"Ανησυχώ μήπως δεν έχω αρκετό γάλα. Είναι έτσι;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μερικές μητέρες που θηλάζουν διαπιστώνουν ότι δεν βγαίνει γάλα από το στήθος τους όταν το ζουλάνε και ανησυχούν ότι δεν έχουν γάλα.

Τις 3-4 πρώτες μέρες οι ανάγκες του μωρού είναι πολύ μικρές. Το ότι δεν τρέχει δεν σημαίνει δεν έχετε γάλα. Αν έχετε τέτοιο πρόβλημα, μην βιαστείτε να δώσετε ξένο γάλα. Συνεχίστε να θηλάζετε και μετά μια εβδομάδα ζυγίστε το μωρό σας να δείτε αν έχει πάρει βάρος (~180 γραμμάρια ). Διαφορετικά βγάλτε το γάλα σας και δώστε το με μπουκάλι. Το μωρό σας χρειάζεται περίπου 150ml/ κιλό βάρους σώματος το 24ωρο.


Προσπαθήστε να ηρεμήστε, καθώς όσο αγχώνεστε θα χάσετε τελείως το γάλα σας, που ρυθμίζεται από την έκκριση ορμονών.
Προσοχή , δεν χρειάζεται να ζυγίζετε καθημερινά το μωρό σας διότι η αύξηση του βάρους γίνεται κατά άλματα δηλαδή δυο μέρες μπορεί να μην πάρει γραμμάριο και μετά να πάρει όλο το βάρος του μαζεμένο.

Τέλος, άλλος ένας επίπονος τρόπος να διαπιστώσετε αν φθάνει το γάλα σας είναι να ζυγίζετε το μωρό σας πριν και αμέσως μετά το θηλασμό, οπότε θα δείτε πόσο γάλα παίρνει το 24ωρο από το στήθος σας.

Πάντως αν έχετε αρκετό γάλα και το μωρό σας χορταίνει, θα κοιμηθεί για 3-4 ώρες και μετά θα ξυπνήσει για φαγητό. Αν το μωρό σας ξυπνά 1-2 ώρες πιθανόν να μην χορταίνει, εκτός αν ξυπνά από συνήθεια, τρώει λίγο και μετά άλλο λίγο και ούτω καθ εξής.
Το διαιτολόγιο το δικό σας πρέπει να κανονικό και να παίρνετε ενέργεια και ιχνοστοιχεία. Αν όμως κάνετε δίαιτα θα έχετε γάλα για δυο μήνες, μετά όμως το γάλα σας είναι ποιοτικά φτωχό πχ αν δεν παίρνετε γαλακτοκομικά προϊόντα, που η πηγή ασβεστίου, θα παρουσιάσετε οστεοπόρωση. Αντίθετα με το θηλασμό, αν κάνετε δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα αποβεί πολύ επικίνδυνο για το έμβρυο. Στο διαιτολόγιο σας πρέπει να έχετε ποικιλία, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ασβέστιο και πρωτεΐνες ( γάλα, ασπράδια αυγού, τυρί, ψάρι, κρέας).

Σε περίπτωση που θηλάζετε, να συνεχίσετε το σίδηρο που σας έδινε στην εγκυμοσύνη ο γυναικολόγος σας, για να μην κάνει το μωρό σας αργότερα σιδηροπενική αναιμία.