10 συμβουλές για να επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

mandou

Του Στέλιου Μαντούδη,
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής


Σχεδόν όλοι οι γονείς αναρωτιούνται πώς να επιτύχουν μία σωστή λεκτική επικοινωνία με το παιδί τους. Έναν τρόπο ο οποίος θα επιφέρει θετική επίδραση στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού. Η σωστή ανάπτυξη του λόγου είναι από τις σημαντικότερες παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν μελλοντικά στο παιδί τη σχολική επιτυχία καθώς και τις κοινωνικές του συναναστροφές.

Ο κ. Μαντούδης επισημαίνει 10 βασικούς κανόνες στους γονείς, που θέλουν να επιτύχουν την επικοινωνία με το παιδί τους.

Μιλάτε απλά και καθαρά στο νήπιο σας
Κοιτάζετε πάντα το παιδί στα μάτια και προφέρετε αργά και καθαρά τις λέξεις. Προσπαθήστε να δώσετε έμφαση και να τονίσετε τις συλλαβές.

Δείξτε ενδιαφέρον σε όσα σας λέει
Είναι σημαντικό να προσέχετε το παιδί σας όταν σας μιλάει και να του εκφράζετε τον ενθουσιασμό σας. Χρωματίστε την χροιά σας και μιλάτε ζωντανά με έμφαση στον τονισμό.

Κάνετε επαναλήψεις
Το νήπιο χρειάζεται να ακούσει κάποιες λέξεις αρκετές φορές ώστε να τις αφομοιώσει. Χρησιμοποιήστε την ίδια λέξη σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Παροτρύνετε να συμπληρώσει τα κενά των προτάσεων σας
Ξεκινήστε να κάνετε μία πρόταση και αφήστε ένα κενό ώστε να το συμπληρώσει το παιδί σας. Π.χ. δώσε μου το…. και δείξτε το τηλέφωνο. Αφήστε του χρόνο για να το συμπληρώσει.

Αποφύγετε τις πολλές ερωτήσεις
Τα νήπια, ειδικά εκείνα που είναι μικρότερα από τριών ετών, δυσκολεύονται να εκφραστούν με τις λέξεις. Αποφύγετε να τα μπερδέψετε με καταιγισμό ερωτήσεων γιατί είναι πολύ πιθανό να βρεθούν σε σύγχυση και να διακόψουν την επικοινωνία. Μετά τα 3-5 του χρόνια ενσωματώστε στον λόγο σας τις ερωτήσεις.

Μην επικρίνετε εάν κάνει λάθος
Επιβραβεύστε την προσπάθεια του παιδιού σας να πει μία λέξη ακόμα και αν δεν είναι σωστά διατυπωμένη. Βοηθήστε το να την πει σωστά και παρακινήστε το. Να θυμάστε ότι τα θετικά σχόλια θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το λεξιλόγιο του.

Διδάξτε του να συγκεντρώνεται και να περιμένει τη σειρά του
Σε μία συζήτηση είναι σημαντικό να περιμένει κανείς τη σειρά του προτού μιλήσει. Διδάξτε αυτή τη δεξιότητα στο παιδί σας και επαινέστε το όταν αποκρίνεται σωστά.

10 συμβουλές για να επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας

Ενθαρρύνετε να εκφράσει τα συναισθήματα του
Μιλήστε με απόλυτη ειλικρίνεια για τα δικά σας συναισθήματα και ενθαρρύνετε και το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Μιλήστε για ιδέες και σκέψεις και είναι σίγουρο ότι θα εκπλαγείτε από τις δικές του!

Αναπτύξτε τη φαντασία του μέσα από τα βιβλία
Από τα πρώτα κιόλας γενέθλια του παιδιού σας κάντε του δώρο βιβλία. Διαβάστε μαζί με το παιδί και περάστε όμορφες στιγμές, πριν τον ύπνο. Με αυτό τον τρόπο χτίζετε σιγά σιγά τη σχέση σας και του παράλληλα του δίνετε πολλά λεκτικά ερεθίσματα.

Μαζευτείτε για φαγητό όλη η οικογένεια
Το φαγητό, ως τελετουργία, συνδέει τα μέλη της οικογένειας. Μαζεύονται όλοι γύρω από το τραπέζι, συζητούν και ανταλλάσουν τις εμπειρίες της ημέρας. Αδράξτε την ευκαιρία που προσφέρει το τραπέζι και η διαδικασία του φαγητού και τρώτε μαζί με το παιδί σας.

mandou.gr