Αλήθεια, εσείς ξέρετε πόσο αλάτι πρέπει να τρώει το παιδί σας;

Δημοσιεύθηκε στις

του Χάρη Γεωργακάκη*

Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στην υγεία. Πράγματι, η επιστημονική βιβλιογραφία έχει επανειλημμένα αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης αλατιού, την οποία έχει συσχετίσει με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, οι συστάσεις διεθνών οργανισμών προτείνουν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου-αλατιού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς έχει φανεί ότι η μέση κατανάλωσή του τόσο στους ενήλικες, όσο και στα παιδιά, υπερβαίνει σημαντικά την ποσότητα που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.


Αλήθεια, εσείς ξέρετε πόσο αλάτι πρέπει να τρώει το παιδί σας;

Ειδικότερα, στην περίπτωση των παιδιών, η προσθήκη αλατιού θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, όπου το νεφρικό σύστημα δεν έχει ωριμάσει πλήρως, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά υψηλές ποσότητες νατρίου. Στη συνέχεια, καθώς τα παιδιά ξεκινούν να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια, θα ήταν καλό η χρήση αλατιού να περιορίζεται στο ελάχιστο, κάτι που μπορεί άλλωστε να ωφελήσει όλα τα μέλη της.

Αλήθεια, εσείς ξέρετε πόσο αλάτι πρέπει να τρώει το παιδί σας;

Εκτός όμως από το αλάτι που προστίθεται στο φαγητό και τις σαλάτες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στην κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο-αλάτι, όπως οι κύβοι και οι έτοιμες σάλτσες, σούπες και ζωμοί, τα αλλαντικά και πολλά συσκευασμένα προϊόντα αρτοποιίας. Συνεπώς, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τις ετικέτες των προϊόντων, ώστε να μην προσφέρουν στο παιδί «κρυφές» πηγές νατρίου ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό.

Αλήθεια, εσείς ξέρετε πόσο αλάτι πρέπει να τρώει το παιδί σας;*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1)
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644