9 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τον θυμό του

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aπό την ψυχολόγο Έλλη Στάβερη

 «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο.


Αλλά το να θυμώνει κανείς με το σωστό άτομο,

Στο σωστό βαθμό και τη σωστή στιγμή,

Για τη σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο,

Αυτό δεν είναι εύκολο» Αριστοτέλης.

 

Όλοι μας θυμώνουμε, ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, χρήσιμο και λειτουργικό όταν ξέρουμε όμως να το διαχειριζόμαστε με το σωστό τρόπο, τόσο για μας που το βιώνουμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή όσο και για τον άλλον που δέχεται αυτό το συναίσθημα μας. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον όπου ο θύμος διαχειρίζεται με υγιή τρόπο, τότε μαθαίνουν να διαχειρίζονται και το δικό τους θυμό με σωστό τρόπο.

Τι σημαίνει ώμος διαχείριση του θυμού μας με σωστό τρόπο έτσι ώστε να μάθουμε και στα παιδιά μας να διαχειρίζονται και να βιώνουν αυτό το συναίσθημά τους με υγιή τρόπο?

Πρώτα από όλα μαθαίνουμε το παιδί μας, από τη νηπιακή ηλικία, να ελέγχει τις επιθετικές συμπεριφορές του. Τα παιδιά είναι καθρέφτης μας, σε αυτή την ηλικία σαν σφουγγάρια μιμούνται τις συμπεριφορές μας. Οπότε παραμείνετε ήρεμοι και αποδεχτείτε το θυμό του παιδιού σας, βοηθήστε το να μάθει να ηρεμεί και να μην εκτονώνει το θυμό του βίαια.

Στόχος είναι να μάθουμε το παιδί μας να διαχειρίζεται το θύμο έτσι ώστε να χρησιμοποιεί αυτό του το συναίσθημα για να κάνει εκείνες τις αλλαγές που χρειάζονται για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να επαναληφθεί αυτό που το θυμώνει.

9 τρόποι να μάθεις στο παιδί σου να διαχειρίζεται τον θυμό του

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος γονικής υποστήριξης για να νιώσουν τα μικρά μας διαμαντάκια ασφάλεια να εκφράζουν το θύμο τους, να ανακαλύπτουν τα συναισθήματά τους και να ξεπερνάνε το θυμό με ασφάλεια τόσο για τα ίδια όσο και για τους άλλους. Οπότε μην "δαιμονοποιήσετε" αυτό το συναίσθημα σαν κάτι κακό που δεν πρέπει να νιώθουμε, απλά μάθετε τους μικρούς μας να αναγνωρίζουν αυτό τους το συναίσθημα και να το χρησιμοποιούν σωστά.

Πώς θα το κάνετε αυτό?

  1. Δεχτείτε πρώτα εσείς ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και δείξτε το στο παιδί σας. Είπαμε ότι τα παιδιά μας είναι καθρέφτης μας. Ο τρόπος-πράξεις μας πρέπει να περιορίζονται και όχι το συναίσθημά μας.
  2. Μην απομονώνεται το παιδί για να ηρεμήσει μόνο του. Θυμηθείτε ότι το παιδί σας είναι αναστατωμένο εκείνη τη στιγμή όποτε σας χρειάζεται πιο πολύ. Μείνετε κοντά του για να μην νιώσει αβοήθητο.
  3. Βάλτε όρια. Το επιτρέπεται να βιώνουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να τα εκδηλώνουμε με επιθετικό τρόπο. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να νιώσει την ίδια στιγμή άλλο ένα αρνητικό συναίσθημα, τις τύψεις.
  4. Αφιερώστε χρόνο με τα παιδιά σας και συζητήστε. Ακούστε τι έχουν να σας πουν. Αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι να ακούσετε .Εύκολο να μιλάμε και να επιβάλουμε δύσκολο να ακούμε.
  5. Παραμείνετε ψύχραιμοι. Με τις φωνές δεν βγαίνει τίποτα. Από τη δική σας ηρεμία θα μάθουν τα παιδιά σας πώς να εξελίσσονται και να γίνονται καλύτερα. Είναι βασικό να μάθετε τα παιδιά σας την έννοια του αυτοέλεγχου και ψυχραιμίας.
  6. Αναπτύξτε τους τη συναισθηματική νοημοσύνη. Δείξτε τους να μη φοβούνται τα συναισθήματά τους, δείξτε τους ότι είναι όμορφο να εκφράζουμε ότι αισθανόμαστε, αυτό θα τα κάνει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά.
  7. Ιδανικές λύσεις για όλους δεν υπάρχουν.Ότι κάνει για μια οικογένεια δεν κάνει για μια άλλη και ότι κάνει για το ένα μας παιδί ίσως να μην ενδείκνυται για το άλλο. Ο καθένας μας είναι μοναδικός.
  8. Το εύκολο είναι να κάνουμε ότι μάθαμε από τους γονείς μας, το δύσκολο είναι να ενημερωνόμαστε, να αξιολογούμε και να επιλέγουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.
  9. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από έναν ιδικό όταν αισθανθείτε ότι κάτι δεν μπορείτε ή δεν ξέρετε να διαχειριστείτε.

 

Έλλη Στάβερη
Ψυχολόγος MSc
Εκπαίδευση σε διαταραχές πρόσληψης τροφής &
Συμπεριφορική θεραπεία οικογένειας ψυχοθεραπευτικού τύπου (Αιγινίτιο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ )
Τηλ 6972937939
Email estaveri@hotmail.com

photo: pinterest.com