Θηλασμός: Επώδυνα σκασίματα, πέτρωμα, μαστίτιδα…

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ακούγονται τρομακτικά και επώδυνα. Στην πραγματικότητα όμως, είναι οι συνηθισμένες ενοχλήσεις που μπορούν να διαταράξουν έναν θηλασμό. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, το μωρό μπορεί ξαφνικά να επιταχύνει το ρυθμό των θηλασμών ή αντίθετα να αρνείται το στήθος σου. Μην πανικοβάλλεσαι! Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του.

Επώδυνα σκασίματα


Τι είναι; Αυτές οι μικρές ρωγμές ή σκασίματα στη θηλή προκαλούνται από τη λανθασμένη τοποθέτηση του στόματος του μωρού στο στήθος κατά το θηλασμό. Δεν έχουν συνέπειες για το παιδί, όμως είναι πολύ επώδυνες για τη μαμά και αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες διακοπής του θηλασμού τις πρώτες μέρες και εβδομάδες.

Τι να κάνεις;
Να βεβαιωθείς ότι η θηλή είναι σωστά τοποθετημένη στο πάνω μέρος του ουρανίσκου και ότι το στόμα του μωρού περιβάλλει μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω.
Να στεγνώνεις το στήθος μετά από κάθε θηλασμό με αποστειρωμένη κομπρέσα. Βάλε λίγες σταγόνες από το γάλα σου στις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Το γάλα σου διαθέτει πράγματι επουλωτικές ιδιότητες.
Να χρησιμοποιείς αναλώσιμα επιθέματα στήθους και να τα αλλάζεις, εάν χρειάζεται, κάθε μία ώρα, ώστε οι θηλές να παραμένουν στεγνές.
Να ενυδατώνεις την περιοχή με μια ειδική ενυδατική κρέμα (ιδανικά με βάση τη λανολίνη) που θα σου συστήσουν στο μαιευτήριο. Εάν τα σκασίματα παραμένουν μετά από περίπου δέκα ημέρες θηλασμού, ενημέρωσε το γιατρό σου.

Πέτρωμα

Τι είναι; Συσσώρευση γάλακτος στο μαστικό αδένα. Μπορεί να αισθάνεσαι ακόμα και ότι έχεις πυρετό. Το στήθος είναι πρησμένο, σκληρό, πονάει και συχνά κοκκινίζει. Η θηλή μπορεί να είναι επίπεδη, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το θηλασμό για το παιδί και ευνοεί την εμφάνιση ραγάδων!
Τι να κάνεις; Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να διευκολύνεις τη ροή του γάλακτος με κάθε δυνατό τρόπο.
Θήλασε χρησιμοποιώντας ένα θήλαστρο για να «αδειάσει» το στήθος.
Κάνε μασάζ στο μαστό μέσα σε ζεστό ντους
Χρησιμοποίησε μια κρύα κομπρέσα ανάμεσα στους θηλασμούς για να μειώσεις το οίδημα και τον πόνο.
Φρόντισε το σουτιέν θηλασμού να έχει το σωστό μέγεθος και να μην σε πιέζει υπερβολικά.
Εάν αυτά δεν αρκούν, ζήτα τη συμβουλή του προσωπικού του μαιευτηρίου ή του γιατρού σου.

Μην ξεχνάς: Κάθε πόνος ή πίεση στο στήθος πρέπει να σε παρακινεί να αυξήσεις τη συχνότητα των θηλασμών για να αποφύγεις την εξέλιξη του πετρώματος σε μαστίτιδα.

Μαστίτιδα

Τι είναι; Πρόκειται για φλεγμονή που οφείλεται στη συσσώρευση γάλακτος στο στήθος. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και η έντονη κούραση, ενώ πολλές φορές η περιοχή του στήθους σκληραίνει και κοκκινίζει.
Κύριες αιτίες: Το μωρό δεν θηλάζει αρκετά συχνά ή για αρκετή ώρα και το στήθος δεν αδειάζει επαρκώς, η παραγωγή γάλακτος είναι υπερβολική ή κάποιος γαλακτικός πόρος είναι φραγμένος. Άκου το σώμα σου, γιατί η μαστίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε απόστημα.
Τι να κάνεις;
Να θηλάζεις το μωρό σου όσο συχνά χρειάζεται, χωρίς να ρυθμίζεις το χρόνο του θηλασμού.
Να αντλείς το γάλα μόνη σου.
Να κάνεις μασάζ στην περιοχή που πονάει, κατά τη διάρκεια και μετά το θηλασμό, ξεκινώντας από τη θωρακική κοιλότητα με κατεύθυνση προς τη θηλή.
Να ξεκουράζεσαι.
Εάν μετά από 8-24 ώρες τα συμπτώματα παραμένουν ή/και έχεις πυρετό, συμβουλεύσου οπωσδήποτε έναν γιατρό.

4 απαραίτητες κινήσεις για το στήθος και το θηλασμό!

Πριν από κάθε θηλασμό:

Να πλένεις τα χέρια σου
Να ξεπλένεις τη θηλή και να τη στεγνώνεις προσεκτικά με αποστειρωμένη κομπρέσα.
Μετά το θηλασμό:

Να ξεπλένεις τη θηλή και να τη στεγνώνεις προσεκτικά με αποστειρωμένη κομπρέσα
Κάνε μασάζ και ενυδάτωσε την περιοχή, χρησιμοποιώντας μια κατάλληλη κρέμα, κυρίως εάν έχεις σκασίματα.