Εργαζόμενη μητέρα: Πώς να διώξεις μακριά τις τύψεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μέσα στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα που βιώνουμε η σύγχρονη γυναίκα αγωνίζεται  για να ανταποκριθεί στους πολλούς ρόλους που κατέχει. Της μητέρας, της συζύγου-συντρόφου και της εργαζόμενης. Τα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά είναι πολλά και φυσικά, όσα έχουν να κάνουν με τη μητρότητα, τα δυσκολότερα.

Ο ρόλος της μητέρας είναι αδιαμφισβήτητα ένας ρόλος πλήρους απασχόλησης, αντιμέτωπος καθημερινά με διαφορετικές και ενίοτε δύσκολες προκλήσεις. Όταν έρθει η ώρα η νέα μαμά να επιστρέψει στη δουλεία, τότε αναγκάζεται να συνδυάσει επιτυχημένα δύο διαφορετικούς ρόλους διατηρώντας παράλληλα και την ψυχική της ισορροπία.


Μια εργαζόμενη γυναίκα που έχει και οικογένεια με παιδιά, αναλαμβάνει τον δυσκολότερο ρόλο στην κοινωνία, καθώς σύμφωνα με τους άγραφους νόμους και τις επιταγές της, η συγκεκριμένη γυναίκα οφείλει να ανταπεξέλθει σε όλα και μάλιστα χωρίς παράπονα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης μαμάς είναι σίγουρα οι ενοχές. Εάν είστε εργαζόμενη μαμά, έχετε βιώσει είτε λίγο είτε πολύ τις ενοχές και τις τύψεις που σας έχουν χτυπήσει την πόρτα, με το που αποφασίσατε να αφήσετε το αγγελούδι σας και να επιστρέψετε στον επαγγελματικό στίβο.

Ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει να αφήνετε κάθε μέρα το μωρό σας σε «ξένα» χέρια και να επιστρέφετε σε αυτό πολλές ώρες αργότερα. Έχετε νιώσει την αγωνία μέσα στη μέρα για το αν το μωρό έφαγε, κοιμήθηκε και τι καινούργιο έκανε που εσείς το χάσατε. Και φυσικά, έχετε εισπράξει υποτιμητικά βλέμματα από άλλες μαμάδες που επέλεξαν να μην εργάζονται για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Μπορεί λοιπόν, κάποιοι ειδικοί να υποστηρίζουν πως η μαμά οφείλει να παραμένει διαρκώς με το μωρό της τουλάχιστον μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ωστόσο αυτό δεν είναι από όλες, ούτε και πάντοτε εφικτό. Αποδεχτείτε το γεγονός και απλώς υπερασπιστείτε το!

Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε τις ενοχές της εργαζόμενης μαμάς που σας κάνουν απλά να χάνετε το χρόνο σας.

Εργαζόμενη μητέρα: Πώς να διώξεις μακριά τις τύψεις

Ας δούμε πώς:

Αξιολογήστε τις προτεραιότητές σας και θέστε τους στόχους σας

Σκεφτείτε τι είναι πιο σημαντικό για σας. Η δουλειά ή η οικογένειά; Αφού αποφασίσετε τι είναι σημαντικότερο, μπορείτε να θέσετε και τους αντίστοιχους στόχους. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η ζωή μας αναλώνεται σε στόχους που δεν αποτελούν προτεραιότητα, καθώς ξεχνάμε τις πραγματικές μας προτεραιότητες.

Να θυμάστε ότι η ζωή είναι δική σας και θα τη ζείτε σύμφωνα με τις προσωπικές σου αξίες και τα πιστεύω σου και όχι σύμφωνα με τις απαιτήσεις των άλλων.  Αποδεσμευτείτε από τα πρέπει. Ναι, μπορείτε να παίζετε με τα παιδιά σας, αλλά δεν είναι ανάγκη να συμμετέχετε σε όλα τα παιχνίδια, ούτε να παρευρίσκεστε σε όλα τα γεγονότα ζωής τους.

Αποδεχτείτε ότι δεν θα πετυχαίνετε πάντα την τέλεια ισορροπία εργασία-οικογένεια

Και αυτό είναι εντάξει! Υπάρχει κάτι που το θεωρούμε λίγο έως πολύ δεδομένο. Ότι η οικογένεια είναι πάνω από όλα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες που αναγκαστικά κάποιο από τα δύο κερδίζει έδαφος. Κάποιες ημέρες μπορεί τα παιδιά σας ή η οικογένεια σας να σας χρειάζονται περισσότερο, ενώ κάποιες άλλες ημέρες μπορεί να χρειαστεί να περάσετε παραπάνω ώρες στο γραφείο.

Να θυμάστε πάντα να ισορροπείτε ανάμεσα στις υποχρεώσεις σας, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε.

Μην μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης με τους άλλους γονείς

Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε αλλά το κάνετε "Όχι εγώ δεν συγκρίνομαι ποτέ με άλλους γονείς", είναι ένα ψέμα που λένε πολλές μητέρες στον εαυτό τους. Κι’ όμως το κάνουν και ι μάλιστα πολύ συχνά.

Το ζήτημα εδώ είναι να μετριάζετε αυτή την σύγκριση και να μην υποβιβάζετε τον εαυτό σας. Η κάθε μητέρα είναι ξεχωριστή και κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για το παιδί της.

Αποδεχτείτε ότι «καλός γονιός» δεν σημαίνει «τέλειος γονιός»

Ο τίτλος της τελειότητας δημιουργεί τεράστια καταπίεση, άγχος και ενοχές γιατί κυρίως λειτουργεί και σαν ματαίωση για την εργαζόμενη μαμά, που αισθάνεται ανεπαρκής στις ανάγκες του παιδιού του.

Εργαζόμενη μητέρα: Πώς να διώξεις μακριά τις τύψεις

Καθοριστική η ποιοτική και όχι η συνεχής παρουσία

Πολλές μαμάδες βρίσκονται όλο το 24ωρο με τα παιδιά τους, κάνοντας όμως ελάχιστα πράγματα μαζί τους. Σημασία έχει, πως ακόμα κι αν οι στιγμές με το παιδί σας είναι λίγες, να είναι ευχάριστες, να εμπεριέχουν δραστηριότητες, επικοινωνία, αγάπη και αγκαλιά.

Βάλτε όρια στα παιδιά τους

Όσο και να θέλετε να περιποιηθείτε τα παιδιά σας και να τα φροντίσετε θα πρέπει να θυμάστε πως είναι πολύ καλό για τα ίδια να γίνουν αυτόνομα και να μάθουν να κάνουν τα πράγματα μόνα τους.

Από την στιγμή λοιπόν που θα φτάσουν σε μία ηλικία που μπορούν να κάνουν μόνοι τους κάποια πράγματα θα πρέπει να τους δίνετε τον αέρα και την ελευθερία να τα κάνουν. Σαφώς θα είστε πάντα κοντά τους, αλλά θα πρέπει να τους διδάξετε και πως να πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις και να μην σας έχουν σε όλα ανάγκη.

Μην τα αφήσετε να εκμεταλλευτούν τις ενοχές που νιώθετε επειδή λείπετε για να σας κάνουν ό,τι θέλουν.

Οι δουλειές του σπιτιού μοιράζονται

Από τη στιγμή που δουλεύεις,  πλέον όλοι στην οικογένεια, τόσο ο μπαμπάς όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά, αποκτούν ευθύνες και βοηθούν εξίσου στο νοικοκυριό.

Όσον αφορά στο μαγείρεμα…Αναμφισβήτητα όλες οι μητέρες γνωρίζουν πως το σπιτικό φαγητό είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, ωστόσο κάποιες ημέρες είναι τόσο πιεστικές και γεμάτες, που το 24ωρο δεν είναι αρκετό για να προλάβουν να μαγειρέψουν. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακαλύψετε εστιατόρια με σπιτικό φαγητό ή να έχετε βρει εύκολες και γρήγορες συνταγές με υγιεινά υλικά.

Εργαζόμενη μητέρα: Πώς να διώξεις μακριά τις τύψεις

Οργανωθείτε και βρείτε χρόνο για σας

Πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας, το σπίτι σας και την καριέρα σας.  Ήρθε η ώρα να οργανωθείτε. Βρείτε έναν τρόπο να θέσετε υπενθυμίσεις, ώστε να μην αφήνετε τα πράγματα να ξεφεύγουν. Δοκιμάστε να βάλετε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σας που θα χτυπούν μερικές φορές για να σας υπενθυμίσουν ότι η εκδρομή του παιδιού σας είναι αύριο.  Ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τις λίστες υποχρεώσεων.

Έτσι θα καταφέρετε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο που θα τον διαθέστε μόνο για τον εαυτό σας, με αποκλειστικό σκοπό την δική σας ευχαρίστηση. Είναι μία δραστηριότητα; Ένα άθλημα; Μία βόλτα με την καλύτερή σας φίλη; Το διάβασμα ενός αγαπημένου βιβλίου; Η επίσκεψη στο κομμωτήριο; Ό,τι και αν είναι αυτό, φροντίστε να το κάνετε. Μόνο έτσι θα νιώσετε καλύτερα και αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία και της οικογένειας και της δουλειάς σας.

Να θυμάστε: Μην πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό και μην αφήσετε τις ενοχές να σας νικήσουν. Όταν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται.

Διαβάστε επίσης:

Εργαζόμενη μητέρα: Όλα όσα πρέπει να ξέρει για τα δικαιώματα και τη νομοθεσία που την προστατεύει

Εργαζόμενη Μητέρα! Time management tips για να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου!

 

Εργαζόμενη μητέρα: 5 πράγματα που δεν πρέπει να της πεις ποτέ

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα