8 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να αντιμετωπίσει έναν «δύσκολο» δάσκαλο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Το παιδί σου φέτος έχει ένα δάσκαλο ή μία δασκάλα, γνωστό/ ή για την ιδιορρυθμία ή τη μεγάλη του αυστηρότητα; Που έχει τρομερά υψηλές προσδοκίες από τους μαθητές και τους βάζει συνέχεια εργασίες επί εργασιών και διαγωνίσματα επί διαγωνισμάτων;

Mερικά tips για το τί μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου να αντιμετωπίσει έναν «δύσκολο» δάσκαλο


Ενθάρρυνε το παιδί να μην πιστεύει ότι ακούει. Σε αυτό το σημείο π.χ. το παιδί πιθανόν να πιστεύει ό,τι του λένε τα άλλα παιδιά σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία. Παρότρυνέ το να δημιουργήσει τη δική του άποψη για τον δάσκαλό του.

Μη διστάσεις να προσεγγίσεις τον δάσκαλο και να του εκθέσεις τις ανησυχίες σου ενώ καλό θα ήταν να του εξηγήσεις πόσο συχνά θα ήθελες να ενημερώνει για τη πρόοδο του παιδιού όχι μόνο εσένα αλλά και τον άλλο γονιό. Επίσης, αν το παιδί περνάει μια δύσκολη φάση λόγω αλλαγών στην οικογένεια (χηρεία, διαζύγιο, δεύτερος γάμος κλπ.) μη διστάσεις να το πείς στον εκπαιδευτικό ώστε για ένα διάστημα να χειρίζεται το παιδί με συγκεκριμένο τρόπο και να είναι και ο ίδιος γνώστης της κατάστασης.

Όλοι λίγο πολύ, συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που δεν μας ταιριάζουν 100%. Θύμισε στο παιδί πως ακόμη κι αν η εμπειρία του δεν είναι ευχάριστη, μέσα από αυτή θα μάθει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με έναν δάσκαλο που το στυλ του δεν ταιριάζει με το δικό του και κατ΄επέκταση το ίδιο θα μάθει και σε σχέση με οποιονδήποτε άνθρωπο κληθεί να συνεργαστεί στο μέλλον. Ορισμένες στρατηγικές που μπορείς να του διδάξεις ώστε να μπορέσει να το πετύχει αυτό είναι:

Απόφυγε να παίρνεις πολύ προσωπικά την αρνητικότητα των άλλων. Πολλές φορές η συμπεριφορά των άλλων δεν έχει να κάνει προσωπικά με εμάς. Γι’ αυτό βοήθησε το παιδί σου να μην στρέφει τη συμπεριφορά του δασκάλου στο πρόσωπό του και φυσικά να του θυμίζεις πως ακόμη και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου, μπορεί να έχει μια κακή μέρα (ή περισσότερες).

Μάθε στο παιδί να επικοινωνεί ευθέως και ξεκάθαρα τις ανάγκες του και για να του το μάθεις αυτό, μπορείτε να παίξετε θέατρο όπου εσύ θα είσαι ο δάσκαλος και το παιδί ο μαθητής. Κάνε πρόβα μαζί του για το πώς θα γίνει να ρωτήσει μετά το μάθημα κάτι που δεν κατάλαβε ή ακόμη και για το πώς θα πεί ότι δεν αισθάνεται καλά και ότι θέλει π.χ. να βγεί έξω να πάρει αέρα ή να επικοινωνήσει το σχολείο μαζί σου. Η πρακτική εξάσκηση θα το βοηθήσει να εκφράζει τις ανάγκες του καθαρά.

Μάθε στο παιδί να εντοπίζει όσα εκνευρίζουν ή αποσυντονίζουν τον δάσκαλο ώστε να γνωρίζει τι συμπεριφορές να αποφεύγει.  Ειδικά όταν μιλάμε για έναν «δύσκολο» δάσκαλο, το να αντιμιλάει ή να μην κάνει τις εργασίες, δεν θα είναι και πολύ υπέρ του.

Όπλισε το παιδί σου με καλές μαθησιακές συνήθειες και οργανωτικές ικανότητες. Από το πώς θα μπαίνει στη τάξη με θετική διάθεση μέχρι το πώς θα είναι συνεπής στις σχολικές του υποχρεώσεις, προκειμένου να μπορεί να «χτίσει» θετική σχέση όχι μόνο με τον συγκεκριμένο δάσκαλο αλλά και με όλους τους δασκάλους που θα περάσουν από τη σχολική του ζωή.  Κυρίως όμως, όπλισέ το με καλούς τρόπους και δείξε του ότι είσαι πρόθυμη/ος να κάνεις το ίδιο. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε από τα παιδιά μας να είναι ευγενή όταν εμείς δεν είμαστε.

Τέλος σιγουρέψου πως έχετε τις ίδιες απόψεις με τον πατέρα του παιδιού και βάλε και εκείνον στο παιχνίδι ώστε και το παιδί να βλέπει δύο γονείς συνεργάσιμους και να μην έχει περιθώρια να εκμεταλλευτεί το άσχημο κλίμα μεταξύ σας και να παρεκκλίνει.

Πηγή: http://singleparents.about.com/