Q&A: Ο γιος μου είναι 13 μηνών και ακόμα δεν έχει περπατήσει; Τι συμβαίνει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον παιδίατρο Αδάμο Χατζηπαναγή

Ερώτηση:


Ο γιος μου είναι 13 μηνών και ακόμα δεν έχει περπατήσει του αρέσει να τον κρατάς κ να περπατάει αλλά μόνος του ακόμα, σέρνεται σε όλο το σπίτι. Επίσης έχει καιρό που προσπαθώ να του σταματήσω τα αλεσμένα αλλά δεν τρελαίνεται αν νιώσει κάποιο κομματάκι κάνει ότι πνίγεται και φοβάμαι να του δώσω ακόμα κ τα παιδικά μπισκότα. Λέτε να έχει κάποιο πρόβλημα? Από λεξούλες λέει μαμά μπαμπά κάτι δικά του ακαταλαβίστικα κάνει παλαμάκια, γελάει, πίνει μόνος του νερό και γάλα. Του αρέσει να πετάει πράγματα κάτω κ να γελάει του το δίνουμε κ μετά το ξαναρίχνει και γελάει. Ανταποκρίνεται σχεδόν σε όλα όσα του λέμε παίζει μαζί μας κλείνει με τα χέρια του τα μάτια μου και κάνει ‘τσα’ και γελάει , μας κάνει κόλα το, παίζει με την αδερφή του και γελάνε άμα ακούει κάποιο να μιλάει γυρνάει να δει που είναι αλλά είναι ακόμα στην φάση που όλα τα παιχνίδια κ γενικά ότι βρει μπροστά του το βάζει στο στόμα του.

Q&A: Ο γιος μου είναι 13 μηνών και ακόμα δεν έχει περπατήσει; Τι συμβαίνει;

Απάντηση:

Σε σχέση με την κινητική του ανάπτυξη:

Τα παιδιά δεν κατακτούν τους διάφορους αναπτυξιολογικούς (κινητικότητα, ομιλία κτλ.) σταθμούς την ίδια χρονική στιγμή. Διαφέρουν μεταξύ τους. Ακριβής όμως αξιολόγηση μπορεί να γίνει αν ένας παιδίατρος εξετάσει κλινικά το παιδί.

Σε σχέση με τη διατροφή:

Το παιδί σας στην ηλικία που βρίσκεται θα έπρεπε να παίρνει ελάχιστες αλεσμένες τροφές. Από την ηλικία των 9-12 μηνών τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές, σε μικρά κομματάκια, ή τροφές που τους δίνουμε στο χέρι. Από την ηλικία του ενός έτους τα παιδιά τρώνε ουσιαστικά όλες τις τροφές στην κανονική τους υφή (όχι αλεσμένα). Είναι σημαντικό το συντομότερο δυνατό να προχωρήσετε σε κομματάκια και τροφές/φαγητά στην κανονική τους υφή.

Κινούμε το ενδιαφέρον του παιδιού με το δικό μας φαγητό και τρώμε την ίδια ώρα. Αρχίζουμε με φαγητά που είναι πιο μαλακά και μπορούν να μαλακώσουν λίγο με το πιρούνι ή ανακατεύοντας τα με λίγο γιαούρτι (πχ όσπρια, μπιφτέκια από κιμά, μακαρονάκια μικρά με κιμά, πατάτα βραστή, ρύζι με γιαούρτι).

Μπορούμε επίσης να δώσουμε και φαγητά που μπορεί να πάρει με το χέρι του, σε μικρά κομματάκια λαχανικά (πχ. ωμό ή βρασμένο καρότο ή φασολάκι ή μικρά κομματάκια από ντομάτα ή πιπεριά ή λωρίδες από ψωμί να το βουτήξει στο αυγό του ή κομματάκια πίττα ή κύβους από τυρί ή κομματάκια από φρούτο όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μανταρίνι, πορτοκάλι). Πάντοτε φυσικά θα πρέπει να του δίνουμε το φαγητό στην παρουσία μας. Είναι καλό να τρώτε όλοι μαζί ως οικογένεια και έτσι όταν τρώτε και εσείς μαζί του το ίδιο φαγητό, του δείχνετε και θα σας μιμηθεί.