Ανακαλύψτε αν το παιδί σας είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

mandouκ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

Αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας; Είναι ένα ερώτημα που προβληματίζει τους περισσότερους γονείς. Το μωρό βάζει στο στόμα του ασυναίσθητα είτε το δεξί είτε το αριστερό χέρι και περίπου στους 8 μήνες χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια για να πιάσει κάποιο αντικείμενο.


Όταν ένα παιδί γίνει 2 χρονών και αποκτήσει τον έλεγχο των χεριών του μπορεί να επιλέξει π.χ. να φάει με το δεξί και με το αριστερό να πιάσει κάτι. Παρόλα αυτά είναι νωρίς για να απαντήσουμε στο ερώτημα αν είναι αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι από την ηλικία των 3-5 ετών μπορούμε να διαπιστώσουμε σε ποια κατηγορία ανήκει. Παρακάτω παραθέτει μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί ένας γονέας να το εντοπίσει, μέσα από το παιχνίδι.

Πως θα καταλάβει ένας γονέας αν το παιδί του είναι αριστερόχειρο ή δεξιόχειρο;
• Ζητήστε από το παιδί σας να κοιτάξει μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό
• Παίξτε κουτσό και παρατηρήστε ποιο πόδι χρησιμοποιεί
• Δώστε του ένα ρολόι και ζητήστε του να το βάλει στο αυτί του
• Δώστε του ένα αντικείμενο (ένα παιχνίδι, ένα γλυκό κλπ) και παρατηρήστε με το ποιο χέρι θα το πάρει
• Δώστε του μία μπάλα και ζητήστε του να σας την πετάξει
• Ζητήστε του να ισορροπήσει στο ένα πόδι παίζοντας κουτσό

Συμβουλή Ειδικού:
Η προτίμηση δεξιού ή αριστερού χεριού προσδιορίζεται τόσο από εξωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και από γενετικούς. Ανεξάρτητα σε ποιο τύπο αριστερόχειρα ή δεξιόχειρα ανήκει το παιδί σας οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Αυτό σχετίζεται με ποιο ημισφαίριο εγκεφάλου λειτουργεί το παιδί, αριστερό ή δεξιό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να κρατήσει την επικρατέστερη πλευρά. Εάν παρατηρήσετε ότι από την ηλικία 4.5 ετών και πάνω μπερδεύει τα χέρια του και δεν έχει καταλήξει ποια από τις δύο πλευρές χρησιμοποιεί ,τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν Ειδικό ώστε να κάνετε το τεστ πλευρίωσης και να σας προτείνουν ποια από τις δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσετε.

mandou.gr