«Έχετε παιδιά;» Πώς απαντάμε σε μια συνέντευξη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Της Άννα Ντούμα, Επαγγελματικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Σπουδών
www.cvexcellence.gr

Παρόλο που σε πολλές χώρες στο εξωτερικό η οικογενειακή κατάσταση θεωρείται προσωπικό δεδομένο και συνεπώς οι ερωτήσεις για αυτό το θέμα παράνομες, στην Ελλάδα είναι αρκετά συνηθισμένο για τις γυναίκες κυρίως, να πρέπει να απαντήσουν στην ερώτηση «Έχετε παιδιά;» ή «Σκοπεύετε να κάνετε παιδιά;». Πώς πρέπει όμως να αντιδράσουμε σε μια τέτοια ερώτηση την οποία θεωρούμε άδικη ή ακόμα και άσχετη με την εμπειρία και τις ικανότητές μας;


Αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα έξω από τη πόρτα. Μια άσχημη αντίδραση από την πλευρά μας είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει την εικόνα που έχουμε προσπαθήσει να χτίσουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Απαντήσεις του τύπου «Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με τη θέση» ή «Για ποιο λόγο με ρωτάτε κάτι τέτοιο;» είναι ακατάλληλες. Όσο και να πιστεύουμε ότι αδικούμαστε εκείνη τη στιγμή είναι σημαντικό να απεμπλακούμε από το δυσάρεστο συναίσθημα που μας προκαλεί μια τέτοιου είδους ερώτηση.

Εκμεταλλευόμαστε την ερώτηση για να δείξουμε την οργανωτικότητά μας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η πραγματική ερώτηση που κρύβεται πίσω από την ερώτηση που μας κάνουν είναι εάν θα έχουμε δυσκολία να συνδυάσουμε δουλειά και οικογένεια είτε από θέμα ωραρίου είτε από θέμα απόδοσης. Επομένως, μπορούμε να απαντήσουμε απευθείας σε αυτό που ενδιαφέρει τον εργοδότη με τρόπο που να δείχνει ότι έχουμε επίγνωση των απαιτήσεων της θέσης και έχουμε τακτοποιήσει με τέτοιο τρόπο την καθημερινότητά μας που δε θα ήταν εμπόδιο σε μια συνεργασία. Μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένα παραδείγματα που να δείχνουν ότι είμαστε οργανωμένοι και έχουμε δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι έχει να κάνει με τη φροντίδα και τη φύλαξη του παιδιού.

Αποφεύγουμε τα ψέματα και τις υπερβολές. Όπως και σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τα προσόντα μας έτσι και σε αυτή είμαστε προφανώς ειλικρινής. Μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συνήθως είναι να υπερβάλλουμε σχετικά με τη διαθεσιμότητά μας ειδικά εάν είμαστε πολύ καιρό άνεργοι ή θέλουμε πάρα πολύ τη συγκεκριμένη θέση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις της θέσης, για παράδειγμα εάν το ωράριο είναι κυλιόμενο, εάν απαιτείται εργασία Σάββατο ή Κυριακή ή εάν οι πολλές υπερωρίες είναι συνηθισμένες, ώστε να αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.

Εξετάζουμε την πιθανή επιμονή του συνομιλητή στο θέμα. Σε περίπτωση που ο συνομιλητής μας δεν προχωρά σε επόμενη ερώτηση αλλά επιμένει στο θέμα κάνοντας και άλλες ερωτήσεις σχετικά με αυτό είναι ένα σημάδι ότι μάλλον δεν τον έχει καλύψει η απάντησή μας και ίσως τελικά μια συνεργασία με τη συγκεκριμένη εταιρία να μην είναι αυτό που πραγματικά θα μας ταίριαζε.