Αρχή 80/20: Τι είναι και πώς θα την εφαρμόσετε για να έχετε περισσότερο χρόνο ως μητέρα & ως γυναίκα!

Δημοσιεύθηκε στις

Οι περισσότερες μαμάδες αντιμετωπίζουν έναν καθημερινό αγώνα: δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν όλα όσα θα ήθελαν. Και ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι μια μικρή φροντίδα του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να είστε καλύτερη μαμά (και γενικά καλύτερος άνθρωπος), τελικά πάλι τα βρίσκετε σκούρα.

Σίγουρα θα θέλατε να απολαύσετε ένα μάθημα γιόγκα ενώ τα παιδιά βρίσκονται σε πάρτι γενεθλίων, αλλά ποιος θα καθαρίσει τους μαρκαδόρους από τους τοίχους; Σύμφωνα με την Jamie Glowacki, συγγραφέα του “Oh Crap! I have a Toddler”, υπάρχει μια λύση και είναι εκείνη που θα σας δώσει τρεις επιπλέον ώρες την ημέρα και βασίζεται στην αρχή του Pareto.


 

Αρχή 80/20: Τι είναι και πώς θα την εφαρμόσετε για να έχετε περισσότερο χρόνο ως μητέρα & ως γυναίκα!

 

Μερικές από εσάς μπορεί να έχετε ακούσει για αυτήν την αρχή. Η γενική ιδέα της αρχής Pareto είναι η εξής: το 80% των επιπτώσεων προέρχεται από το 20% των αιτιών. Η θεωρία προέρχεται από το έργο του Ιταλού οικονομολόγου Vilfredo Pareto, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς. Σε έναν κήπο, για παράδειγμα, το 20% των φυτών θα παράγει το 80% του προϊόντος. Ή στο λογισμικό, ο καθορισμός του 20% των αναφερθέντων σφαλμάτων εξαλείφει το 80% των λαθών.

Πώς εφαρμόζεται αυτό στην περίπτωση των γονέων; Λοιπόν, όλα έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του χρόνου. Τι σημαίνει αυτό; Το 20% του τρόπου με τον οποίο ξοδεύετε το χρόνο σας, σας δίνει το 80% των αποτελεσμάτων σας. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία του τρόπου που ξοδεύετε το χρόνο σας, δεν σας δίνει τίποτα. Έτσι, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταλάβετε σε τι είστε εξαιρετικά αποτελεσματικές και ποιοι είναι οι χρόνοι σας. Αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο κατόρθωμα, αλλά η Glowacki έχει μια μέθοδο έξι βημάτων για να σας βοηθήσει να τα καταφέρετε:

1. Σκεφτείτε τι θα κάνατε με τον επιπλέον χρόνο σας

Να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένες και να γράφετε ακριβώς τι θα κάνατε εάν είχατε περισσότερες ώρες την ημέρα. Για παράδειγμα: Θα πηγαίνατε για δείπνο με τον σύζυγό σας ή εν πάση περιπτώσει θα περνούσατε περισσότερο χρόνο μαζί του με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

2. Αποφασίστε τις προτεραιότητές σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο και ορίστε τρεις καθημερινές, εβδομαδιαίες και βασικές προτεραιότητες ζωής. Μια καθημερινή προτεραιότητα μπορεί να είναι η φροντίδα του σπιτιού, μια εβδομαδιαία προτεραιότητα θα μπορούσε να είναι ο χρόνος που περνάτε με τους φίλους σας και μια προτεραιότητα ζωής θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση για όλη την οικογένεια.

 

 

3. Συνειδητοποιήστε ότι ο χρόνος περνά

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να γράψετε τρία πράγματα στα οποία αφιερώνετε πάρα πολύ χρόνο. Για παράδειγμα, μπορεί να ξοδεύετε πολύ χρόνο κοιτώντας τα e-mails σας, ή στέλνοντας μηνύματα, ή πλένοντας και καθαρίζοντας το παιδί σας. Η ιδέα δεν είναι να διαγράψετε αυτές τις συνήθειες από την καθημερινότητά σας (αν και θα ήταν τέλεια ιδέα), αλλά θα βοηθήσει με το επόμενο βήμα.

4. Ονομάστε την "ψεύτικη παραγωγικότητα"

Σύμφωνα με την αρχή του Pareto, το 20% από αυτό που κάνετε, παράγει σχεδόν όλα τα αποτελέσματά σας. Αυτό σημαίνει ότι το 80% των ενεργειών σας είναι αυτό που η Glowacki ονομάζει "ψεύτικη παραγωγικότητα". Προσδιορίστε αυτές τις ενέργειες από το παραπάνω βήμα, όπου αισθάνεστε σαν να κάνετε κάτι, αλλά πραγματικά, απλά ασχολείστε επιφανειακά.

5. Οργανώστε ένα σχέδιο

Τώρα που έχετε καταλάβει όλους τους τρόπους με τους οποίους ξοδεύετε το χρόνο σας αναποτελεσματικά, σκεφτείτε νέες ιδέες για το πώς να διορθώσετε το πρόβλημα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους μεμονωμένους στόχους σας, αλλά εμείς σας δίνουμε ένα χρήσιμο παράδειγμα: Αν πιάσετε τον εαυτό σας να μαζεύετε παιχνίδια όλη την ημέρα, σταματήστε. (Ναι, αυτό θεωρείται ως "ψεύτικη παραγωγικότητα".) Αντ' αυτού, μαζέψτε τα παιχνίδια μια φορά την ημέρα, αμέσως μόλις βάλετε για ύπνο το μωρό σας.

6.  Βάλτε ένα τέλος στην κουλτούρα της «πολυάσχολης»

Παραδεχθείτε ότι κάθε φορά που κάποιος σας ρωτάει τι κάνετε, απαντάτε με ένα, "Ω, είμαι τόσο απασχολημένη". Ωστόσο, η Glowacki λέει ότι μπορείτε να ελέγξετε τις πολλές υποχρεώσεις σας. Πώς; Σταματώντας να γράφετε το παιδί σας σε αμέτρητες δραστηριότητες, να επανεξετάζετε τη λίστα των υποχρεώσεών σας και να αναρωτιέστε: «Ποιο είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω;».
Και εκεί «το έχετε». Τώρα, το μόνο ερώτημα που θα σας «ταλανίζει» είναι, τι θα κάνετε με όλο αυτόν τον επιπρόσθετο χρόνο;

 

 

 

 

tags:


tags: