Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Κανένα εμβόλιο δεν ευθύνεται για τον αυτισμό του γιου μου»

Δημοσιεύθηκε στις

H Βίκυ είναι μητέρα ενός αυτιστικού αγοριού που σήμερα είναι 4 ετών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, αυτή η μητέρα στέλνει το παρακάτω γράμμα στο all4mama για να τονίσει και να εξηγήσει και σε άλλους γονείς ότι κανένα εμβόλιο δεν ευθύνεται για την εμφάνιση του αυτισμού.  

 


Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: «Κανένα εμβόλιο δεν ευθύνεται για τον αυτισμό του γιου μου»

 

"Ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα της άνοιξης του 2016 όταν επισκέφθηκα τον παιδίατρο με το ενός έτους μωρό μου στην αγκαλιά μου. Ο γιατρός εξέταζε τις σημειώσεις του και μου ζητάει να επιβεβαιώσω την ημερομηνία γέννησης του γιου μου. Του απαντώ ότι σήμερα έχει τα γενέθλιά του και γίνεται ενός έτους. «Χρόνια πολλά μικρέ μπόμπιρα!», του λέει ο παιδίατρος. Τώρα, «απλά σηκώστε το μανίκι του», μου λέει. «Μετά μπορούμε να τον αφήσουμε να επιστρέψει στην τούρτα γενεθλίων του». Εγώ τον ακούω σχολαστικά και βλέπω το γιατρό να κάνει στο γιο μου το εμβόλιο MMR (για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά). Προς έκπληξη τόσο δική μου όσο και του ίδιου του γιατρού ο γιος μου αρχίζει και γελάει αντί να κλαίει, όπως θα έκανε ένα παιδάκι σε ανάλογη περίπτωση.

Το ίδιο βράδυ την ώρα που έρχεται μπροστά του η τούρτα γενεθλίων, το μωρό μου αρχίζει και κλαίει. Και δέκα μέρες αργότερα το παιδί ξυπνάει τη νύχτα, φωνάζοντας. Η θερμοκρασία του είναι υψηλή. Του δίνω τα απαραίτητα αντιπυρετικά και τον φιλάω.

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν ήταν 2 ετών και τεσσάρων μηνών, το παιδί μου, το κέντρο του κόσμου μου, διαγιγνώσκεται με αυτισμό.

Σύμπτωση..;

ΝΑΙ! Κανένα εμβόλιο δεν ευθύνεται για αυτό. Για τον αυτισμό. Το ξέρω.

Ο γιος μου έχει αυτισμό. Στα περσινά του γενέθλια ποτέ δεν κοίταξε ή δεν έφαγε την τούρτα γενεθλίων του, αλλά τότε αυτό φάνταζε ένα τίποτα για μένα και τον μπαμπά του σε σχέση με αυτό που τελικά προέκυψε στις ζωές μας. Είχε πυρετό και γκρίνιαζε αρκετά μετά το εμβόλιο, αλλά λίγες μέρες μετά ήταν όλα καλά. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει πολύ συχνά μετά από ένα εμβόλιο. Ήταν χαρούμενος και αυτιστικός πριν κάνει το εμβόλιο MMR και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων- μέχρι σήμερα δηλαδή- τίποτα δεν άλλαξε.

Ήταν σαφές μόλις συνάντησα το μωρό μου ότι ήταν διαφορετικός από τους άλλους - δεν είχε αντανακλαστικά και τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του δεν μπορούσε ή δεν άνοιγε τα μάτια του για πολλή ώρα. Η διάγνωση του αυτισμού δεν ήταν έκπληξη. Δεν κατέστρεψε τον κόσμο μας, δεν κατέστρεψε τα όνειρά μας, ούτε μας έκανε να θρηνούμε, να κλαίμε ή να μιλάμε μέσα από τα δόντια μας. Ήταν μια ευλογημένη ανακούφιση και ξεκινήσαμε τη δικτύωση με ομάδες και συλλόγους ατόμων με αυτισμό και προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες για να προσφέρουμε στο αγόρι μας ό, τι μπορεί να χρειαστεί. Υπάρχουν γονείς για τους οποίους μια διάγνωση αυτισμού αποτελεί σοκ, αλλά είχαμε πολύ χρόνο να αποδεχτούμε και να συνειδητοποιήσουμε ποιο είναι το παιδί μας και ξέρουμε ότι τον αγαπάμε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.

Να σας πω την αλήθεια σε όλη αυτήν την ιστορία υπερασπίστηκα σθεναρά τα εμβόλια κυρίως επειδή απεχθάνομαι τη γλώσσα που χρησιμοποιούν τα αντιεμβολιαστικά κινήματα για  να περιγράψουν παιδιά με αυτισμό - παιδιά όπως ο όμορφος γιος μου. Μισώ τις εικόνες του κάποτε τέλειου, αλλά τώρα φθαρμένου, κατεστραμμένου ή διαφορετικού παιδιού. Μου σπάει την καρδιά όταν οι γονείς μιλούν για τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο.

Όσο περισσότερο διαβάζω, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι οι ομάδες αντι-εμβολιασμού χρησιμοποιούν την κατάσταση του παιδιού μου, η οποία δεν είναι τραγωδία αλλά ούτε και ένα ευτυχές γεγονός, για να τρομοκρατήσουν τους γονείς και να τους ωθήσουν να κάνουν κακές επιλογές για την υγεία των οικογενειών τους. Για να τους πουν να μην κάνουν εμβόλια!

Εκτός από το γεγονός ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει συμβάλει στην αναζωπύρωση ασθενειών, όπως ο κοκκύτης και η ιλαρά,  έχει βλάψει απίστευτα και τους αυτιστικούς ανθρώπους. Η ιδέα ότι τα αυτιστικά παιδιά δεν είναι ισάξια με τους "κανονικούς" ανθρώπους είναι αηδιαστική και έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να προκαλέσει εξευτελιστικές και τρομακτικές «θεραπείες» στα αυτιστικά παιδιά".

 

Διαβάστε επίσης: Πρώιμοι δείκτες του αυτισμού

 

 

tags:


tags: