Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού: Σήμερα πιο σημαντική από ποτέ!

Δημοσιεύθηκε στις

Από την Κατερίνα Πιπέρη

Μία χώρα, μία κοινωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική και πολιτισμένη, εάν δεν σέβεται τα δικαιώματα όλων των μελών της ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, αλλά και... ηλικίας. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και υποστήριξε σχεδόν πριν τριάντα χρόνια και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έτσι, από τις 20 Νοεμβρίου 1989, εδώ και 29 χρόνια η εικοστή ημέρα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών.


Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού: Σήμερα πιο σημαντική από ποτέ!

Αυτή η ημέρα μπορεί να υπάρχει στο ημερολόγιο για να μας υπενθυμίζει πως όλα τα παιδιά του πλανήτη μας, σε κάθε μικρή ή μεγάλη, πολιτισμένη, κοσμοπολίτικη ή παραδοσιακή χώρα που υπάρχει στο χάρτη, θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα σε αυτή τη ζωή και να μην μπορεί να τους τα καταπατήσει κανείς. Κάτι που δεν συμβαίνει. Τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούνται από 43 παραγράφους και ορίζουν λεπτομερώς όλα τα δικαιώματα που έχει ένα άτομα από το πρώτο δευτερόλεπτο που έρχεται στη ζωή μέχρι να σβήσει τα κεράκια των 18 χρόνων και να θεωρείτε πλέον ενήλικας.

Δυστυχώς βέβαια, ακόμα και εν έτη 2018, υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό παιδιών που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στερείτε ακόμα και τα πιο βασικά ή έχει να αντιμετωπίσει βία ακόμα, ενδοοικογενειακή ή μη. Το γεγονός αυτό κάνει την υπεράσπιση και προάσπιση των παιδικών δικαιωμάτων, ως Νο1 προτεραιότητα σχεδόν σε όλες τις χώρες.

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού: Σήμερα πιο σημαντική από ποτέ!

Φτώχεια και πείνα, πόλεμοι, φυσικές καταστροφές, κοινωνικός αποκλεισμός, μαζικές μετακινήσεις προσφύγων, μετανάστες, εκφοβισμός και ανισότητες δεν αποτελούν σπάνια φαινόμενα, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις μπορούμε να παρατηρήσουμε ακόμα και στις μικρές κοινωνίες που ζούμε όλοι μας.

Τι συμβαίνει όμως με τα δικαιώματα των παιδιών στον κόσμο;

Στην Αφρική, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη λόγω των πολέμων, της πείνας, της φτώχειας, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών με τις οποίες ζουν οι πολίτες της εν γένει. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία καλούνται να δουλέψουν για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους είτε σε βάρβαρες αγροτικές εργασίες είτε να συνεργαστούν με εργοδότες που ακολουθούν βάναυσες τεχνικές ή να βοηθήσουν στο μεγάλωμα των υπόλοιπων παιδιών της οικογένειας τους. Σχολείο; Παιχνίδι; Έννοιες και συνήθειες που σε εμάς θεωρούνται δεδομένες, τα παιδιά στην Αφρική δεν γνωρίζουν καν. Σε πολλές περιοχές της Αφρικής δεν υπάρχουν σχολεία ή εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ επίσης πολύ συχνό φαινόμενο είναι μερικά παιδιά που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές να χρειάζεται να περπατήσουν χιλιόμετρα για να καταφέρουν τα πάνε στο σχολείο. Και τα προβλήματα συνεχίζονται και γίνονται πιο βασικά. Ελλείψεις σε τροφές, μολυσμένο νερό οδηγούν τα παιδιά σε θάνατο.

Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού: Σήμερα πιο σημαντική από ποτέ!

Ακόμα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης όμως, που θεωρούνται αναπτυγμένες και έχουν υπηρεσίες πρόνοιας, συχνά παραβιάζονται τα δικαιώματα των παιδιών. Έτσι, θα παρατηρήσουμε παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες να ζητιανεύουν στους δρόμους, απαγωγές για διακίνηση οργάνων, παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο ή που δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση από το σπίτι τους.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έχει δημιουργηθεί ο πολύτιμος Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών(Ο.Η.Ε.),  η UNICEF καθώς και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός παγκόσμιας εμβέλειας μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό τη συνεργασία, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Η UNICEF δημιουργήθηκε το 1946 από τη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε., με σκοπό τη ανθρωπιστική βοήθεια σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και τη στήριξη προγραμμάτων, τα οποία θα εξασφαλίσουν στα παιδιά και τις οικογένειές τους όσο τον δυνατόν καλύτερες συνθήκες ζωής. Παρά τις προσπάθειες, μετά από τόσα χρόνια, τα δικαιώματα των παιδιών για καλές συνθήκες διαβίωσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης παραβιάζονται. 

Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών αποτελεί μία σύγχρονη πληγή

Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι πως όσο αναπτυγμένη και να είναι μία χώρα, όσο και να έχει εξελιχθεί η κοινωνία και οι πεποιθήσεις των ανθρώπων, ακόμα εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι που υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας, εμείς συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών απροκάλυπτα. Ο καθένας από εμάς ξεχωριστά λοιπόν θα πρέπει να προσπαθήσει με όποιο τρόπο μπορεί και περνάει από το χέρι του να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Ενημερώστε τους αρμόδιους φορείς για όποιο περιστατικό βρεθεί στο δρόμο σας χωρίς δισταγμό και φόβο. Σκεφτείτε απλώς πως θα σώσετε ένα παιδί και πολύ πιθανόν να του προσφέρετε ένα καλύτερο μέλλον που θα του αξίζει!