Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. 250.000 παιδιά στον κόσμο νοσούν!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά. Οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.


Η μέρα θεσμοθετήθηκε με στόχο την αποδοχή της νόσου και του πάσχοντα παιδιού καθώς και την υποστήριξη εκείνων των παιδιών που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια και προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό που δημιούργησε η περίοδος της ασθένειας, να νιώσουν ισότιμοι με τα συνομήλικά τους παιδιά και να αποδείξουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν κάθε στόχο όπως και τα υπόλοιπα υγιή παιδιά.

Οι μορφές καρκίνου από τις οποίες νοσούν τα παιδιά είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκων που στην ογκολογία ονομάζονται συμπαγείς όγκοι.

Για το παιδί, η διάγνωση του καρκίνου αλλάζει την πορεία της ζωής του με αποτέλεσμα η ανεμελιά και το παιχνίδι να περιορίζεται αφού αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθηθεί η δύσκολη πορεία που απαιτεί η αντιμετώπιση της νόσου. Η θεραπεία και η φροντίδα του καρκίνου της παιδικής ηλικίας απαιτεί όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη του παιδιού αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη για το παιδί και όλη την οικογένεια.

Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο χρειάζονται τη βοήθεια όλων. Η στενή συνεργασία μεταξύ της νοσηλευτικής ιατρικής ομάδας και των γονιών του παιδιού είναι ένα ουσιαστικό συστατικό για την επιτυχή θεραπεία, την υποστήριξη και τη φροντίδα του παιδιού. Μαζί με το κράτος που προσφέρει, στα πλαίσια των οικονομικών του δυνατοτήτων, τη καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική φροντίδα, συμπορεύονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επενδύουν είτε στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας είτε στον τομέα της την κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ίδιων των μικρών ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους. Αναμφίβολα, εργαλεία απαραίτητα για την θεραπεία είναι η ιατρική επιστήμη, ο ανθρωπισμός και η αγάπη, εργαλεία που σε όλη την διάρκεια της θεραπείας βοηθηθούν και στηρίζουν το μικρό ασθενή.