Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση μετά την καισαρική

Δημοσιεύθηκε στις

Στην περίπτωση που μια γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή σίγουρα ο χρόνος ανάρρωσης που απαιτείται είναι μεγαλύτερος απ΄ότι συμβαίνει με τον φυσιολογικό τοκετό. Πώς μπορείτε όμως να ανακάμψετε μετά από την καισαρική ώστε να μειώσετε τον χρόνο ανάκαμψης και να κερδίσετε τον χρόνο με τον μωράκι σας

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για ξεκούραση


Η καισαρική τομή είναι χειρουργική επέμβαση και όπως συμβαίνει με όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί μετά. Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο μετά την καισαρική είναι 4 μέρες ενώ έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να επουλωθεί  πλήρως το σώμα σας. Σίγουρα το να σας συμβουλεύει κάποιος να ξεκουραστείτε αυτό το διάστημα έχοντας ένα νεογέννητο στο σπίτι που πρέπει να φροντίσετε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Ωστόσο αυτό που πιθανότατα έχετε ακούσει ακόμη και πριν γεννήσετε ότι καλό είναι να ξεκουράζεστε όταν ξεκουράζεται και το μωρό σας.

Ζητήστε βοήθεια από  τους φίλους και τους συγγενείς σας σχετικά με τις αλλαγές πάνας και τις δουλειές του σπιτιού, ώστε να μπορείτε να ξαπλώσετε όταν είναι δυνατόν. Να είστε σίγουρες ότι ακόμα και λίγα λεπτά ανάπαυσης όλη την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν.

Φροντίστε το σώμα σας ώστε να μειώσετε τον πόνο.

Μην σηκώνετε επιπλέον βάρος παρά μόνο το μωρό σας.  Όταν είστε ξαπλωμένοι φροντίστε να έχετε κοντά σας ότι χρειάζεστε και αν θελήσετε βοήθεια ζητήστε την από τον σύντροφο σας. Αποφύγετε να ανεβαίνετε τις σκάλες όσο μπορείτε.  Όποτε πρέπει να φτερνιστείτε ή βήχετε, κρατήστε την κοιλιά σας για να προστατέψετε το σημείο τομής. Μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ εβδομάδες για να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε είναι καλό να ασκείστε, να επιστρέφετε στη δουλειά και να οδηγείτε. Περιμένετε επίσης να κάνετε σεξ ή να χρησιμοποιήσετε ταμπόν μέχρι ο γιατρός σας να σας δώσει το πράσινο φως. Αποφύγετε την επίπονη άσκηση, αλλά κάντε απαλούς περιπάτους όσο πιο συχνά μπορείτε. 

Εκφράστε τα συναισθήματα σας

Ακριβώς όπως φροντίζετε τη σωματική σας υγεία, μην ξεχνάτε τη συναισθηματική σας υγεία. Έχοντας ένα μωρό μπορεί να ανακαλύψετε συναισθήματα που δεν περίμενατε ποτέ ότι τα έχετε.  Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, λυπημένοι ή απογοητευμένοι, μην το αγνοείτε. Μιλήστε για τα συναισθήματά σας με έναν φίλο, τον σύντροφό σας, τον γιατρό σας ή έναν σύμβουλο.

Δώστε βάση στην σωστή διατροφή

 Η καλή διατροφή είναι εξίσου σημαντική κατά τους μήνες μετά τον τοκετό όσο ήταν όσο ήταν έγκυος. Εάν θηλάζετε, εξακολουθείτε να είστε η κύρια πηγή διατροφής του μωρού σας. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων θα κρατήσει το μωρό σας υγιές και θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο δυνατοί.

Οι  έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών ενώ θηλάζει προσδίδει γεύσεις στο μητρικό γάλα που αυξάνουν την απόλαυση και την κατανάλωση αυτών των λαχανικών από το παιδί σας καθώς μεγαλώνουν.

Επίσης, πίνετε άφθονα υγρά, ειδικά νερό. Χρειάζεστε επιπλέον υγρά για να αυξήσετε την παροχή μητρικού γάλακτος και να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Πότε να καλέσω τον γιατρό μου

Ο πόνος στην τομή ειδικά το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση είναι απολύτως φυσιολογικός . Ποιά είναι όμως τα συμπτώματα αυτά που απαιτούν κλήση στο γιατρό σας, επειδή θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια λοίμωξη:

  • ερυθρότητα, πρήξιμο ή πύον  από την τομή της καισαρικής
  • έντονος πόνος στην περιοχή και πυρετός άνω των 38 ° C
  • βαριά κολπική αιμορραγία
  • ερυθρότητα ή πρήξιμο στο πόδι σας
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος

Επίσης, καλέστε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε λυπημένοι και η διάθεσή σας δεν φαίνεται ποτέ να αυξάνεται, ειδικά εάν έχετε σκέψεις να βλάψετε το μωρό σας.

Τέλος, εάν έχετε μια φίλη που έχει κάνει καισαρική τομή  αποφύγετε τις συγκρίσεις. Η εμπειρία κάθε γυναίκας με αυτήν τη χειρουργική επέμβαση είναι διαφορετική. Επικεντρωθείτε στη θεραπεία σας τώρα και δώστε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει στο φυσιολογικό.

 

 

 

tags:


tags: