Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Γνωρίζουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι για μια νέα μαμά να αποχωριστεί το νεογέννητο μωράκι της και να γυρίσει πίσω στη δουλειά μετά την άδεια εγκυμοσύνης. Δύσκολος αυτός ο πρώτος αποχωρισμός, δύσκολη, γενικότερα, αυτή η περίοδος της πολύ σημαντικής αλλαγής που συμβαίνει στη ζωή μια νέας μητέρας.

Αρχικά ας μιλήσουμε για το δίλημμα. Επιστρέφω ή όχι στον εργασιακό στίβο; Η απόφαση  δεν είναι εύκολη. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και υπάρχουν ισχυροί παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση της εργαζόμενης μητέρας: η οικο­νομική κατάσταση της οικογένειας, η άποψη που έχει ο ένας ή και οι δύο γονείς για το είδος της ζωής που θέλουν να έχουν, το πόσο ο πατέρας και η μητέρα έχουν επενδύσει στην καριέρα τους κτλ.


Από την άλλη, συνήθως, μία μαμά δεν μπορεί να είναι σίγουρη για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή, πότε είναι έτοιμη να αποχωριστεί το μωρό της και πότε το μωρό της θα «αντέξει» χωρίς αυτήν.

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο αν εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα καθώς ο χρόνος επιστροφής σας είναι ακόμη πιο σύντομος! Πολλές μητέρες επιστρέφουν στη δουλειά τους όταν τα βρέφη τους είναι γύρω στα μισά του πρώτου χρόνου της ζωής.

Για να πούμε τα πράγματα λοιπόν με το όνομα τους πρόκειται για μία πολύ περίεργη περίοδο που καλείστε να βρείτε την ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα και τη δουλειά και να κάνετε τη μετάβαση από τα μπιμπερό στο γραφείο όσο πιο ομαλή και ανώδυνη γίνεται.  Ειδικά στην αρχή, θα χρειαστεί να δείξετε μεγάλη υπομονή και να θέσετε όρια. Και όλ’ αυτά υπό το πρίσμα του νέου σας εαυτού, καθώς η απόκτηση ενός μωρού αλλάζει τις προτεραιότητες και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας, τη δουλειά και τον κόσμο γενικότερα.

Το σημαντικό είναι να προετοιμαστείτε σωστά για να κάνετε τη συνέχεια λίγο πιο εύκολη για εσάς, για το μωρό και όλη την οικογένεια.

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Αυτά είναι τα tips που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε με μεγαλύτερη ευκολία στο γραφείο:

Προετοιμαστείτε ψυχολογικά

Δεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να αντιμετωπίσετε άγχος σχετικά με την επιστροφή στη δουλειά και για το αν μπορείτε να τα καταφέρετε. Οι αμφιβολίες σχετικά με το αν μπορείτε να χειριστείτε τόσο τη δουλειά σας, όσο και την οικογένειά σας μπορεί να αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Και φυσικά η μεγαλύτερη ανησυχία όλων των νέων μαμάδων: «Πώς θα μπορέσω να αφήσω το μωρό μου»;

Απομακρύνετε τις τύψεις και μη δίνετε σημασία σε κακόβουλα σχόλια. Άλλωστε πάντα θα υπάρχουν αυτοί που κρίνουν τις μαμάδες που εργάζονται. Η ανησυχία και ο φόβος θα είναι υπαρκτά όταν αφήσετε το παιδί σας, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσετε και ενθουσιασμό με την προοπτική του να φορέσετε τα καλά σας ρούχα (αφού για καιρό στο σπίτι κυκλοφορούσατε μόνο με φόρμες) και να κάνετε συζητήσεις που δεν θα αφορούν το μωρό, το άλλαγμά του και το τάισμα του.

Από το να κατηγορήσετε τον εαυτό σας και να νιώσετε ενοχές, εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας,  δουλεύοντας πάνω στο αντικείμενο που αγαπάτε και επικοινωννήστε ξάνα με τους συναδέλφους σας.

Δείξτε επίσης εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τηρήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη συνέχεια. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να είστε τέλειες, απλά ακολουθήστε το ένστικτό σας και μην προσπαθήσετε να κάνετε περισσότερα απ΄ όσα μπορείτε για την ώρα. Αν νιώθετε παρ΄ όλα αυτά ότι οι ένοχες σας και το βάρος που νιώθετε είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Αρχίστε την πρακτική εξάσκηση

Καλό είναι λίγο πριν ξεκινήσετε τη δουλειά, να αρχίσετε κάποιες σταδιακές εξόδους από το σπίτι.

Αρχίστε κάποιες ώρες τη βδομάδα να φεύγετε από το σπίτι, αφήνοντας το αγγελούδι σας στο μπαμπά ή στους παππούδες ή στη νταντά. Αν δεν ξεκινήσετε σταδιακά τον αποχωρισμό μετά θα σας φανεί βουνό και θα σας καταπιέσει ακόμη περισσότερο ψυχολογικά.

Θέστε ξεκάθαρα όρια στους συνεργάτες σας

Προσπαθήστε, αν έχετε αυτήν την ευχέρεια, το πρώτο διάστημα να απασχολείστε part- time ή να κάνετε ένα μέρος της δουλειάς από το σπίτι. Έτσι θα εγκλιματιστείτε ευκολότερα.

Αν επιστρέψετε με μειωμένο ωράριο, φροντίστε να ενημερώσετε τους συναδέλφους σας και βρείτε έναν τρόπο να γίνει η συνεργασία σας καλύτερη.

Επίσης μια πολύ καλή συμβουλή είναι να κάνετε γνωστές τις ανάγκες σας. Μην περιμένετε οι άλλοι να ξέρουν τι θέλετε. Πείτε π.χ. στους συναδέλφους σας αν θέλετε να αλλάξει η ώρα ενός μίτινγκ για να μπορέσετε να πάρετε το παιδί σας από τον βρεφικό σταθμό; Συζητήστε το. Πάντα υπάρχει εναλλακτική λύση.

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Μοιράστε τις ευθύνες

Και στο σπίτι καλό θα είναι να θέσετε τα προσωπικά σας όρια και να μοιράσετε τις ευθύνες. Όταν λοιπόν φτάσει η στιγμή που πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά, δώστε και στον μπαμπά την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον ρόλο του.

Δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας και ζητήστε τη βοήθεια του μπαμπά, του συντρόφου ή των συγγενών στους οποίους έχετε εμπιστοσύνη.

Ρυθμίστε τη φροντίδα του μωρού

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να φροντίζουν το μωράκι σας οι πολύ στενοί συγγενείς τότε ξεκινήστε από νωρίς να ψάχνετε τον άνθρωπο που θα το κρατήσει ή τον βρεφικό σταθμό που θα το στείλετε.

Αν τελικά επιλέξετε να προσλάβετε νταντά, πείτε της να ξεκινήσει δυο εβδομάδες πριν γυρίσετε στη δουλειά, για να είστε μαζί στην αρχή, να την γνωρίσετε καλά και να χτίσετε μαζί της μία σχέση εμπιστοσύνης.

Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με το πρόσωπο που θα φροντίζει το μωρό σας, πριν βγείτε από την πόρτα σας. Αν ξέρετε ότι το παιδί είναι σπίτι με κάποιον που το αγαπά και το προσέχει τότε θα είστε και πιο ήσυχες και ήρεμες στη δουλειά.

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννα

Κάντε αντλήσεις με θήλαστρο όταν έχετε χρόνο και είστε ξεκούραστη

Αν θηλάζετε, κάνετε κάποιες αντλήσεις του μητρικού γάλατος στον ελεύθερο χρόνο σας ώστε να συγκεντρώσετε κάποια μπουκάλια στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Θα χρειαστείτε κάποιο θήλαστρο γι‘ αυτήν την περίπτωση ( στο εμπόριο υπάρχουν πολλά αλλά μπορείτε να βρείτε και ενοικιαζόμενα από νοσοκομεία). Με αυτόν τον τρόπο  θα εξασφαλίσετε και το μητρικό γάλα για το μωρό σας , και επιπλέον θα αναλάβει ο μπαμπάς ή όποιος άλλος σας βοηθάει, να το ταΐζει την ώρα που λείπετε.

Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τον θηλασμό τις ώρες που εργάζεστε. Η ελληνική νομοθεσία προστατεύει το θηλασμό. Έτσι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι θηλάζουσες εργαζόμενες μητέρες μπορούν να αντλούν και να αποθηκεύουν το γάλα κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους.

Μάθετε στο μωρό το μπιμπερό ένα μήνα πριν την επιστροφή στη δουλειά

Πολύ σημαντικό: Αν δεν έχετε δώσει ακόμη στο μωρό σας μπουκάλι καλό είναι να αφιερώσετε κάποιο χρονικό διάστημα πριν επιστρέψετε στη δουλειά για να του μάθετε το μπιμπερό ώστε να το συνηθίσει μέχρι να έρθει η στιγμή να φύγετε.

Προγραμματίστε την ημερομηνία της επιστροφής στη δουλεία

Φροντίστε να επιστρέψετε στη δουλειά στο τέλος της εβδομάδας και όχι στην αρχή. Εάν επιστρέψετε στο γραφείο μία Δευτέρα, θα δυσκολευτείτε περισσότερο να προσαρμοστείτε.

Αντίθετα, μία Πέμπτη ή μια Παρασκευή, οι πρώτες μέρες στη δουλειά δεν θα σας φανούν χαοτικές και ατελείωτες. Μεσολαβεί Σαββατοκύριακο επομένως η κρυάδα δεν θα είναι μεγάλη. Επίσης θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να διορθώσετε πιθανά προβλήματα που προέκυψαν.

Μην ξεχάσετε τον εαυτό σας.

Αν είστε τελείως εξαντλημένη, και αισθάνεστε άσχημα συναισθηματικά, δεν θα μπορέσετε να κάνετε τίποτα καλά. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε, γυμναστείτε έστω και λίγο, και εξοικονομήστε λίγο «για μένα χρόνο» μέσα στην εβδομάδα σας.

Διαβάστε επίσης:

6 tips για μια ομαλή επιστροφή στη δουλειά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία νέα μαμά για την πρώτη βδομάδα που θα επιστρέψει στη δουλειά!

Η μαμά γυρίζει στη δουλειά. Και τώρα τί γίνεται με το μωρό;