Ζωγραφική: Πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

mandou

Από τον Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής


Ο ρόλος της ζωγραφικής είναι σημαντικός στην ανάπτυξη του παιδιού. Η ζωγραφική για ένα παιδί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διασκέδασης του στο σπίτι αλλά και κομμάτι της εκπαίδευσης του στο σχολείο.
Ο γονέας καλό θα είναι να ενθαρρύνει το παιδί του να χρησιμοποιεί αυτό το ιδιαίτερο μέσο έκφρασης, τη ζωγραφική.

Ο ρόλος της ζωγραφικής στην ανάπτυξη των παιδιών:

18 μηνών
Σε αυτή την ηλικία το παιδί ξεκινάει να μουτζουρώνει. Πιάνει το μολύβι ή το μαρκαδόρο με τον δείκτη ή με τη γροθιά του κάνοντας μεγάλες κινήσεις, και για αυτό δυσκολεύεται να σχεδιάσει εκεί που θέλει. Με τη συχνή εξάσκηση βελτιώνει τις κινήσεις των δακτύλων και τον έλεγχο του καρπού. Έτσι, η ζωγραφική σιγά σιγά ενισχύει τον συντονισμό των κινήσεων και τον έλεγχο των μυών. Τα μικρά παιδιά δεν νοιάζονται τόσο για το αποτέλεσμα και για αυτό δίνουν περισσότερη έμφαση στα χρώματα και τις γραμμές.

2-3 ετών
Οι μουντζούρες αρχίζουν σιγά σιγά να αποκτούν σχήμα και το σημαντικότερο επίτευγμα είναι ότι το παιδί μετατρέπει τις γραμμές σε κλειστά σχήματα. Μέσα από τα σχήματα γίνεται η πρώτη προσπάθεια για ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Ενώνοντας τις γραμμές και τα σχήματα αρχίζουν να απεικονίζουν ανθρωπάκια, χωρίς τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ζωγραφική: Πόσο σημαντική είναι για την ανάπτυξη των παιδιών

3-4 ετών
Το παιδί ξεκινάει να ζωγραφίζει με ένα πιο ρεαλιστικό τρόπο και να σχεδιάζει τον ήλιο, ένα δέντρο, ένα σπίτι κλπ. Το παιδί σε αυτή την ηλικία σκέφτεται πολλά πράγματα ταυτόχρονα και καθώς ξεκινάει να ζωγραφίσει έχει να σκεφτεί το αντικείμενο που θέλει να απεικονίσει, τον χώρο που θα χρειαστεί και διάφορα άλλα ώστε να ολοκληρώσει το σχέδιο του. Θα παρατηρήσετε ότι όσα σχεδιάσει πχ το ανθρωπάκι, το σπίτι, ο ήλιος πιθανόν να έχουν το ίδιο μέγεθος και χρώμα.

6-7 ετών
Σε αυτή την ηλικία οι ζωγραφιές ενός παιδιού είναι ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αντικατοπτρίζοντας τον πραγματικό κόσμο. Δίνει ισχυρή έμφαση στη ζωγραφική και ενώ σε μικρότερη ηλικία δεν ασχολιόταν με τις αναλογίες και το αποτέλεσμα, πλέον θέλει οι ζωγραφιές του να είναι ρεαλιστικές. Σημαντικό κριτήριο ικανοποίησης για ένα παιδί είναι οι γονείς να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του και να επιβραβεύουν τις προσπάθειες του.

Συμβουλές για γονείς:
• Ενθαρρύνετε την προσπάθεια του παιδιού σας για ζωγραφική
• Αγοράστε του τα κατάλληλα υλικά
• Ζητήστε του να σας περιγράψει τι είναι αυτό που ζωγράφισε και συζητήστε μαζί του
• Μη περιορίζετε το παιδί σας. Αφήστε το να επιλέξει μόνο του τι θέλει να ζωγραφίσει και τι χρώματα θέλει να χρησιμοποιήσει
• Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σχεδίασης του
• Επιβραβεύστε το έργο του παιδιού σας και ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του

mandou.gr