσουν σε υπηρεσίες στήριξης και ασφάλειας.

Mε αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας απέναντι στο γυναικείο φύλο, Μαρία Ναυπλιώτου, Ζέτα Δούκα, Μαρκέλλα Γιαννάτου και Βασίλης Μπισμπίκης ενθαρρύνουν τις γυναίκες να καταγγείλουν τη βία.

"Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία, μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι μένουμε σιωπηλές, μένουμε σπίτι σημαίνει ότι μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες, όλες μας" υπογραμμίζει η Μαρία Ναυπλιώτου, ενώ η Ζέτα Δούκα  στέλνει το δικό της μήνυμα:  "Η ανοχή μας στη σεξουαλική, ψυχολογική, σωματική, λεκτική βία οφείλει να είναι μηδαμινή"

Ο Βασίλης Μπισμπίκης παροτρύνει τις γυναίκες - θύματα να καταγγείλουν το γεγονός: "Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι δεν είσαι μόνη,  μίλα! Εάν γνωρίζεις κάτι για γυναίκα που κακοποιείται, πες το!"

Οι δημοφιλείς καλλιτέχνες ένωσαν τις φωνές τους σε ένα βίντεο, διεκδικώντας μια ασφαλέστερη κοινωνία για όλα τα μέλη της.

Ηγενική γραμματεία παρουσίασε το βίντεο όπου «οι καταξιωμένοι ηθοποιοί προτρέπουν όλους και όλες να μιλήσουμε - ακόμα και αν δεν συμβαίνει στην δική μας οικογένεια - στους ψυχολόγους και στους κοινωνικούς λειτουργούς που είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα» στον πενταψήφιο αριθμό 15900 αλλά και να απευθυνθούν στο δίκτυο των δομών της γενικής γραμματείας, για το οποίο μπορούν να ενημερωθούν στο www.isotita.gr και στο www.womensos.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενική γραμματεία διαθέτει και δίκτυο ξενώνων για τις περιπτώσεις που μια γυναίκα χρειάζεται να απομακρυνθεί άμεσα από το περιβάλλον της.

Όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «φέτος οι συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολες για κάποιες γυναίκες και έτσι και εμείς εντείνουμε την προσπάθεια μας διαρκώς, μέχρι καμία γυναίκα να μην κινδυνεύει, μέχρι η ασφάλεια να είναι δεδομένη για όλες και όλους - και ευχόμαστε του χρόνου και κάθε επόμενη χρονιά, να έχουμε πετύχει όλο και περισσότερες γυναίκες να έχουν δραπετεύσει από τον κύκλο της βίας».

Ακολουθήστε το All4mama.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα πιο φρέσκα νέα που αφορούν εμάς και τα παιδιά μας.