Γκίκας Ξενάκης: Ο βραβευμένος σεφ μάς δίνει την πιο yummie συνταγή για μικρούς και μεγάλους!

Ο γνωστός και πολυβραβευμένος chef  του εστιατορίου Aleria, Γκίκας Ξενάκης που έχει δημιουργήσει μία δική του σχολή υψηλής ελληνικής δημιουργικής κουζίνας στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας είναι και ένας εξαιρετικός μπαμπάς. Με αφορμή ότι, όπως όλοι μας, μένει σπίτι με τα παιδιά του μας μιλάει για το μενού που μαγειρεύει για την οικογένειά του αυτόν τον καιρό, μας δίνει συμβουλές για το πως να ενθαρρύνουμε τα παιδια μας να μαγειρεύουν και μας δίνει μια εξαιρετική συνταγή για το πιο νόστιμο γλυκό απογευματινό σνακ για τα παιδιά μας.

Τί μαγειρεύεις αυτόν τον καιρό για την οικογένεια;
Είναι δύσκολο για έναν chef να ειναι κλεισμένος τόσες μέρες στο σπίτι και να μην έχει καθόλου επαφή με το εστιατόριο και την επαγγελματική μαγειρική. Όπως καταλαβαίνετε τη θέση της επαγγελματικής κουζίνας, πήρε τώρα η οικιακή.Το μενού έχει μπόλια καλουδια κάθε εβδομάδα. Εποχικά, συνήθως λαχανικά, άγρια τροφή όπως άγρια μανιτάρια, χόρτα και πολλά άλλα. Σίγουρα έχουμε όσπρια 1 με 2 φορές την εβδομάδα,1 φορά φρέσκο ψάρι, λατρεύω τις σαρδέλες και το χριστόψαρο. Κρέας επίσης μια φορά και σίγουρα ζυμαρικά σε διάφορες συνταγές.

Πώς μπορούμε εμείς οι μαμάδες να βάλουμε τα παιδιά μας στο "παιχνίδι" της μαγειρικής για να μία δημιουργική απασχόληση;

Νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε από την πολύ μικρή ηλικία περίπου 1 έτους την προετοιμασία. Εγώ έχω πάρει μία κουζίνα μικρή, ένα παιχνιδι ουσιαστικά με τον εξοπλισμό της. Είναι ένας καλός τρόπος να τα βάλεις στο κλίμα.Έπειτα προσκαλείς το παιδί να μαγειρέψετε μαζί και να έχει ενεργό ρόλο  και ας μη βοηθάει ουσιαστικά εμάς.Τους εξηγουμε τα πάντα, και ας μην τα εφαρμόζουν. Είναι σημαντικό να τους δίνουμε χρόνο και να τα επιβραβεύουμε λεκτικά.

Ποια είναι τα αγαπημένα φαγητά ή σνακ των παιδιών σου από αυτά που φτιάχνεις;

Αγαπάνε πάρα πολλά φαγητά και τρώνε σχεδόν τα πάντα. Αλλα νομίζω ότι περισσότερο αγαπούν ψάρι και όσπρια. Τρελαίνονται για τα μαυρομάτικα φασόλια σε σαλάτα και για το φακόριζο. Απο σνακ τους αρέσει κλασικά το τοστάκι με δικό μου προζυμένιο ψωμί και γραβιέρα Νάξου και πάρα πολύ με οι πίτες με ιδιαίτερη αγάπη στην χορτόπιτα.

Θα μπορούσες να μας δώσεις μία συνταγή που μπορεί να αρέσει στα παιδιά αυτες τις μέρες του εγκλεισμού;

Θα σας δώσω μία γλυκιά συνταγή, μια φανταστική εναλλακτική πραλίνα σοκολάτας, χωρίς όμως σοκολάτα την οποία θα συνοδεύσω με τσουρεκάκι και φρέσκα φρούτα.

Η συνταγή

Βαζω στο μπλέντερ 200 γρ παστέλι μελιού και το χτυπάμε πολύ καλά για να γίνει σαν μία σφιχτή πάστα. Την αφαιρώ από το μπλέντερ και χτυπάω τις 100 γρ. μαύρες σταφίδες μαζί με 80 γρ. φυστικοβούτυρο και λίγο νεράκι. Προσθέτω ξανά την πάστα από τα παστέλια, 1 κτγ κανέλα και 40 γρ. κακάο και χτυπάω αρκετά στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Φρυγανίζω στην τοστέρια δύο φέτες τσουρέκι σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις είναι έτοιμες, αλείφω με την πραλίνα μας, από επανω βάζουμε φέτες μπανάνας, μήλου και προαιρετικά λίγο φρέσκο δυόσμο.  Αλείφω και την άλλη φέτα με πραλίνα και  κλείνω σαν ένα σάντουιτς.

Aκολουθήστε τον Γκίκα Ξενάκη στο facebook Gikas Xenakis και στο Instagram @Gikas Xenakis για να δείτε βήμα βημα τις εξαιρετικές συνταγές που μας αποκαλύπτει.