Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας στην Αθήνα;

Δημοσιεύθηκε στις

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη Διεθνή  Ημέρα της Γυναίκας στην Αθήνα;Η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που γιορτάζει τα επιτεύγματα των γυναικών- από τα πολιτικά έως τα κοινωνικά- ενώ ταυτόχρονα επιτάσσει την ισότητα των δύο φύλων.


Με σλόγκαν #BalanceForBetter, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας για το 2019 αποτελεί ένα νεύμα και μια ώθηση για την παγκόσμια επαγγελματική και κοινωνική ισότητα. Περιγράφεται ως "business issue" και στόχος του φετινού σλόγκαν είναι να ενθαρρύνει την ισορροπία μεταξύ των φύλων στα συμβούλια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην προσπάθεια να ευδοκιμήσει η οικονομία.

Η γιορτή αυτή εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και σήμερα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Πρόκειται στην ουσία για μια παγκόσμια γιορτή που φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, γυναικείες οργανώσεις, εταιρείες και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και χαρακτηρίζεται σε όλο τον κόσμο από καλλιτεχνικές παραστάσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια και πορείες.

Αλλά πώς ξεκίνησε να γιορτάζεται αυτή η μέρα και ποιες είναι οι γυναίκες που ενώνονται τη φετινή χρονιά; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

 

Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός;

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε έκανε την εμφάνισή της η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.  Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο 1908, όταν 15.000 γυναίκες κατέβηκαν σε πορεία στη Νέα Υόρκη διεκδικώντας δικαιώματα ψήφου, καλύτερες αποδοχές και μειωμένο ωράριο εργασίας.

Ένα χρόνο αργότερα, η πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας ήταν γεγονός στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου.

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη Διεθνή  Ημέρα της Γυναίκας στην Αθήνα;

 

Το 1910, μια γυναίκα ονόματι Clara Zetkin, ηγέτης του «γραφείου γυναικών» στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, κατέθεσε την ιδέα της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας. Πρότεινε την ιδέα κάθε χώρα να γιορτάζει τις γυναίκες μια μέρα το χρόνο πιέζοντας έτσι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ένα συνέδριο με περισσότερες από 100 γυναίκες από 17 χώρες συμφώνησε με την πρότασή της και δημιουργήθηκε έτσι η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Το 1913 αποφασίστηκε να μεταβιβαστεί η μέρα αυτή στις 8 Μαρτίου και από τότε γιορτάζεται τη συγκεκριμένη ημέρα. Η ημέρα αναγνωρίστηκε μόνο από τα Ηνωμένα Έθνη το 1975 και από τότε γιορτάζεται με διαφορετικό θέμα κάθε έτος.

Το 2011, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διακήρυξε τον Μάρτιο ως «Μήνα της Ιστορίας των Γυναικών».

Γιατί γιορτάζουμε ακόμα αυτή την ημέρα;

Ο αρχικός στόχος καθιέρωσης αυτής της ημέρα ήταν να επιτευχθεί η πλήρης ισότητα των φύλων για τις γυναίκες στον κόσμο κάτι που ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί. Το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται σε ολόκληρο τον κόσμο και οι γυναίκες εξακολουθούν να μην είναι παρούσες όπως οι άνδρες στο χώρο των επιχειρήσεων ή της πολιτικής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η εκπαίδευση, η υγεία και η βία έναντι των γυναικών υφίστανται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το χάσμα των δυο φύλων θα διατηρηθεί μέχρι το 2186. Τη διεθνή ημέρα της γυναίκας, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο συναντώνται για να αναγκάσουν τον κόσμο να αναγνωρίσει αυτές τις ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζουν τα επιτεύγματα των γυναικών που έχουν ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Όπως αποκάλυψε η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2017, ίσως χρειαστούν ακόμη 100 χρόνια για να εξαφανιστεί τελείως το παγκόσμιο χάσμα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 Το 2018 οι γυναίκες πληρώνονταν 50% λιγότερο από τους άνδρες σε μερικές από τις πιο μεγάλες εταιρείες της Βρετανίας όπως έδειξαν τα πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία για τις αμοιβές των δύο φύλων.

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη Διεθνή  Ημέρα της Γυναίκας στην Αθήνα;

 

Επιπλέον, την προηγούμενη χρονιά υπήρξε ένας φωνητικός, πρωταγωνιστικός αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών με γυναίκες ηθοποιούς, οι οποίες δώριζαν χρήματα και φορούσαν μαύρα στις τελετές απονομής βραβείων για την υποστήριξη των γυναικών ανά τον κόσμο. Φέτος, συνεχίστηκε η επιδίωξη αυτή, με τα μέλη του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ να φορούν λευκά διαδηλώνοντας έξω από το Λευκό Οίκο.

Με την ισότητα των φύλων να είναι ακόμα προφανής κατά 168 χρόνια μακριά, πολλοί πιστεύουν ότι οι διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες θα αυξηθούν καθώς συνεχίζεται το έτος 2019.

Πώς γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 
ανά τον κόσμο;

Για πολλές χώρες ανά τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί αργία. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εξής χώρες: Αφγανιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Μπουρκίνα Φάσο, Καμπότζη, Κίνα (μόνο για γυναίκες), Κούβα, Γεωργία, Γουινέα Μπισσάου, Ερυθραία, Καζακστάν, Κιργιζιστάν, Λάος, Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), Μολδαβία, Μογγολία, Μαυροβούνιο, Νεπάλ (μόνο για γυναίκες),  Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν,  Ουγκάντα, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ και η Ζάμπια.

Σε άλλες χώρες η γιορτή αυτή έχει τον ίδιο χαρακτήρα με την Ημέρα της Μητέρας κατά την οποία οι άνδρες προσφέρουν δώρα και λουλούδια στις συζύγους, τις φίλες και τις μητέρες τους.

 

Πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη Διεθνή 
Ημέρα της Γυναίκας στην Αθήνα;

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι πολλές και για κάθε γούστο:

  • Θεματική περιήγηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 12.00 αρχαιολόγοι του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μεταλλοτεχνίας και Μικροτεχνίας θα αφηγηθούν μέσα από εικόνες που ξεπηδούν από τα αντικείμενα καθημερινής και τελετουργικής χρήσης των αρχαίων, ιστορίες για γυναίκες τραγικές, μοιραίες, πνευματικές.

Γυναίκες μυθικές αλλά και ιστορικές, που ενέπνευσαν την τέχνη και σημάδεψαν στιγμές της ιστορίας στην αρχαιότητα. Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132144800. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για 25 άτομα. Απαραίτητη είναι η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

  • Δημιουργία περιοδικού για την Ημέρα της Γυναίκας στο ΚΠΙΣΝ

Οι συμμετέχουσες θα δημιουργήσουν ένα φανζίν (μικρό περιοδικό) ερμηνεύοντας τα κτίρια και το περιβάλλον του ΚΠΙΣΝ μέσα από τα μάτια της γυναίκας. Αφού έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φανζίν, στη συνέχεια θα αποτυπώσουν με διάφορους τρόπους (εικόνα, κείμενο, φωτογραφία) προσωπικά βιώματα, προσδοκίες ή συμβάντα με άξονα την περιπλάνησή τους στο ΚΠΙΣΝ.

Η εικαστική επιμέλεια του φανζίν είναι του εικαστικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρου Ψυχούλη. Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ.

  • Τάνγκο balle μασκέ πάρτι με άρωμα Γυναίκας

Σε μία μοναδική ατμοσφαιρική βραδιά με άρωμα γυναίκας, όπου η αισθησιασμός του tango συνδυάζεται με την εορταστική διάθεση του καρναβαλιού, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων τιμά την Ημέρα της Γυναίκας με ένα tango balle maske party, που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 20.30 στο φουαγιέ του Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας (Ακαδημίας 59).

Στην αποκριάτικη καρναβαλίστικη μιλόνγκα, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, συμπράττουν τέσσερις από τους σημαντικότερους μαέστρους του tango στην Ελλάδα, ο Μάριος Στρόφαλης, ο Αργεντινός Ρομάν Γκομέζ, ο Κώστας Βλαχόπουλος και η Έλλη Δαδήρα, οι οποίοι συναντιούνται την Ημέρα της Γυναίκας για να γοητεύσουν τους λάτρεις του είδους και να παρασύρουν το κοινό στους παθιασμένους ρυθμούς των αισθησιακών tango, μιλόνγκας και αργεντίνικου βαλς. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

  • Ομαδική έκθεση με επίκεντρο τη γυναίκα

Η Kapopoulos Fine Arts Golden Hall Gallery (στο εμπορικό κέντρο Golden Hall) γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας με μια ομαδική έκθεση σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Με όνομα «Women In Art», η έκθεση παρουσιάζει έργα κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων και διεθνών ζωγράφων με επίκεντρο τη γυναίκα σε διάφορες εκφάνσεις της.

Σε συνεργασία με το Make a Wish στο πλαίσιο της έκθεσης, το ποσό από την πώληση του έργου της καλλιτέχνιδος Della Rounick θα παραχωρηθεί ολόκληρο με σκοπό να συμβάλει στην πραγματοποίηση μιας ευχής παιδιού που πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου.

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Φέτος, το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημιούργησε ένα ευφάνταστο σποτάκι για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με σύνθημα: «Ουσιαστική ισότητα των φύλων στην πράξη».

 

 

 

 

 

tags:


tags: