Ψείρες: Πώς θα καταλάβετε ότι τρύπωσαν στο κεφαλάκι τους & ποια η σωστή αντιμετώπιση;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Ένα από τα πιο συνηθισμένα βάσανα των μαμάδων που έχουν παιδάκια σε παιδικούς σταθμούς  και σχολεία είναι η φθειρίαση,  δηλαδή η παρουσία ψειρών στο κεφαλάκι των παιδιών. Οι ψείρες βρίσκουν συχνά τρόπο και «τρυπώνουν» στο κεφαλάκι των παιδιών, προκαλώντας έντονη ενόχληση και δυσφορία. Και δε φτάνει μόνο αυτό, καθώς οι ψείρες πολλαπλασιάζονται σε χρόνο ρεκόρ.


«Οι ψείρες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο  και μπορούμε να κολλήσουμε σε οποιαδήποτε ηλικία. Επειδή ο συγχρωτισμός ευνοεί τη μετάδοσή της, είναι πιο εύκολο να συμβεί στα παιδιά που παίζουν μεταξύ τους και πλησιάζει το ένα το άλλο, όπως γίνεται σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, γυμναστήρια κλπ. Ουσιαστικά, η ψείρα ρουφάει το αίμα από το δέρμα, προκαλεί φαγούρα, στη συνέχεια εκδορές και στο τέλος μόλυνση. Άρα κάθε φορά που ένα παιδί ξύνει το κεφάλι του θα πρέπει να ψάχνουμε για να βρούμε τις ψείρες», επισημαίνει στο all4mama ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

 

Ψείρες: Πώς θα καταλάβετε ότι τρύπωσαν στο κεφαλάκι τους & ποια η σωστή αντιμετώπιση;

 

«Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη, διότι ανευρίσκουμε την ίδια την ψείρα να περπατά στο κεφάλι ή “τις τρίχες του κεφαλιού”, αλλά και τα αυγά που είναι κολλημένα πάνω στις τρίχες. Οι ψείρες είναι πολύ μικρά ζωάκια χρώματος γκρίζου», εξηγεί ο Σπύρος Μαζάνης.

Η αλήθεια είναι ότι η καταπολέμηση της φθειρίασης είναι αρκετά δύσκολη, γιατί οι ψείρες έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν μέχρι και δυόμιση μέρες και παρά το γεγονός ότι δεν πετούν, καταφέρνουν και μεταφέρονται μέσω αντικειμένων από παιδί σε παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. «Οι πιο συνηθισμένοι είναι τα ειδικά σαμπουάν και λοσιόν. Τώρα τελευταία υπάρχει και μια μέθοδος αφυδάτωσης των ψειρών με ειδικά σεσουάρ και ζεστό αέρα», αναφέρει ο Σπύρος Μαζάνης.

 

Ψείρες: Πώς θα καταλάβετε ότι τρύπωσαν στο κεφαλάκι τους & ποια η σωστή αντιμετώπιση;

 

Μια καλή επιλογή για παιδιά κάτω των δύο ετών, τα οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τοπικά αντιφθειρικά, είναι το χτένισμα σε υγρά μαλλιά με το ειδικό χτενάκι. Στην περίπτωση που οι παραπάνω θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε προχωράτε σε αγωγή από το στόμα, η οποία περιλαμβάνει ειδικά αντιβιοτικά χημικοθεραπευτικά. Επιπλέον, για να εξοντώσετε τις ψείρες συστήνεται τα ρούχα, τα σεντόνια και τα παπλώματα να μπουν για πλύσιμο στους 50 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Μαζάνης, «η δυσκολία δεν έγκειται στη θεραπεία, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει συνεχής μετάδοση από το ένα παιδί στο άλλο. Αν στο χώρο που κινείται και συναναστρέφεται το παιδί δεν έχουν θεραπευτεί όλα τα παιδιά που έχουν ψείρες, τότε αμέσως μετά τη θεραπεία του, το παιδί θα ξανακολλήσει».

 

Ψείρες: Πώς θα καταλάβετε ότι τρύπωσαν στο κεφαλάκι τους & ποια η σωστή αντιμετώπιση;

 

Σε κάθε περίπτωση που οι γονείς αντιληφθούν ότι το παιδάκι τους έχει ψείρες και αφού ακολουθήσουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες και αγωγές από το γιατρό, θα πρέπει και οι ίδιοι αλλά και όλη η οικογένεια να ελεγχθεί με προσοχή. Αν αφήσετε κάποιο μέλος χωρίς έλεγχο και μετέπειτα θεραπεία σύντομα θα κολλήσει και τους άλλους.

 

 

Διαβάστε εδώ κι άλλες πληροφορίες για τις ψείρες στα παιδιά!

 

 

tags:


tags: