5 εύκολοι τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να σας καταλάβει καλύτερα

 

Ναι, σίγουρα όλες οι μητέρες έχουμε νιώσει ότι τα παιδιά μας δεν μας καταλαβαίνουν και δεν επικοινωνούμε σωστά. Στο all4mama λοιπόν, ψάξαμε και βρήκαμε τους 5 τρόπους που θα βοηθήσουν μία μαμά να γίνει πιο κατανοητή στα παιδιά της.

Δεν είναι ποτέ αργά να αποκτήσετε καλύτερη επικοινωνία  

Τα βρέφη σε ηλικία 5 μηνών αναγνωρίζουν το όνομά τους και στους 9 μήνες καταλαβαίνουν βασικές λέξεις, όπως το ναι και το όχι. Όταν λοιπόν περνάτε χρόνο με το μωρό σας, φωνάζετε το με το όνομά του και περιμένετε μέχρι να έρθει σε οπτική επαφή μαζί σας πριν πείτε ή ζητήσετε κάτι. Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να είναι κλειστές, του τύπου «θέλεις την κούκλα ή το αρκουδάκι σου;» και όχι «με τι θέλεις να παίξεις;».

Μιλήστε του αργά και καθαρά

Όταν του απευθύνεστε, φροντίστε να του μιλάτε αργά, χρησιμοποιώντας λίγες και απλές λέξεις. Καλό θα ήταν να του δείχνετε οπτικά, αυτό για το οποίο μιλάτε, για παράδειγμα το αρκουδάκι και την κούκλα του ρωτώντας το αν θέλει να παίξει με αυτά, ενώ μπορείτε να ενισχύσετε την κατανόηση του παιδιού και με τη χρήση κατάλληλων εικόνων, όπως ένα παιδάκι να κάνει μπάνιο, για να το ρωτήσετε αν θέλει να το κάνει. Αυτό θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την μετέπειτα ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού. Το παιδί πρέπει να λαμβάνει ένα σαφές μήνυμα, συγκεκριμένο και άμεσο, γι’ αυτό που θέλετε να κάνει. Για παράδειγμα πείτε του «σε παρακαλώ μάζεψε τα παιχνίδια από το πάτωμα, πριν βγεις από το δωμάτιο».

Ζήστε στο τώρα

Μιλήστε του για το παρόν, όχι για κάτι που έγινε χθες ή που θα κάνετε μαζί αύριο, γιατί τα περισσότερα παιδιά δεν κατανοούν την έννοια του χρόνου πριν πάνε στο νηπιαγωγείο. Άρα είναι καλύτερα να επικεντρωθείτε στο εδώ και στο τώρα.

Μην του μιλάτε ενώ έχει θόρυβο

Μία ανοιχτή τηλεόραση, το ραδιόφωνο που παίζει μουσική, ο απορροφητήρας της κουζίνας, το νερό που τρέχει στο νιπτήρα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τα όσα του λέτε. Αποφύγετε λοιπόν την επικοινωνία σας μαζί του, ενώ υπάρχει κάποιος  θόρυβος ή άλλη ομιλία στο δωμάτιο και έτσι το παιδί και θα κατανοεί τα όσα του λέτε και δεν θα αποσπάται η προσοχή του από εσάς.

Δώστε τους λίγο χρόνο

Ως ενήλικες θεωρούμε τη σιωπή ως αμηχανία και ως μία άβολη κατάσταση. Αλλά όταν αρχίζουμε να μιλάμε ακατάπαυστα στα παιδιά, τα μπερδεύουμε πολύ περισσότερο. Αφήστε το παιδί να επεξεργαστεί και να σκεφτεί τα όσα του είπατε, δώστε του τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα χρόνο για να απαντήσει σε μία σας ερώτηση. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να αντιδράσουν. Δεν πρέπει λοιπόν να προτρέχουμε και να μιλάμε εμείς αντί γι’ αυτά.