Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα δώσετε στο παιδί σας βάσεις και ελευθερία αυτό το καλοκαίρι;

Δημοσιεύθηκε στις

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα δώσετε στο παιδί σας βάσεις και ελευθερία αυτό το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι στον ορίζοντα και μαζί του έρχονται μέρες στην πισίνα, βράδια στον κήπο μετά το δείπνο, και ναι, αναπόφευκτα τα χαρακτηριστικά παράπονα του "έχω βαρεθεί!". Ανεξάρτητα από το πόσο τα παιδιά σας παρακαλούν για περισσότερο παιχνίδι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, εξακολουθούν να ενοχλούνται μερικές φορές όταν έρχονται μέρες που δεν κάνουν τίποτα ούτε καν ακολουθούν μια ρουτίνα.


Δίνοντας στα παιδιά σας ελευθερία,- μέρες χωρίς απολύτως κανένα πρόγραμμα-, τους επιτρέπετε να κάνουν αυτό που τα συμφέρει, να καταλάβουν ποιοι είναι πραγματικά και να μάθουν πώς να διαχειρίζονται το δικό τους χρόνο. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ένα είδος καταστροφής μερικές φορές.

Τα παιδιά νιώθουν πολύ καλά στη ρουτίνα και μερικές φορές όταν οι σχολικές ημέρες τους επιτρέπουν να έχουν χρόνο για παιχνίδι, εκεί κάπου το χάνουν. Μήπως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στείλετε τα παιδιά σας κατασκήνωση για να καλύψουν κάθε λεπτό του ελεύθερου χρόνους τους; Όχι! Για όλα υπάρχει ένας συμβιβασμός.

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα δώσετε στο παιδί σας βάσεις και ελευθερία αυτό το καλοκαίρι;

 

Στα παιδιά στις τάξεις Montessori γίνεται μια εξαιρετική συμφωνία όσον αφορά την ελευθερία. Μπορούν να κινηθούν ελεύθερα στην τάξη, να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και με ποιον, και σε μεγάλο βαθμό, πώς να περάσουν το χρόνο τους. Υπάρχουν δύο πράγματα, όμως, που κάνουν την ελευθερία αυτή επιτυχημένη: σκοπός και πρόγραμμα.

Ενώ τα παιδιά στο σύστημα Montessori επιλέγουν πότε να κάνουν μαθηματικά, πότε ανάγνωση και πότε να πειραματίζονται με την επιστήμη, εξακολουθεί να υπάρχει μια προβλέψιμη ρουτίνα που διαμορφώνει τις μέρες τους. Υπάρχει μια μακρά περίοδος εργασίας το πρωί, έπειτα η ώρα στην παιδική χαρά, το μεσημεριανό γεύμα, ο χρόνος ανάπαυσης για τα μικρότερα παιδιά και μια άλλη μακρά απογευματινή περίοδος εργασίας. Ενώ τα παιδιά έχουν μεγάλη ελευθερία μέσα σε αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει αρκετή ρουτίνα για να τα κρατά σε εγρήγορση. Ξέρουν τι έρχεται, τι θα κάνουν για να διευκολύνουν την κατάσταση και πού πρέπει να εστιάσουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ίδια στρατηγική στο σπίτι. Μπορείτε να δώσετε στα παιδιά την ελευθερία να αποφασίσουν πώς να περάσουν τις καλοκαιρινές τους ημέρες ενώ παράλληλα έχουν τις απαραίτητες βάσεις για να είναι επιτυχείς.

1. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα

Σίγουρα θα υπάρξουν μέρες που θα ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας, είτε για να πάτε στην παραλία, να κάνετε μια εξόρμηση στον ζωολογικό κήπο, ή ημέρες που μετά την πισίνα θα θέλετε να πάρετε έναν υπνάκο. Ακόμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτείτε και να οργανώσετε τη ρουτίνα σας, έτσι ώστε να μην βαρεθείτε μέσα στο σπίτι.

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα, έτσι ώστε τα παιδιά σας να ξέρουν τι να περιμένουν την κάθε ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να επικεντρωθούν στο παιχνίδι αντί να ζητούν συνεχώς να μάθουν τι θα ακολουθήσει.

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα δώσετε στο παιδί σας βάσεις και ελευθερία αυτό το καλοκαίρι;

 

Για παράδειγμα, μπορεί να φάτε πρωινό και στη συνέχεια να βγείτε έξω στην αυλή για κανα δυο ώρες πριν πιάσει η πολλή ζέστη. Στη συνέχεια, μπορείτε να πάτε μέσα για ένα σνακ, έπειτα να παίξετε με τα παιδιά σας και να ακολουθήσει το μεσημεριανό γεύμα και ένας υπνάκος.

Μια απλή ρουτίνα όπως αυτή, με καθορισμένο χρόνο για παιχνίδι μέσα και έξω από το σπίτι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αισθάνονται αρκετά άνετα για να χαλαρώσουν στα νέα δεδομένα της καλοκαιρινής περιόδου. Όταν τα παιδιά έχουν πρόγραμμα αισθάνονται και μεγαλύτερη σιγουριά.

2. Δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο

Για παράδειγμα: Δευτέρα στο σπίτι, Τρίτη στο πάρκο, Τετάρτη στη βιβλιοθήκη, Πέμπτη παιχνίδι με φίλους και Παρασκευή μια μεγαλύτερη περιπέτεια όπως η επίσκεψη σε ένα νέο μουσείο ή σε κοντινή λίμνη.

Ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο σαν αυτό δίνει τη δυνατότητα για πολλές στιγμές ελεύθερου παιχνιδιού χωρίς να αφήνετε τόσο εσάς όσο και τα παιδιά σας να αναρωτιούνται τι να κάνουν κάθε πρωί. Φυσικά, δεν υπάρχει λόγος να ακολουθείτε κατά γράμμα αυτό το ημερολόγιο. Έχει μόνο σκοπό να σας εξυπηρετήσει. Η τελική διαμόρφωση του προγράμματος είναι δική σας.

3. Προάγετε την αίσθηση του σκοπού

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα από την πίεση της σχολικής χρονιάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι τους πρέπει να είναι χωρίς σκοπό. Δοκιμάστε να καθίσετε μαζί με το παιδί και να καταγράψετε τις ιδέες σας και τους στόχους σας για αυτό το καλοκαίρι. Μπορεί να θέλετε να διαβάσουν κάποια βιβλία. Ή να μάθουν να κάνουν ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες.

Όταν το παιδί σας δυσκολεύεται να αποφασίσει τι να κάνει, θυμίστε του αυτούς τους στόχους. Η προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου προσφέρει μεγάλη ανταμοιβή και θα δώσει στο παιδί σας μια μεγάλη αίσθηση ολοκλήρωσης.

 

Μοντεσσοριανή μέθοδος: Πώς θα δώσετε στο παιδί σας βάσεις και ελευθερία αυτό το καλοκαίρι;

 

4. Δημιουργήστε μία λίστα δραστηριοτήτων

Ρωτήστε τα παιδιά σας τι διασκεδαστικά πράγματα θέλουν να κάνουν τους καλοκαιρινούς μήνες και γράψτε τα στη λίστα σας.  Προτρέψτε το παιδί σας να κάνει τικ σε μία επιλογή κάθε φορά που ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνει.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει πολλές δραστηριότητες που μπορεί να κάνει το παιδί σας μόνο του. Μερικές δραστηριότητες είναι: να φτιάξετε σπιτική λεμονάδα ή σπιτικό παγωτό, να γράψετε ένα γράμμα στη γιαγιά ή τον παππού που μένει στο χωριό, να ζωγραφίσετε, να φτιάξετε κατασκευές κ.ά.

 

 

 

tags:


tags: