«Οι συμβουλές μου στη μαμά που μόλις έμαθε ότι κυοφορεί ένα μωρό με σύνδρομο Down»

Δημοσιεύθηκε στις

Η Λητώ είναι μητέρα δύο παιδιών με σύνδρομο Down και με αυτό το γράμμα στο all4mama απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που μόλις τώρα έμαθαν ότι κυοφορούν ένα μωρό με αυτό το σύνδρομο για να τους πει ότι από εδώ και στο εξής ανοίγεται ένας νέος, υπέροχος κόσμος μπροστά τους.

"Ήμουν 5 μηνών έγκυος και ήμουν έτοιμη να μάθω το φύλο του μωρού μου. Αυτό που ήθελα να ξέρω είναι αν είναι αγόρι ή κορίτσι για να σπεύσω να βάψω είτε μπλε είτε ροζ το παιδικό δωμάτιο. Δεν ήθελα να ξέρω τίποτε άλλο. Αλήθεια. Ειλικρινά, δεν ήξερα κιόλας ότι χρειαζόταν να μάθω και κάτι ακόμα σε αυτό το ραντεβού με το γιατρό μου. Ωστόσο, και επειδή η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, το φύλο του αποκαλύφθηκε, αλλά μαζί με αυτό με περίμενε ακόμη μια έκπληξη. Ο γιατρός μού είπε: "Ο γιος σου θα έχει μία γενετική ανωμαλία".


Εκείνη τη στιγμή ένιωσα να γκρεμίζεται ο κόσμος μου. Ένιωσα μια βαθιά απογοήτευση και μια απελπισμένη ανάγκη να κατηγορήσω κάποιον ή κάτι για αυτό που μου συνέβαινε. Κατηγόρησα τον εαυτό μου και μετά τα έβαλα με το Θεό ζητώντας του να μου δώσει ένα σημάδι της καλοσύνης του. Ήθελα το μωρό μου να θεραπευτεί μόνο και μόνο γιατί αυτή τη στιγμή της ζωής μου είχα τόση άγνοια για αυτό που συνέβαινε. Δεν ήξερα τι είναι το σύνδρομο Down και ότι δεν πρόκειται για μια ασθένεια, αλλά είναι απλά ένας τρόπος να ζει και να υπάρχει το παιδί μου.

Οι μήνες που ακολούθησαν ήταν σκληροί. Θυμάμαι τα συναισθήματά μου να εναλλάσσονται με ταχύτητα ενός roller coaster ανάμεσα στην άρνηση και στην απέραντη αγάπη που είχα για αυτό το πλασματάκι που αναπτυσσόταν μέσα μου. Και όταν τελικά έφτασε η μέρα του τοκετού, δεν ένιωσα κανέναν φυσιολογικό πόνο, γιατί ήθελα μόνο να δω το πρόσωπό του. Ήθελα να δω πώς ήταν. Γεννήθηκε και είχα μόνο λίγα λεπτά να τον κρατήσω στην αγκαλιά μου πριν μου τον πάρουν για να τον φροντίσουν. Σε αυτά τα κλάσματα δευτερολέπτων, κοίταξα τα ματάκια του και αυτό ήταν αρκετό για να τον λατρέψω. Δεν έδωσα καμία σημασία στο σύνδρομο Down. Συνειδητοποίησα ότι το μωρό μου ήταν το πιο υπέροχο και τέλειο παιδί, γιατί ήταν δικό μου, γεννημένο από μένα για μένα.

Ο Ερρίκος είναι πλέον 12 ετών. Τρία χρόνια αργότερα ήρθε στον κόσμο η αδελφή του, η Αναστασία. Αυτή τη φορά ήταν κοριτσάκι, το οποίο γεννήθηκε επίσης με σύνδρομο Down. Στη γυναίκα, λοιπόν, που μόλις έχει μάθει ότι το μωρό που κυοφορεί πάσχει από το σύνδρομο Down έχω να πω τα εξής:

  • Τώρα δε θα με πιστεύεις, αλλά ακόμα κι αν δεν ονειρευτείς ποτέ αυτό το λεπτό, στο τέλος η ζωή σου θα είναι ονειρεμένη.
  • Όλα αυτά τα επίπονα και συγκεχυμένα συναισθήματα που βιώνεις αυτή τη στιγμή είναι απλά και μόνο ένας δρόμος σε μία ολοκληρωτική μεταμόρφωση της ψυχής σου και της καρδιάς σου. Να έχεις υπομονή και μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Αυτά τα συναισθήματα δεν έχουν να κάνουν με την έλλειψη αγάπης ή την αποδοχή του παιδιού σου. Συμβαίνουν για να σου δείξουν πόσο αγαπάς το παιδί σου και πόσα έχεις να μάθεις από εδώ και πέρα.
  • Ναι, το παιδί σου θα είναι εξαιρετικά καλά. Θα είναι χαρούμενο, έξυπνο, θα σε κάνει να κλαις από περηφάνια και θα είναι ο λόγος για να έχεις πίστη, για να έχεις τη δύναμη να μάχεσαι. Θα είναι η πιο συναρπαστική δικαιολογία για να ηρεμείς και να απολαμβάνεις τα μικρά πράγματα στη ζωή.
  • Σίγουρα, θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές. Ακριβώς όπως θα συναντήσεις υπέροχους ανθρώπους στη ζωή σας, θα συναντήσεις και άτομα προκλητικά ή και αδιάφορα. Και οι δύο κατηγορίες ανθρώπων θα σε διδάξουν από κάτι. Οι πρώτοι, ότι όλα είναι πιθανά. Οι δεύτεροι, ότι όλα είναι πιθανά αλλά εσύ πρέπει να έχεις τη δύναμη να τα κάνεις να συμβούν- και θα τα καταφέρεις.
  • Το παιδί σου, όπως κάθε παιδί, θα είναι η αντανάκλαση της αγάπης, της πίστης, της αφοσίωσης και της σκληρής δουλειάς σου ως γονέας. Το να είσαι γονιός δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά αξίζει όσο τίποτα άλλο!

Και σε λίγα χρόνια, πέρα από όλα τα πράγματα που κάνουν οι συνηθισμένοι γονείς, εσύ θα είσαι υπερήφανη που θα είσαι ο συνήγορός του, ο ειδικός του, αυτή που ορίζει το μέλλον του, αυτή που έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ανάγκες που χρειάζεται να αλλάξουν και να δημιουργεί ό,τι δεν έχει χτιστεί ακόμα. Είσαι ο γονέας ενός εμπνευσμένου ανθρώπου που δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι το παιδί σου!

Συγχαρητήρια για αυτό!"

 

Διαβάστε επίσης: Προγεννητικός έλεγχος για σύνδρομο down

 

tags:


tags: