12 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τι φοβερή ανακάλυψη το πλυντήριο πιάτων... Σιχαίνομαι να χάνω το χρόνο μου στο νεροχύτη, και θα ήμουν χαμένη χωρίς το πλυντήριο πιάτων μου. Με έχει γλιτώσει αμέτρητες ώρες κάθε εβδομάδα, ειδικά από τότε που έχουμε μεγαλύτερη οικογένεια.

Το πλυντήριο πιάτων μας βοήθησε να ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε πιο σημαντικά πράγματα. Ειδικά από τη στιγμή που σκέφτηκα να βάζω και μεγαλύτερα αντικείμενα (π.χ. κατσαρόλες, ταψιά) σε αυτό.


Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να σκέφτεστε να βάλετε στο πλυντήριο πιάτων σας.

Ίσως μάλιστα να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά αντικείμενα κουζίνας που στην πραγματικότητα πρέπει να πλένονται μόνο στο χέρι.

Για να διατηρήσετε τα αντικείμενά σας σε άριστη κατάσταση, φροντίστε να κρατήσετε αυτά τα 12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων!

1. Ξύλινα σκεύη και σανίδα κοπής

12 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Το ξύλο και τα πλυντήρια πιάτων δεν συνδυάζονται ποτέ. Η θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να προκαλέσει στρέβλωση του ξύλου με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και ο κύκλος στεγνώματος μπορεί να κάνει τις ξύλινες σανίδες κοπής και τα σκεύη σας να ραγίσουν.

Αντ' αυτού, πλύνετε τα αντικείμενά σας στο χέρι χρησιμοποιώντας σαπουνόνερο. Φροντίστε να τα περνάτε πού και πού με κερί ξύλου για να προστατεύσετε και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ξύλινων σανίδων κοπής και σκευών.

2. Λεπτά πλαστικά αντικείμενα

Ορισμένα μαλακά πλαστικά δεν αντέχουν τη θερμότητα του πλυντηρίου πιάτων. Μπορεί ακόμη και να λιώσουν μέσα στο πλυντήριο πιάτων. Μπορείτε να διατηρήσετε και να επαναχρησιμοποιήσετε αυτά τα λεπτά πλαστικά αντικείμενα, αλλά απλά πλύντε τα στο χέρι αντί για το πλυντήριο

3. Μαντεμένια σκεύη 

Τα μαντεμένια σκεύη δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Δεν πρέπει να πλένετε τα μαντεμένια σκεύη ούτε καν με σαπούνι. Και τα δύο καταστρέφουν το φινίρισμα και το καρύκευμα από το χυτοσίδηρο. Αντ' αυτού, μείνετε στη χρήση χονδροειδούς αλατιού για να το βοηθήσετε να καθαριστεί.

4. Μπουκάλια με στενό λαιμό

Τα μπουκάλια με στενό λαιμό πιθανότατα δεν θα καθαριστούν όσο θέλετε στο πλυντήριο πιάτων σας. Αντ' αυτού, πλύντε τα στο χέρι με σαπουνόνερο.

5. Μαχαίρια κουζίνας

12 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Η τοποθέτηση των καλών σας μαχαιριών στο πλυντήριο πιάτων δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.Το απορρυπαντικό θα αμβλύνει τη λεπίδα του μαχαιριού και μπορεί ακόμη και να χαλαρώσει τις λαβές των μαχαιριών.

Αντ' αυτού, πλύνετε τα μαχαίρια της κουζίνας σας με το χέρι σε ζεστό σαπουνόνερο.

6. Αντικείμενα με ετικέτα

Το να βάζετε αντικείμενα με ετικέτες στο πλυντήριο πιάτων με την ελπίδα ότι το αυτοκόλλητο θα αφαιρεθεί δεν είναι ποτέ καλή ιδέα. Το ανώτερο στρώμα της ετικέτας αφαιρείται από το αντικείμενο, αλλά το κολλώδες υπόλειμμα εξακολουθεί να παραμένει.

Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε άλλη μέθοδο για να αφαιρέσετε τα αυτοκόλλητα από τα αντικείμενα πριν τα πλύνετε.

7. Καλή πορσελάνη & Κρύσταλλα

12 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων

Τα εύθραυστα αντικείμενα, όπως η λεπτή πορσελάνη και το κρύσταλλο, πρέπει πάντα να πλένονται στο χέρι. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να σπάσουν και να χάσουν εύκολα το φινίρισμά τους στο πλυντήριο πιάτων.

Μόλις τα πλύνετε στο χέρι και τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα, μπορείτε να τα γυαλίσετε με ένα πανί μικροϊνών για να τα κάνετε να λάμψουν.

8. Τρίφτες, μικροπλάκες και άλλα

Το πλυντήριο πιάτων δεν κάνει καλή δουλειά στο καθάρισμα των μικροσκοπικών σχισμών και γωνιών που βρίσκονται σε σχάρες, μικροπλανές και πρέσες.

Αντ' αυτού, πλύνετε αυτά τα αντικείμενα με το χέρι για να βεβαιωθείτε ότι έχουν καθαριστεί σωστά.

9. Χαλκός & άλλα πολύτιμα μέταλλα

Το όμορφο χρωματιστό δοχείο και άλλα πολύτιμα μέταλλα στο πλυντήριο πιάτων θα θαμπώσουν ή θα αποχρωματιστούν με την πάροδο του χρόνου.Κρατήστε εκτός και τα ασημένια, χρυσά, χάλκινα αντικείμενα.Τελικά θα αμαυρωθούν και θα χάσουν τη λάμψη τους.

10. Τυπωμένα κύπελλα μέτρησης

Με την πάροδο του χρόνου το πλυντήριο πιάτων θα ξεθωριάσει τις τυπωμένες ενδείξεις στο πλάι των κυπέλλων μέτρησης.

Πλύνετε τα αντικείμενα με μελάνι με το χέρι για να βεβαιωθείτε ότι οι ετικέτες θα παραμείνουν ευανάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

11. Αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη

Η αντικολλητική επίστρωση μπορεί να φθαρεί γρήγορα από τα σκληρά απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε για να πλύνετε τα πιάτα σας στο πλυντήριο πιάτων.

12. Είδη και εξαρτήματα από καουτσούκ

Το καουτσούκ δεν τα πάει πολύ καλά στο πλυντήριο πιάτων. Συχνά τα απορρυπαντικά θα κάνουν αυτά τα αντικείμενα και μέρη να θαμπώνουν και να υποβαθμίζονται. Αντικείμενα με παρεμβύσματα, σφραγίδες και βάσεις με καουτσούκ δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

Απλά αφιερώστε λίγα επιπλέον λεπτά για να πλύνετε αυτά τα αντικείμενα με εξαρτήματα από καουτσούκ με το χέρι