92 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων από εθισμό στο Διαδίκτυο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

92 παιδιά στο Νοσοκομείο Παίδων από εθισμό στο Διαδίκτυο

Σε ασθένεια του μέλλοντος εξελίσσεται στη χώρα μας ο εθισμός στο διαδίκτυο, καθώς ήδη νοσηλεύονται με την διαταραχή αυτή 92 έφηβοι σε εξειδικευμένο τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, όπως τονίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου “Ο εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου” του Διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη.


Ο εθισμός εμφανίζεται κυρίως σε αγόρια (σε ποσοστό 90%), με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη. Ο μέσος όρος των ετών χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή πριν από τη διάγνωση του εθισμού είναι τα έξι χρόνια.

Οι εθισμένοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο περίπου 42 ώρες την εβδομάδα, ενώ εθίζονται σε ποσοστό 97% στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι σε ποσοστό 79%, σε Ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%.

Την ίδια ώρα ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στους ενήλικες και αφορά κυρίως διαδικτυακά παιγνίδια, τζόγο και περιήγηση σε chat rooms.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» παρουσίασαν στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης οι Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Mιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, Αννα Λυδάκη, αν. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνιολογίας και Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.

Το βιβλίο -το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη- αποτελεί έναν πρακτικό οδηγό των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο (παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, διακίνηση παράνομων ουσιών, πειρατεία λογισμικού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, εθισμός και ψυχογενής ανορεξία στο Διαδίκτυο), αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του.