Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό που έρχεται;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Πολλές μαμάδες αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με το πρώτο τους παιδί όταν ετοιμάζονται να φέρουν στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους. Ζήλιες, ερωτήσεις και αλλόκοτες συμπεριφορές αποτελούν συχνό φαινόμενο από το πρωτότοκο παιδάκι. Σίγουρα, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί για τις αλλαγές που θα έρθουν μέσα στο σπίτι με την έλευση ενός μωρού, αλλά για όλα υπάρχει τρόπος! Ένας από αυτούς είναι το σύστημα Montessori.


Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς από τους πιο εμπνευσμένους τρόπους του συστήματος Montessori για να προετοιμάσετε το πρώτο παιδί σας ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!

 

Εξηγήστε αυτό που θα συμβεί 

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό που έρχεται;

 

Στις αίθουσες διδασκαλίας Montessori, τα παιδιά πάντα ενημερώνονται για τις μελλοντικές αλλαγές. Μαθαίνουν για το αν θα βγουν έξω από την τάξη και θα έχουν έναν διαφορετικό δάσκαλο ή εάν θα υπάρξει μια ειδική γιορτή που θα διαταράξει τη ρουτίνα τους. Αυτό δείχνει το σεβασμό προς το παιδί και απευθύνεται επίσης στις έντονες ανάγκες των μικρών παιδιών για προβλέψιμες ρουτίνες.

Καλό θα ήταν να αρχίσετε να μιλάτε στο πρωτότοκο παιδί για τις επερχόμενες αλλαγές μόλις τελειώσει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Δείξτε του εικόνες υπερήχων και μιλήστε για το πώς το μωρό μεγαλώνει μέσα σας αυτή τη στιγμή, αλλά  εξηγήστε του ότι αυτό θα συναντήσει το αδερφάκι του σε  μερικούς μήνες.

Μιλήστε του επίσης για το τι θα συμβεί όταν γεννηθεί το μωρό, δείξτε του το μαιευτήριο στο οποίο θα έρθει για να συναντήσει το αδερφάκι του και συναντηθείτε με το γιατρό που σας παρακολουθεί.  Εξηγήστε του, επίσης, ποιος θα φροντίζει τον ίδιο όσο εσείς θα βρίσκεται στο μαιευτήριο με το νεογέννητο. Μιλώντας στο παιδί σας νωρίς και με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, θα το βοηθήσετε να προετοιμαστεί συναισθηματικά και να νιώσει ασφάλεια.

 

Πηγαίνετε με τα νερά του

"Πηγαίνετε με τα νερά του παιδιού", λέει ένας κανόνας στο Montessori και περιγράφει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλήσετε για το νέο μέλος της οικογένειας στο πρωτότοκο παιδί σας. Κάποιες φορές το παιδί θα είναι πρόθυμο να ακούσει και κάποιες άλλες όχι.

Με αυτόν τον τρόπο δίνετε πολλές ευκαιρίες στο παιδί σας να θέσει τις ερωτήσεις του χωρίς να το αναγκάζετε αν δε νιώθει έτοιμο ή να το κάνετε να αισθάνεται ότι το μωρό θα είναι τώρα πια το κέντρο του κόσμου.

Με το πέρασμα του χρόνου,θα αποδέχεται όλο και περισσότερο την ιδέα ότι από εδώ και πέρα θα έχει αδελφό ή αδελφή. Να φροντίζετε πάντα να είστε αφοσιωμένη στη συζήτηση όταν το ίδιο το παιδί επιθυμεί να μιλήσετε για την εγκυμοσύνη σας. Δείχνοντας διαθέσιμη και πρόθυμη δείχνετε στο παιδί σας ότι κάθε ερώτησή του είναι ευπρόσδεκτη.

 

"Βάλτε το παιδί στο παιχνίδι" 

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό που έρχεται;

 

Στο σύστημα Montessori, τα παιδιά συμμετέχουν σε κάθε κομμάτι της καθημερινής ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τη φροντίδα της τάξης τους, την προετοιμασία του φαγητού για τους ίδιους και τους συμμαθητές τους και την επιδιόρθωση των πραγμάτων τους αν χαλάσουν. Η συμμετοχή του πρωτότοκου παιδιού στην προετοιμασία για το νέο μωρό είναι ό,τι καλύτερο και μάλιστα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προετοιμασίας του.

Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, το νήπιο να θέλει να σας βοηθήσει στην τακτοποίηση της ντουλάπας του μωρού σας. Ή να σας βοηθήσει να φτιάξετε τη διακόσμηση στο δωμάτιό του. Ακόμα και να αποφασίσετε τι όνομα θα δώσετε στο μωρό.

Επιπλέον, μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί σας για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει μόλις επιστρέψετε στο σπίτι με το νεογέννητο, όπως να σας φέρνει τα pampers, να διαλέγετε μαζί τα ρούχα του μωρού, να του διαβάζετε βιβλία και να του τραγουδάτε. Δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα νήπιο να βοηθήσει πραγματικά το κάνετε να νιώθει περήφανο και όχι παραγκωνισμένο.

 

Εφαρμόστε τον όρο "time in"

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό που έρχεται;

 

Ο όρος "time in" αναφέρεται στην αφιέρωση επιπλέον χρόνου στην απλή συνύπαρξη με τα παιδιά σας, καθησυχάζοντάς τα με την παρουσία και την προσοχή σας ότι τα παρακολουθείτε και τα αγαπάτε.

Προσπαθήστε να περάσετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με το πρωτότοκο παιδί σας τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας κάνοντάς το να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια για τη σχέση σας, ώστε να μη διαταραχτούν οι ισορροπίες με την έλευση του μωρού.

 

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία στο παιχνίδι

 Τα παιδιά στις τάξεις Montessori είναι άκρως ανεξάρτητα, ολοκληρώνοντας κάθε πολύπλοκο έργο μόνα τους. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο όταν είστε στο σπίτι με το παιδί σας, καθώς είναι πολύ εύκολο να τους δίνετε την προσοχή σας όλη την ημέρα.

Χαρακτηριστικά, θα μπορούσατε εσείς να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού ή να διαβάζετε το βιβλίο σας ενώ την ίδια ώρα το παιδί σας παίζει. Βεβαιωθείτε, όμως, ότι έχετε περάσει τον απαιτούμενο χρόνο μαζί του και του έχετε δώσει την απαραίτητη προσοχή προτού γίνει αυτό. Μπορείτε να του πείτε: "Μπορείς να με βοηθήσεις ή μπορείς να παίξεις, αλλά εγώ δεν μπορώ να παίξω τώρα". Με αυτόν τον τρόπο, δεν του λέτε να φύγει, αλλά το αφήνετε να ξέρει ότι δεν είστε πάντα διαθέσιμη να κάνετε αυτό που θέλει αμέσως. Όλο αυτό φυσικά θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα.

 

Δείτε τις φωτογραφίες από την εποχή που ήταν μωρό

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα προετοιμάσετε το παιδί σας για το νέο μωρό που έρχεται;

 

Το φωτογραφικό άλμπουμ από τότε που το παιδί σας ήταν μωρό θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, ώστε και το ίδιο να μπορεί να βλέπει τις φωτογραφίες. Μιλήστε για το πόσο μικροσκοπικός ήταν όταν γεννήθηκε και για το πόσο έχει μεγαλώσει και τώρα πια μπορεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα.

Εξηγήστε του ότι το ίδιο θα συμβεί και με το αδελφάκι του, πως δε θα μπορεί να παίζει μαζί του από την αρχή, αλλά θα πρέπει πρώτα να μεγαλώσει λίγο και μετά θα μπορούν να παίζουν Lego και να τρέχουν στον κήπο. Εξίσου καλό για το παιδί σας θα ήταν να περνάτε χρόνο με τα μωρά των φίλων σας ή των συγγενών σας. Έτσι, θα τα βοηθήσετε να αντιληφθούν καλύτερα πώς θα είναι η ζωή με το μωρό και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

 

Χρησιμοποιήστε ένα Topponcino

Το topponcino είναι ένα μικρό στρώμα/μαξιλάρι για μωρά που χρησιμοποιείται συνήθως στα σπίτια των Montessori. Λειτουργεί ως αντικείμενο ασφαλείας για βρέφη, καθώς απορροφά τη μυρωδιά των γονιών και βοηθά το μωρό να αισθάνεται ασφαλές όταν το κρατούν άλλοι.

Δοκιμάστε, λοιπόν, να δώσετε στο πρωτότοκο παιδί σας να κρατήσει το μωρό, πάντα με επίβλεψη, καθώς λειτουργεί ως ανθεκτικό φράγμα μεταξύ των δύο παιδιών.

Καθώς περνούν οι τελευταίες εβδομάδες και η γέννα κοντοζυγώνει θα πρέπει να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένη και πολύ χαρούμενη για το πώς θα αντιδράσει το παιδί σας με την άφιξη του μωρού. Σίγουρα, θα είναι δύσκολο και μπορεί το μεγάλο σας παιδί να θέλει την προσοχή σας και εσείς να νιώθετε ένοχη που δε θα μπορείτε να τη δώσετε εξ ολοκλήρου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε το παιδί σας και να πιστέψετε ότι θα επεξεργαστεί τις αλλαγές και θα μάθει να τιμά το μικρό αδελφάκι του.

 

Δείτε εδώ κι άλλους τρόπους για να προετοιμάσετε το πρώτο παιδί για τον ερχομό του δεύτερου!

 

tags:






tags: