Εσείς τσακώνεστε; Οι «πιο επιτυχημένες» σχέσεις ακολουθούν αυτούς τους 8 κανόνες

Δημοσιεύθηκε στις

Τι κάνει μια σχέση επιτυχημένη; Διαφορά μικρά μυστικά και κανόνες συμπεριφοράς, ειδικά την ώρα της διαφωνίας ή του καβγά.

Οι ειδικοί ψυχολόγοι που μελέτησαν ζευγάρια επί 50 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που έχουν τις «πιο επιτυχημένες» σχέσεις ακολουθούν 8 κανόνες!


Μια σημαντική παρανόηση που έχουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια τσακώνονται λιγότερο. Όμως αυτό δεν ισχύει- απλώς διαφωνούν πιο αποτελεσματικά.

«Όταν δουλεύουμε με ζευγάρια που φαίνεται να μην κάνουν καμία πρόοδο στις διαφωνίες τους, συχνά τους προτείνουμε να κηρύξουν ανακωχή και να φτιάξουν ένα σχέδιο για να επικοινωνούν καλύτερα. Ο καθένας τους γράφει τι τον ενοχλεί στο άλλο άτομο (και στην ίδια τη σχέση)» λέει μια εκ των ψυχολόγων - ερευνητών.

Για να είναι αυτό αποτελεσματικό, τα ζευγάρια πρέπει να θεσπίσουν ορισμένους κανόνες δέσμευσης σχετικά με το πώς θα μοιράζονται και θα συζητούν αυτά τα προβλήματα.

Κανόνες επικοινωνίας των πιο επιτυχημένων σχέσεων

Αν χρησιμοποιείτε ήδη αυτούς τους κανόνες εμπλοκής όταν τσακώνεστε, η σχέση σας είναι πιο επιτυχημένη από τις περισσότερες:

  1. Θα είμαστε ειλικρινείς αλλά όχι σκληροί.
  2. Δεν θα υπάρχουν χαρακτηρισμοί ή ντροπές.
  3. Στόχος μας θα είναι να επιλύσουμε το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
  4. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη συζήτηση, αλλά δεν πειράζει να ζητήσουμε ένα 20λεπτο διάλειμμα.
  5. Θα υποθέσουμε ότι και οι δύο θέλουμε τα ίδια πράγματα - να συνδεθούμε και να βελτιώσουμε τη σχέση μας.
  6. Θα έχουμε τη στάση "είμαστε εσύ και εγώ ενάντια στο πρόβλημα, όχι εσύ ενάντια σε μένα".
  7. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε δηλώσεις του τύπου "νιώθω" αντί να κατηγορούμε ο ένας τον άλλον.
  8. Θα δηλώνουμε ανάγκες με θετικό πρόσημο (π.χ. "Έχω ανάγκη να νιώθω πιο κοντά σου").

Είναι ζωτικής σημασίας για εσάς και τον σύντροφό σας να συμφωνήσετε ότι οι κανόνες, την ώρα της διαφωνίας, περιλαμβάνουν τόσο την διακριτικότητα όσο και την αλήθεια. Αυτό θα βοηθήσει και τους δυο σας να φτάσετε στη ρίζα των προβλημάτων σας χωρίς να διακόψετε τη συναισθηματική σας σύνδεση.

Όταν τα ζευγάρια μπορούν να δώσουν ο ένας στον άλλον το χώρο για να εκφραστούν πλήρως οι απόψεις τους και στη συνέχεια να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτές τις απόψεις, σε αντίθεση με το να επιμένουν απλώς στις δικές τους απόψεις (ή να αποχωρούν από τη σκηνή), τα πιο μαλακά συναισθήματα έχουν χρόνο να βγουν στην επιφάνεια.

Αυτά τα θερμά συναισθήματα είναι η κόλλα που κρατάει τα επιτυχημένα ζευγάρια ενωμένα.