6 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος σου για να αποκτήσεις μακροζωία
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Της ψυχολόγου Έλλη Στάβερη
Διαχείριση άγχους για μακροζωία και ευζωία
Το άγχος και το στρες είναι οι «τερμίτες» της μακροζωίας, από την άλλη το άγχος είναι λίγο παρεξηγημένη έννοια αφού αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε καταστάσεις που αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνες. Το να ζούμε, όμως, σε μόνιμο καθεστώς άγχους είναι κάτι που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες για εμάς, όπως επιθετικότητα ή κατάθλιψη. Όμως, το να διαχειριστούμε και να μειώσουμε το άγχος είναι κάτι δύσκολο.
Εύκολοι τρόποι διαχείρισης
- Σκεφτείτε πώς αντιδρούσαμε στο λύκειο όταν μας πίεζε κάτι, κάναμε κοπάνα. Αυτό, σε φυσιολογικό όριο (γιατί είναι σημαντικό να έχουμε όριο στη ζωή μας) θα μπορούσε να είναι μια υγιής αντίδραση όχι μόνο ενός εφήβου αλλά και ενός ενήλικα που πιέζεται στην καθημερινότητα του. Άρα, έστω για πέντε λεπτά την ημέρα, καλό θα ήταν να κάνουμε ‘κοπάνα’ από καταστάσεις που μας πιέζουν.
- Απενοχοποιήστε τη χαλάρωση. Πολλές φορές όταν είμαστε ξεκούραστοι , νιώθουμε ενοχές ή ταυτίζουμε την ανεμελιά με την ντροπή. Το να γίνουμε λίγο ‘χασομέρηδες’ δεν είναι εύκολο. Άρα το χουζούρεμα, το αραλίκι, οι βόλτες και οι παρέες μας πρέπει να είναι τα νέα μας καθήκοντα.
- Δείξτε τον εαυτό σας. Πολλές φορές φοβόμαστε να δείξουμε ποίοι είμαστε πραγματικά με τον φόβο μήπως ο άλλος μας απορρίψει. Έτσι, βάζουμε τις επιθυμίες μας σε δεύτερη μοίρα. Αυτό, φυσικά, λειτουργεί σαν μπανανόφλουδα στη ζωή μας. Στόχος μας πρέπει να είναι οι δικές μας επιθυμίες, γιατί μόνο όταν είμαστε εμείς καλά μπορούμε σε διάρκεια χρόνου να μπορούμε να προσφέρουμε και στους άλλους-στον σύντροφο, στους φίλους και στα παιδία μας.
- Βάλτε εκτός από δύσκολους και μεγάλους στόχους μικρούς και καθημερινούς. Ζούμε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και βάζουμε υψηλούς στόχους, τους οποίους κάποιες φορές δεν καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι βιώνουμε μεγάλες απορρίψεις. Ένα σινεμά ή θέατρο, ένα δείπνο με φίλους, μια βόλτα στη γειτονία μας στο τελείωμα της μέρας μπορεί στην αρχή της μέρας να μας φαίνονται δύσκολοι στόχοι επειδή έχουμε μεγάλο φόρτο εργασίας, όμως αν τους πραγματοποιήσουμε, θα νιώσουμε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας.
- Βάλτε λίγη αισιοδοξία στη ζωή σας. Συνηθίζουμε να κοιτάμε τη ζωή μας μέσα από έναν μεγενθυτικό φακό. Ας τον αφήσουμε κάτω και ας προσθέσουμε ανεμελιά και αισιοδοξία.
- Βάλτε λίγη καθημερινή άσκηση στη ζωή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν κάνουμε άσκηση παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή νας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Η κυριότερη από τις ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη, που μπορεί να μειώσει
Έλλη Στάβερη
Ψυχολόγος MSc
Εκπαίδευση σε διαταραχές πρόσληψης τροφής &
Συμπεριφορική θεραπεία οικογένειας ψυχοθεραπευτικού τύπου (Αιγινίτιο Νοσοκομείο, ΕΠΙΨΥ )
Τηλ 6972937939
Email estaveri@hotmail.com