Ευστράτιος Καλαθάκης: Ο σεφ, που τα κεφτεδάκια του λάτρεψε ο Ομπάμα, μας αποκαλύπτει τη συνταγή του

Ο Ευστράτιος Καλαθάκης είναι Έλληνας διεθνής σεφ, πρεσβευτής της Ελληνικής Γαστρονομίας 2020 και  ο άνθρωπος που πριν μερικά χρόνια ξετρέλανε με τα κεφτεδάκια του τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στην καριέρα του μέχρι στιγμής έχει υπηρετήσει διάσημες προσωπικότητες και το βιογραφικό του κοσμούν πολλές πιστοποιήσεις και παγκόσμια βραβεία. Έχει καταφέρει με το ταλέντο του να κρατά υψηλά τα γαστρονομικά standards στη χώρα και με την ευγενική του προσωπικότητα να κερδίζει την εκτίμηση των συνεργατών του. 
Θέλαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι' αυτόν και να του αποσπάσουμε δύο πεντανόστιμες συνταγές για μικρούς και μεγάλους (ναι, και αυτή με τα κεφτεδάκια!)

 από τη Στεφανία Ρουμπάκη

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας φαγητό και γλυκό όταν ήσασταν παιδί;
 Το αγαπημένο μου φαγητό ήταν η Φρουτάλια μια ομελέτα που εφτιαχνε ο παππούς μου στη Τήνο. Και από γλυκά μου αρέσαν τα αμυγδαλωτά.

 Πως μπορούμε εμείς οι μαμάδες να βάλουμε τα παιδιά μας στο παιχνίδι της μαγειρικής;
Η εμπειρία είναι πραγματικά ευεργετική για τα παιδιά, γιατί μπορούν να μάθουν την αξία των φρέσκων υλικών, τους διαφορετικούς συνδυασμούς των γεύσεων αλλά και τους τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι νόστιμο και υγιεινό. Έτσι μπορεί η μαμά να ‘παρασύρει’ στη κουζίνα το παιδάκι της, προσπαθώντας μαζί του να ετοιμάσει το μεσημεριανό φαγητό. Μπορούν μαζί για αρχή να κόψουν ή να πλύνουν λαχανικά. Η΄ακόμη να φτιάξουν μαζί το πιο απλό, ένα τοστ.

Τι προτιμάτε να μαγειρεύετε στο οικογενειακό τραπέζι;
Τρελαίνομαι για γεμιστά με πλιγούρι ή καστανό ρύζι και μπριάμ με φέτα.

 Ποια είναι τα αγαπημένα σνακ των παιδιών σας;
Η αραβική πίτα ή τορτίγια γεμιστη με γαλοπούλα, ντοματίνια και τυράκι Εmmental. Όπως επίσης μπαστουνάκια λαχανικών με ένα δροσερό dip γιαουρτιού.

Θα σας δούμε να τρώτε ποτέ βρώμικο;
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη επιλογή μου γνωρίζοντας από καλό και ποιοτικό φαγητό αλλά, αν σας πει κάποιος ότι δεν παραγγέλνει ποτέ από έξω, δε θα είναι τίποτε άλλο από ψέμα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την εξέλιξη των επιλογών των street food, είναι πολλές πλέον οι προτάσεις ενός πολύ καλού επιπέδου, που αγγίζει τα όρια της υψηλής γαστρονομίας σε τέτοιες επιλογές. Με προσεγμένα υλικά όμως καθώς και με το τρόπο μαγειρέματος μπορούμε να κάνουμε υγιεινό το junk για τα παιδιά.

Οι 2 πεντανόστιμες συνταγές του σεφ Ευστράτιου Καλαθάκη για όλη την οικογένεια!

 

Finger sticks βρώμης από φιλέτο γαλοπούλας με απαλό dip μουστάρδας και σπασμένο πουρέ γλυκοπατάτας

 250 γρ. γαλοπούλα
150 γρ.βρώμη /quaker
50 γρ.  παρμεζάνα 
40 ml  ελαιόλαδο
2 γρ.  μοσχοκάρυδο 
2 γρ.  παπρικα γλυκιά 
2 γρ. αλάτι 
1 γρ. πιπέρι
2  αυγά 
20 γρ. μουστάρδα dijon
1 φύλλο λαδόκολλας

Υλικά για πουρέ
380 γρ.  γλυκοπατάτες

30 γρ,   παρμεζάνα 
1 γρ.    μοσχοκάρυδο
30 ml   ελαιόλαδο 
2 γρ.  αλάτι
1γρ.   πιπέρι

Υλικά για το Dip

125 γρ.  γιαούρτι 2%
5 γρ.  μουστάρδα απλή
5 γρ.   μέλι
40 γρ. μαγιονέζα light
3 γρ.  ρίγανη
3γρ.  θυμάρι
1 γρ. αλάτι

 Εκτέλεση

  • Για τα sticks γαλοπούλας

 Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τη γαλοπούλα σε finger sticks (κομματάκια) των 30γρ.. Σε ένα μπολάκι φτιάχνουμε το mix καρυκευμάτων με αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο και πάπρικα. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα χτυπημένα αβγά, τη μουστάρδα και τη παρμεζάνα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε τη βρώμη. Με το mix καρυκευμάτων περνάμε τα κομματάκια γαλοπούλας. Στη συνέχεια τα βουτάμε στο μείγμα με το αβγό, τη μουστάρδα και το τυρί. Αμέσως μετά τα περνάμε από τη βρώμη, και τα καλύπτουμε εντελώς (πιέζουμε ελαφρώς με τα δάχτυλα για να καλυφθούν πλήρως όλα τα κομματάκια).

*Για να μαριναριστούν και να δέσει η πανάδα, μπορούμε να αφήσουμε τα παναρισμένα κομματάκια στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου .

Ύστερα, τα τοποθετούμε παναρισμένα πια στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα αφού την έχουμε αλείψει με λίγο λαδάκι και ρίχνουμε λίγες σταγονίτσες λαδιού σε κάθε κομματάκι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC (ή ανάλογα με τον φούρνο) για περίπου 20 λεπτά.

  • Για το dip

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, lime, μέλι, θυμάρι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα κομματάκια πλατύφυλλου βασιλικού. Τα χτυπάμε όλα μαζί και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες .

* Για πιο εύγευστο αποτέλεσμα μπορούμε να ετοιμάσουμε το dip δυο ημέρες πριν και να το αφήσουμε στο ψυγείο. Επίσης ταιριάζει και με άλλα φαγητά.

  • Για το σπασμένο πουρέ γλυκοπατάτας

 Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, με προσοχή και δεν θέλουμε να ξεφλουδίσουν. Ύστερα δημιουργούμε τρύπες με ένα πιρούνι στις πατάτε, τις αλατοπιπερώνουμε, της λαδώνουμε ελαφρώς και τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Στη συνέχεια τις τοποθετούμε στο φουρνο στους 180 οC για μια ώρα. Ύστερα τις βγάζουμε από το φούρνο, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις σπάμε με το πιρούνι και τις λιώνουμε ελαφρώς. Θέλουμε ένα χοντροκομμένο πουρέ σαν αποτέλεσμα. Βάζουμε ελάχιστο αλάτι, πιπερι, μοσχοκάρυδο, μια κουταλιά ελαιόλαδο και λίγη παρμεζάνα .

* Για ένα όμορφο πιάτο μπορούμε να τοποθετήσουμε και μια καρδιά μαρουλιού

 

Τα κεφτεδάκια του Ομπάμα

300 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2 γρ. λεβάντα
2 γρ. ρίγανη
Αλάτι (κατά προτίμηση)
Πιπέρι (κατά προτίμηση)
40 γρ. παρμεζάνα
2 αυγά
3 γρ. θυμάρι 
2 γρ. ούζο
30 γρ. κρεμμύδι ξερό
10 γρ. σκόρδο
35γρ ελαιόλαδο 
40 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα

Βάζουμε σε ένα μπολ το κιμά. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το γάλα και τη βρώμη, το αφήνουμε μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, τα αυγά, τη παρμεζάνα, το ελαιόλαδο , το σκόρδο , το κρεμμύδι, το ούζο και τα μυρωδικά στο κιμά. Αφού η βρώμη με το γάλα έχουν αφρατέψει τότε τα προσθέτουμε και αυτά στο κιμά και ζυμώνουμε. Ύστερα αρχίζουμε να πλάθουμε σε μπαλίτσες των 35-40  γρ. Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια στη λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους  165 οC για 15 λεπτά.

Αυτή τη περίοδο, μπορούμε να απολαύσουμε πιάτα του executive chef Ευστράτιου Καλαθάκη στο εστιατόριο του, Soleto, 33-35 Λαοδίκης, Γλυφάδα, τηλ: 210 96 80 460