Σόνια Σαουλίδου:"Κάποιοι κάνουν παιδιά για να θαυμάσουν το DNA τους“

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με αφορμή το πρώτο μυθιστόρημα της 'Όπου με βγάλει η καρδιά’ που δημοσιεύτηκε στο easywriter.gr και μέσα σε ένα μήνα έγινε best seller η Σόνια Σαουλίδου μίλησε στο all4mama.gr.

mithistorima


Με έναν τρόπο άλλοτε καυστικό κι άλλοτε χιουμοριστικό αγγίζει θέματα όπως η προδοσία στον έρωτα, η μητρότητα ως απραγματοποίητο όνειρο, οι σχέσεις μέσα από το διαδύκτιο με όλες τις εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει αυτός ο τρόπος γνωριμιών.

Ο κεντρικός άξονας της ιστορίας ασχολείται με τις ζωές δύο αδελφών, της Μένης και της Ισμήνης.

Η πρώτη είναι ονειροπόλα και παρορμητική και νομίζει ότι συνάντησε τον πρίγκιπα μέσα από το Ίντερνετ ενώ η δεύτερη αν και πειθαρχημένη και ώριμη έχει να αντιμετωπίσει εξελίξεις που δεν προέβλεψε όπως την απιστία του συντρόφου της και τις δυσάρεστες συνέπειες του διαζυγίου σε μία κρίσιμη μάλιστα ηλικία που οι πιθανότητες για τεκνοποίηση περιορίζονται.

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις θα φέρουν την απογοήτευση και στις δύο -που κάνουν ένα κοινό ξεκίνημα αρχικά αποφασίζοντας να συγκατοικήσουν- αλλά ο χρόνος και η ζωή θα ανατρέψουν πολλά. Πως κάτι που σε πλήγωσε τελικά σου φέρνει αυτό που αναζητούσες; Πως ο εχθρός τελικά θα γίνει ο ευεργέτης σου; Όλα μπορούν να συμβούν κι αυτή είναι η μαγεία της ζωής. Αρκεί να μην εγκαταλείψεις ποτέ.

All4mama: Μπορεί κάποιος που προσπαθεί να σε βλάψει τελικά να σου αποφέρει καλό;
Σ.Σ: Νομίζω ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα απλά κάποιες φορές φαίνεται άμεσα και κάποιες άλλες όχι. Μπορεί να συμβεί γρήγορα ή μετά από χρόνια. Όταν συμβεί όμως, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, κάποια στιγμή με κάποιον τρόπο θα το συνειδητοποιήσεις.

Αll4mama: Η μοιχεία πρέπει να συγχωρείται;
Σ.Σ: Εξαρτάται. Νομίζω ότι αν και η προδοσία είναι πάντα κάτι πολύ άδικο, έχει κλίμακες. Εξαρτάται από την χρονική διάρκεια, από την συχνότητα στα ψέματα, από την σχέση σου με το τρίτο πρόσωπο (φίλη ή άγνωστη), από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε. Είναι πολλά. Αυτό που εγώ θεωρώ πολύ πιθανό είναι πως αν γίνει η αρχή, υπάρχει και συνέχεια.

Αll4mama: Και θεωρείτε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο!
Σ.Σ: Πολύ.

Αll4mama: Γιατί;
Σ.Σ: Γιατί το νέο εξιτάρει ενώ το παλιό ξεθωριάζει. Γι αυτό και οι σχέσεις θέλουν ωριμότητα αλλά και συμμετοχή. Μην ξεχνιέσαι, μην παραμελείς. Χάνεται η επικοινωνία, γίνεται ρουτίνα το σεξ και μετά οι πύλες ανοίγουν. Αν σε ενδιαφέρει η σχέση σου δεν πρέπει να παραμελείς ούτε την ψυχική επαφή, ούτε την πνευματική, ούτε την σαρκική.

All4mama: Η Ισμήνη συγχωρεί;
Σ.Σ: Θα το ήθελε αλλά ο άντρας της είναι τόσο αμάθητος που δεν ξέρει ούτε πως να διεκδικήσει την συγχώρεση. Δεν έψαχνε να την απατήσει. Απλά ήταν σχεδόν άβγαλτος και δεν ήξερε πως να αντισταθεί στην πρόκληση. Γενικά άβγαλτος στις προκλήσεις, άβγαλτος στις συγχωρήσεις. Υπάρχει όμως και κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ένα μυστικό. Παρόλα αυτά κάποια στιγμή θα κάνει το come-back μόνο που τότε η Ισμήνη θα έχει βρει έναν άλλο άντρα και μάλιστα υπέροχο. Τώρα το τι θα γίνει δεν πρέπει να σας το αποκαλύψω.

All4mama: Η αδελφή της είναι ένας πολύ παρορμητικός χαρακτήρας. Ονειροπόλα.
Σ.Σ: Ναι, η Μένη είναι ονειροπόλα και ψάχνει τον έρωτα σε ότι μοιάζει συναρπαστικό χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες αλλά όταν βλέπει αυτά που περνάει η Ισμήνη, κάποια στιγμή θα σκεφτεί ότι αν και πιο επιπόλαιη τελικά πιο καλότυχη. Δεν διασφαλίζεις απόλυτα τίποτα στην ζωή επειδή είσαι οργανωτικός, πειθαρχημένος, σοβαρός. Ούτε χάνεις το παιχνίδι επειδή είσαι λίγο ριψοκίνδυνος ή τρελός. Κάθε στρατηγική έχει τα υπέρ και τα κατά. Το μυστικό κατά την γνώμη μου είναι να αλλάζεις στρατηγικές ανάλογα με τις περιστάσεις δηλαδή να είσαι ευέλικτος.

All4mama: Μοιάζετε με κάποια από τις δύο αδελφές;
Σ.Σ: Μοιάζω με την Μένη. Και μου βγήκε σε καλό. Φυσικα και έχασα πριν να κερδίσω. Φυσικά και στην ζωή δεν θα πρέπει να είσαι σίγουρος για κανέναν και για τίποτα. Αλλά μπορώ να πω ότι νιώθω πολύ χαρούμενη με τις επιλογές μου και ότι δεν θα παραιτηθώ εδώ που έφτασα να διεκδικώ την ευτυχία μέσα από αυτή την οικογένεια που ζορίστηκα πολύ για να αποκτήσω. Ακόμα και να μου περάσει ο έρωτας, δεν θα τον ψάξω άλλου. Θα τον ψάξω ξανά σε αυτόν που αγαπώ σήμερα.

Αll4mama: Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα στην ιστορία;
Σ.Σ: Χαμογελάω καθώς απαντώ σε αυτό το ερώτημα. Καταρχήν όλοι οι χαρακτήρες μου είναι εμπνευσμένοι από γνωστά μου πρόσωπα. Όσο για αυτά που συμβαίνουν, δεν έχουν γίνει τα πράγματα έτσι αλλά όλα τα γεγονότα έχουν πραγματική αφετηρία. Κάποιοι χαρακτηρες μάλιστα είναι συνδυασμός δύο γνωστών μου ανθρώπων. Αλλά και οι αδελφές, η μια έχει τον χαρακτήρα μου και η άλλη μια πλευρά μου πιο κρυφή. Ο λόγος που επέλεξα να το κάνω αυτό ήταν για να αποφύγω λάθη στην ψυχολογία και τις συμπεριφορές των ηρώων του βιβλίου. Αλλά πιστεύω ότι κάθε φορά που γράφει κανείς ένα μυθιστόρημα πάντα υπάρχει κάτι πολύ προσωπικό του μέσα στην ιστορία και τους ήρωες. Κι αν αυτό δεν φαίνεται ξεκάθαρα ένας ψυχαναλυτής θα μπορούσε να το εντοπίσει και να το εξηγήσει στον συγγραφέα. Δεν την γλιτώνεις όταν γράφεις.

Αll4mama: Στο all4mama ασχολούμαστε με την μητρότητα. Τι μήνυμα περνάει η ιστορία σε σχέση με αυτό;
Σ.Σ: Ότι η μητρότητα χαρακτηρίζεται από την ανάγκη μιας γυναίκας να αγαπάει τα παιδιά όλου του κόσμου και όχι μόνο τα δικά της. Για μένα μια γυναίκα που αγαπάει μόνο τα παιδιά της είναι μια ναρκισσιστική μητέρα και τίποτα περισσότερο. Ενώ μια γυναίκα ακόμα κι αν δεν έχει δικά της παιδιά αλλά αγαπάει έμπρακτα τα παιδιά είναι ξεκάθαρα μια μάνα και μερικές φορές το DNA αυτό είναι τόσο απογοητευτικό που λες ότι τους γύρισε μπούμερανγκ.

Αll4mama: Γράφετε τώρα κάτι άλλο;
Σ.Σ: Γράφω ένα θρίλερ και θα συνεχίσω με θρίλερ. Το πρώτο μυθιστόρημα το έγραψα μόλις έφερα στον κόσμο τον γιο μου. Με ένα μωρό δίπλα μου δεν είχα διάθεση για τέτοιου είδους ψυχολογία. Τα θρίλερ όμως είναι η αδυναμία μου. Ψυχολογικά θρίλερ. Έχω δει ότι υπάρχει από forensic files κι ας με στεναχωρούν κάποιες φορές. Λατρεύω όμως το σημείο της έρευνας κι επίσης βρίσκω πολύ ελκυστικό όλο το ψυχολογικό κομμάτι. Διαβάζω ψυχολογικά θρίλερ επίσης. Όποτε εκεί θα κατευθυνθώ. Δεν θα είναι η επίσημη δουλειά μου. Αν γίνει θα είναι ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Αν όχι, θα είναι μια ενασχόληση που με ικανοποιεί απόλυτα.

Αll4mama:Γιατί επιλέξατε να κάνετε ηλεκτρονική αυτοέκδοση;
Σ.Σ: Γιατί δεν ζω στην Ελλάδα.

Αll4mama: Οι Έλληνες αγοράζουν ηλεκτρονικά βιβλία;
Σ.Σ: Νόμιζα πως ναι. Τελικά διαπιστώνω πως όχι κι αυτό το κατάλαβα γιατί πολλοί φίλοι μου το βρήκαν πολύ δύσκολο να αγοράσουν το βιβλίο μου από ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Τους μπέρδευε η διαδικασία και με ρωτούσαν. Είναι πολύ απλή διαδικασία και θέλω να σας πω ότι στο Ίντερνετ βρίσκει κανείς πολλά βιβλία σε χαμηλότερη τιμή μέχρι και εντελώς δωρεάν. Εγώ έχω πολλά βιβλία που βρήκα δωρεάν ή πλήρωσα μόνο ένα ή δύο ευρώ. Όταν ανακαλύψεις τι υπάρχει και σε τι κόστος, θα κολλήσεις.

Αll4mama: Το δικό σας το βρίσκουμε στο easywriter.gr
Σ.Σ: Ναι. Ανοίγετε λογαριασμό με ένα email και password όπως ακριβώς κάνατε με το Facebook για παράδειγμα. Είναι δωρεάν. Μετά διαλέγετε τα βιβλία που θέλετε και τα κατεβάζετε. Τα διαβάζετε από το τηλέφωνο σας, το tablet, τον υπολογιστή. Είναι πολύ απλό.

Αll4mama: Ηθικό δίδαγμα πριν κλείσουμε;
Σ.Σ: Το ηθικό δίδαγμα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις αναζητήσεις του καθενός. Έτσι είναι και πιο χρήσιμο. Καλό καλοκαίρι

tags:






tags: