Πατατάκια: 5+1 σοβαροί λόγοι που εσείς & τα παιδιά σας δεν πρέπει να τα τρώτε!

Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι  φύση των τσιπς που συσκευάζονται σε μια σακούλα,δεν αποτελούν ένα προϊόν που παρασκευάζεται από πραγματικές πατάτες.

Πριν μερικά χρόνια μια εταιρεία στις ΗΠΑ, για να αποφύγει τους φόρους που επιβάλλονται εναντίον των πολυτελών τροφίμων χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι η περιεκτικότητα των τσιπς σε πατάτες είναι τόσο χαμηλή που τεχνικά δεν είναι καν τσιπς φτιαγμένα από πατάτες. Και εδώ είναι που έρχεται το ερώτημα: Αν τα πατατάκια δεν είναι φτιαγμένα από πατάτες, τότε ποια είναι η σύστασή τους;

  1. Τα πατατάκια περιέχουν χημικά

Ενα από τα πιο «ύποπτα» συστατικά στα πατατάκια δεν προστίθεται σκοπίμως, αλλά είναι ένα υποπροϊόν της επεξεργασίας τους. Μια πιθανώς καρκινογόνα νευροτοξίνη, το ακρυλαμίδιο δημιουργείται όταν οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε τηγανητές είτε ψητές. Κατά γενικό κανόνα η χημική αυτή ουσία σχηματίζεται όταν το τρόφιμο θερμαίνεται αρκετά για να παράγει μία αρκετά ξηρή και καφε-κίτρινη επιφάνεια. Ως εκ τούτου, μπορεί κάλλιστα να βρεθεί στα πατατάκια.

  1. Τα πατατάκια είναι πλούσια σε θερμίδες

Τα 10 τσιπς περιέχουν 145 θερμίδες. Ποιος, όμως, τρώει μόνο 10 τσιπς; Και κυρίως πόσα παιδιά μπορείς να αναγκάσεις να φάνε μόνο τόσα; Όμως η παιδική παχυσαρκία καραδοκεί ενώ μεγαλώνοντας τα τσιπς μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία, όπως φραγμένες αρτηρίες, ασθενέστερη καρδιά και δεκάδες άλλες καταστάσεις. Αν, αντίθετα, σταματήσετε να τρώτε τσιπς θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να απαλλαγείτε από το λίπος της κοιλιάς.

  1. Τα πατατάκια δεν έχουν καμία θρεπτική αξία 

Είναι αυτό που λέμε "άδειες" θερμίδες. Τα τσιπς είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, δεν έχουν βιταμίνη C και περιέχουν μόλις μία μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ τείνουν να εκτοπίζουν άλλα πράγματα στη διατροφή σας που είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Αν εσείς και τα παιδιά σας τρώτε υγιεινά σνακ μπορείτε να καλύψετε οποιαδήποτε έλλειψη θρεπτικών συστατικών που δεν πήρατε με το κύριο γεύμα σας. Αν, όμως, επιλέξετε τσιπς αντί για υγιεινά σνακ, τότε δεν θα πάρετε αυτά τα οφέλη.

  1. Τα πατατάκια ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση  

Τα πατατάκια έχουν σε γενικές γραμμές μεταξύ 130-170 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά 30 γραμμάρια. Μια σακούλα τσιπς, μικρή ή μεγαλύτερη, περιέχει σαφώς περισσότερα από 30 γραμμάρια, οπότε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε πόσο περισσότερο νάτριο απ’ όσο χρειάζεστε προσλαμβάνετε τρώγοντας τσιπς. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση αλατιού στα 2.200 mg ανά ημέρα, ενώ τα άτομα άνω των 50 ετών και ο καθένας με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και νεφρική νόσο δεν πρέπει να τρώνε περισσότερα από 1.400 mg την ημέρα.

  1. Τα πατατάκια προκαλούν υψηλή χοληστερόλη

Η συχνή κατανάλωση τσιπς μπορεί να συμβάλλει στην άνοδο των επιπέδων της χοληστερόλης, λόγω της ποσότητας και του είδους του λίπους που βρίσκεται στα τσιπς. Τα περισσότερα τσιπς τηγανίζονται πολύ, σε μια διαδικασία που δημιουργεί τρανς λιπαρά οξέα, που είναι τα πιο επικίνδυνα λιπαρά. Επιπλέον, τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα των τσιπς, είναι συχνά κορεσμένα λίπη που συμβάλλουν επίσης σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2001 διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα των τρανς λιπαρών στην κυκλοφορία του αίματος συνδέθηκαν με τα υψηλά επίπεδα της LDL («κακή» χοληστερόλη) και με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

  1. Τα πατατάκια προκαλούν αφυδάτωση

Σύμφωνα με μελέτες, τα πατατάκια μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, ακόμα και πονόλαιμο. Γι’ αυτό αν κάποιος τρώει πατατάκια θα πρέπει να πίνει περισσότερο νερό απ’ ό,τι συνήθως, ανεξάρτητα από το αν διψάει ή όχι.