«Έχοντας έναν αλκοολικό πρώην σύζυγο σήμαινε τελικά ότι θα ήμουν μία single mum για τον γιο μου»

Δημοσιεύθηκε στις

Η Φανή είναι μητέρα ενός 3χρονου αγοριού και διηγείται στο all4mama πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνει τον γιο της μόνη της μιας και ο πρώην σύζυγός της είναι εθισμένος στο αλκοόλ.

«Καθισμένη στην αίθουσα του δικαστηρίου η καρδιά μου χτυπάει δυνατά. Αισθάνομαι να με λούζει κρύος ιδρώτας και αισθάνομαι όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να αναπνεύσω όσο περισσότερο περιμένω. Η αναμονή είναι το χειρότερο κομμάτι.


Κάποτε περίμενα να έρθει ο πρώην μου στο σπίτι μεθυσμένος, ενώ την ίδια στιγμή προσευχόμουν να τον προσέχουν άγγελοι μέχρι να βρει το δρόμο και να επιστρέψει στο σπίτι. Και την ίδια ώρα περίμενα μια απάντηση από το δικαστήριο, καθώς εκκρεμούσε μια κατηγορία και μία σύλληψή του για οδήγηση χωρίς άδεια. Περίμενα πάντα να αναρρώσει, να κάνει μια στροφή 180 μοιρών στη ζωή του και να τα αλλάξει όλα, περίμενα να βγει το διαζύγιό μας, περίμενα την υποστήριξή του στο μεγάλωμα του παιδιού. Περίμενα την ημέρα που όλα θα άλλαζαν προς το καλύτερο.

Πάντα, μα πάντα, ήμουν στο "περίμενε".

Σήμερα, περιμένω την τελική απόφαση του δικαστηρίου, η οποία δεν έρχεται ποτέ μιας και ο πατέρας του γιου μου δεν εμφανίζεται ποτέ. Μου είπαν (και πάλι) ότι δεν είναι δίκαιο να μην είναι παρών στο δικαστήριο λόγω της φυλάκισής του. Έτσι είμαι "κολλημένη" και περιμένω ...

 

«Έχοντας έναν αλκοολικό πρώην σύζυγο σήμαινε τελικά ότι θα ήμουν μία single mum για τον γιο μου»

 

 

Ο πατέρας του γιου μου υποτίθεται ότι είναι ο συνοδοιπόρος μου στην ανατροφή του παιδιού κι ας έχουμε χωρίσει. Αλλά τελικά δεν είναι. Υποτίθεται ότι είναι. Ειλικρινά, ο γιος μου έχει να δει τον πατέρα του σχεδόν ένα χρόνο. Και είναι μόλις 3 ετών.

Η καθημερινή ζωή και το τρέξιμο με το παιδί, τα ραντεβού με τον παιδίατρο, το παιχνίδι του, η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η αγάπη.... Όλα πέφτουν σε εμένα.  Λατρεύω τη ζωή μου με τον μικρό μου άντρα και δεν θα άλλαζα τίποτα. Το να μπορώ να τον αναθρέφω μόνη μου είναι το πιο ικανοποιητικό πράγμα στον κόσμο για μένα. Υπάρχουν στιγμές που έχω κάνει λάθη και πολλές άλλες στιγμές που ξέρω ότι είμαι στο σωστό δρόμο.

Οι πιο δύσκολες στιγμές, όμως, είναι όταν το παιδί μου έχει ξεσπάσματα ή όταν ξαφνικά με ρωτά αν ο μπαμπάς του πρόκειται να έρθει στο σπίτι και να παίξει μαζί του.

Η ανατροφή ενός παιδιού σε συνεργασία με έναν εξαρτημένο άνθρωπο είναι ένα από τα πιο βασανιστικά πράγματα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Ως πρώην σύζυγός του, ξέρω ότι βαθιά μέσα εκεί κάπου είναι ένας άνθρωπος που θέλει να επανέλθει στον πραγματικό κόσμο. Κάποιος που θέλει να επανασυνδεθεί με το γιο του, που θέλει να αποδείξει στον κόσμο ότι είναι ικανός. Αλλά ως μαμά, έβαλα γιγάντιους φραγμούς και προστάτευσα το γιο μου. Εκλιπαρώ το δικαστικό σύστημα να μας κρατήσει τόσο ασφαλείς όσο είναι νομικά υποχρεωμένο να το κάνει και θα περιμένω.

Πάντα περιμένω.

Πολλά διαζευγμένα ζευγάρια χρησιμοποιούν τον όρο μονογονεϊκή οικογένεια και το υποστηρίζουν εξαιρετικά. Παρόλο που μπορεί να είναι αλήθεια ότι είναι μόνοι τους ως γονείς, συχνά έχουν συνοδοιπόρο τους και τον άλλο γονέα ο οποίος υπάρχει και συμμετέχει στη ζωή του παιδιού ενεργά. Χρησιμοποιώ τον όρο single μαμά εναλλακτικά. Ο όρος αυτός ταιριάζει απόλυτα σε αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή. Τα κάνω όλα μόνη μου από τη φροντίδα του παιδιού και του σκυλιού μας μέχρι τον προγραμματισμό των διακοπών. Όλα έχουν "πέσει" πάνω μου.

Πάντα ελπίζω ότι στο μέλλον ο γιος μου θα δει τον μπαμπά του να αναρρώνει. Βαθιά μέσα μου θέλω πολύ να έχουν μια καλή σχέση και επαφή. Σήμερα δεν μπορώ να οραματιστώ το μέλλον, αλλά όπως συμβαίνει στη ζωή κάθε ανθρώπου που έχει κοντά του κάποιον εθισμένο, το όραμα μπορεί να αλλάξει αύριο ή την επόμενη εβδομάδα ή σε πέντε χρόνια από τώρα.

Απόψε, θα πάω σπίτι για να χαλαρώσω με το παιδί μου στην κρεβατοκάμαρά μας. Υποσυνείδητα, θα περιμένω το μαγικό ραβδάκι της καλής νεράιδας να με βοηθήσει να συγκρατήσω τα δάκρυα που θα κυλούν στα μάγουλά μου για να μην καταλάβει ο γιος μου πόσο με πονάει αυτή η κατάσταση.

Ο υποτιθέμενος συνοδοιπόρος μου στο μεγάλωμα του παιδιού μας χάνει αυτές τις στιγμές. Είναι πολύ θλιβερό αυτό, αλλά μου δίνει την ευκαιρία να μη χάσω ποτέ εγώ ούτε ένα λεπτό από τη ζωή και τις στιγμές με το παιδί μου».

 

Διαβάστε επίσης: Ένα γράμμα που φέρνει δάκρυα: «Όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα είσαι το μικρό μου αγοράκι»!

 

 

tags:






tags: