«Cry it out»: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εναλλακτική μέθοδο ύπνου των μωρών

Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα συζήτησης ανάμεσα στους γονείς (η συνάδελφός σου ορκίζεται σε αυτό, η αδελφή σου και μόνο στη σκέψη τρομάζει), αλλά τι ακριβώς είναι αυτό; Και είναι ασφαλές για το μωρό σας; Εδώ, σας εξηγούμε τα πάντα γύρω από τη μέθοδο ύπνου cry it out που αφορά τα μωράκια σας.

Τι είναι αυτό, λοιπόν;

Σύμφωνα με τη μέθοδο ύπνου «cry it out», οι γονείς πρέπει να αφήνουν για λίγο μόνα τους τα μωρά όσο κλαίνε μέχρι να τα πάρει ο ύπνος. Βέβαια, υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλαπλές παραλλαγές αυτής της μεθόδου ύπνου, πολλές από τις οποίες συνιστούν να πηγαίνετε και να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το μωρό σας.

 

Γιατί λειτουργεί αυτή η μέθοδος; 

Η ιδέα πίσω από αυτή τη μέθοδο ύπνου είναι να διδάξετε στο παιδί σας πώς να κατευνάζει τον εαυτό του μόνο του, δημιουργώντας έτσι ένα χαρούμενο και υγιές παιδί για τα επόμενα χρόνια. Καταλαβαίνοντας, λοιπόν, τα μωρά ότι ακόμα κι αν κλάψουν αυτό δε σημαίνει ότι θα βγουν από την κούνια τους, θα μάθουν πώς να κοιμούνται από μόνα τους. Σκοπός της μεθόδου είναι επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να απαλλαγούν από οποιεσδήποτε συνδέσεις και σχέσεις στις ώρες του ύπνου (όπως η αγκαλιά ή το νανούρισμα), ώστε να μην τις χρειάζονται πλέον ή να μην τις περιμένουν όταν ξυπνούν τη νύχτα.

Eίναι όμως τραυματική η μέθοδος «cry it out»; 

Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ΌΧΙ. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι είναι μια υγιής μέθοδος ύπνου, η οποία βέβαια θα πρέπει να αρχίζει να εφαρμόζεται από τον τέταρτο μήνα ζωής του μωρού και μετά. Χρειάζεστε αποδείξεις; Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα μωρά των οποίων οι γονείς εφάρμοσαν τη μέθοδο της κλιμακούμενης εξαφάνισης έδειξαν μικρότερα σημάδια προσκόλλησης ή συναισθηματικών προβλημάτων ένα χρόνο αργότερα. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα κορτιζόλης (η ορμόνη στρες) ήταν χαμηλότερα συγκριτικά με άλλα μωρά που δεν είχαν βιώσει κάτι παρόμοιο. Θέλετε και κάτι ακόμα πιο ελπιδοφόρο; Τα μωρά που έμαθαν πώς να αντεπεξέρχονται στη μέθοδο «cry it out» μπορούσαν να κοιμηθούν 15 λεπτά πιο γρήγορα τρεις μήνες μετά τη μελέτη. Μάλιστα, η ευκολία στον ύπνο παρατηρήθηκε μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή της μεθόδου.

Πώς μπορείτε να το κάνετε; 

Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους είναι η προσέγγιση Ferber (γνωστή και ως σταδιακή εξαφάνιση), η οποία περιλαμβάνει έλεγχο και σύντομη ανακούφιση χωρίς να παίρνετε το βρέφος σας σε προκαθορισμένα και αυξανόμενα χρονικά διαστήματα μέχρις ότου κοιμηθεί μόνο του. Η «βασική μέθοδος για τον ύπνο» του sleep expert Jodi Mindell είναι παρόμοια με την Ferber, αλλά με έμφαση στις πρώιμες ώρες της νύχτας και δημιουργώντας δεσμούς με την κούνια. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η μέθοδος Weissbluth ή αλλιώς «μέθοδος της εξαφάνισης», η οποία δε χρησιμοποιεί καθόλου την άνεση και το ντάντεμα, αν και εξακολουθεί να επιτρέπει τις νυχτερινές επισκέψεις και επαφές. Προφανώς, αν το παιδί σας ακούγεται ασυνήθιστα αναστατωμένο, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Ωστόσο, η εφαρμογή κάποιων από τις παραπάνω μεθόδους θα προετοιμάσει το μωρό σας, ώστε να αισθάνεται δυνατό και μόνο του.

 

"Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω"... 

Το καταλαβαίνουμε! Ακούγοντας το μωρό σας να κλαίει και να μην τρέχετε αμέσως κοντά του φαίνεται αφύσικο. Και εμείς δεν πρόκειται να σας κοροϊδέψουμε για αυτό. Αλίμονο! Η μέθοδος «cry it out» είναι δύσκολη για τους γονείς. Αλλά πολλές οικογένειες και παιδίατροι υπόσχονται ότι λειτουργεί και ότι αποτελεί την αιτία για λίγες νύχτες κλάματος, αλλά καλές συνήθειες ύπνου για μια ολόκληρη ζωή. Βέβαια, σας ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ύπνου δεν ταιριάζει σε κάθε μωρό (ή σε κάθε γονέα) και υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις αν θέλετε να ακολουθήσετε κάτι άλλο. Ένα πράγμα ισχύει για όλες τις μεθόδους ύπνου: ΣΥΝΕΠΕΙΑ. Το έχετε μανούλες!

 

 

Διαβάστε επίσης: Να αφήσουμε το βρέφος να κλαίει ή να μην το αφήσουμε;

 

tags:


tags: