Εμβόλιο HPV: 10 λόγοι που πρέπει να το κάνετε στην κόρη σας (και στο γιο σας)!

Δημοσιεύθηκε στις

Ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV) και το εμβόλιο, που προφυλάσσει το κορίτσι από αυτόν, το γνωστό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει αποτελέσει μεγάλο αντικείμενο συζήτησης με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να έχουν απορίες αν πρέπει ή όχι να το κάνουν στα παιδιά τους. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει τις απορίες!

Ας θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις με 10 κρίσιμες και… χρήσιμες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους:


1. Μεταδίδεται μόνο με τη σεξουαλική επαφή;
Παρόλο που κατατάσσεται στα σεξουαλικά νοσήματα που για να κολλήσει κάποιος πρέπει να έχει πλήρη κολπική διείσδυση αναφέρονται και περιστατικά που η μετάδοση μπορεί να γίνει με εξωτερική τριβή των γεννητικών οργάνων.

2. Ποιες είναι οι πιθανότητες να μολυνθεί μία γυναίκα;
Επειδή η μόλυνση είναι πολύ συχνή μια γυναίκα μπορεί να κολλήσει σε οποιαδήποτε στιγμή εφ’ όρου ζωής. Όμως η πιθανότερη ηλικία προσβολής θεωρούνται τα πρώτα 10 χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

3. Μπορεί να μολυνθεί ένα μικρό παιδί;
Φυσικά, η σεξουαλική κακοποίηση είναι ένας από τους λόγους μετάδοσης σε μικρά παιδιά. Όμως φαίνεται ότι αν από απροσεξία το δάχτυλο πάσχοντος ενήλικα τριφτεί στα γεννητικά όργανα του παιδιού μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

4. Ο στοματικός έρωτας μπορεί να μεταδώσει τον ιό;
Είναι τεκμηριωμένο ότι και με αυτόν τον τρόπο και κάτω από ειδικές συνθήκες του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί ο ιός να μεταδοθεί στο στόμα και στο φάρυγγα.

5. Μπορεί μια θετική έγκυος να μολύνει το παιδί της;
Πολύ σπάνια μεταδίδεται στο έμβρυο αν και αναφέρεται η παρουσία του ιού στο λάρυγγα του νεογέννητου. Αν υπάρχει παρουσία του ιού στο εσωτερικό του κόλπου, θα κρίνει ο μαιευτήρας αν πρέπει να κάνει καισαρική τομή προκειμένου να αποφευφχθεί η μόλυνση του νεογέννητου.

6. Από τη στιγμή της μόλυνσης σε πόσο χρονικό διάστημα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Ο χρόνος επώασης του ιού υπολογίζεται από έναν έως και 8 μήνες με μέσο όρο τους 3 μήνες.

7. Υπάρχουν φάρμακα για θεραπεία του ιού;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν φάρμακα γιατί όπως ξέρουμε οι ιοί δεν καταπολεμούνται με αντιβιοτικά.

8. Ποια είναι η προστασία κατά του ιού;
Υπάρχουν 2 εμβόλια που τεκμηριωμένα είναι ασφαλή, έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια δόσεις και προστατεύουν στο μεγαλύτερο ποσοστό του ιού. Χορηγούνται τρεις δόσεις σε διάστημα 6-8 μηνών και το άτομο θεωρείται προφυλαγμένο για όλη τη ζωή του.

9. Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός;
Σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός όμως θεωρείται πιο χρήσιμος να γίνει μετά τα 10 χρόνια του κοριτσιού και πριν ξεκινήσει η σεξουαλική δραστηριότητα ώστε να μην έχει συμβεί προσβολή από τον ιό.

10. Πρέπει να εμβολιαστούν και τα αγόρια;
Πράγματι το εμβόλιο έχει προγραμματιστεί και για τα αγόρια τα οποία δεν νοσούν αλλά σαν πιθανοί φορείς μπορεί να μολύνουν τις συντρόφους τους.