Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Σας τρομάζουν και εσάς οι ιώσεις και τα κρυολογήματα; Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, και εκτός από την περιβόητη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχουμε και την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων.

Όπου κι’ αν πάτε βλέπετε παιδάκια με κόκκινες μυτούλες, μπούκωμα και βήχα και έτσι έχετε καταλάβει ότι έχει ξεκινήσει ο φαύλος κύκλος που περιλαμβάνει γρίπη, ιώσεις και κρυολογήματα.


Για τα παιδιά,οι πιθανότητες να νοσήσουν είναι περισσότερες από τους ενήλικες, καθώς είναι εκτεθειμένα σε χώρους με πολλά μικρόβια. Τι μπορείτε όμως να κάνετε, έτσι ώστε να μην αρρωστήσει το παιδί σας και να μπορέσει να αντισταθεί όσο το δυνατόν καλύτερα στις αντίξοες συνθήκες ενός βαρύ χειμώνα; Προφανώς, δεν μπορείτε να κλείσετε το παιδί σας μέσα στο σπίτι, προκειμένου να το προστατεύσετε από τα μικρόβια που κυκλοφορούν στο σχολείο ή την παιδική χαρά. Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να το βοηθήσετε να αποκτήσει ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, που θα συμβάλλει στην αποφυγή ή την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν λοιμώξεων, γλυτώνοντάς το από την ταλαιπωρία.

Εκτός από τον καλό και επαρκή ύπνο και την καθημερινή σωματική άσκηση μέσω παιχνιδιού ή δραστηριοτήτων, η διατροφή, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις, καθώς πολλά θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ άλλα έχουν συσχετιστεί με τη φυσική ενίσχυσή του.

Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Με την βοήθεια του, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Χάρη Γεωργακάκη, συγκεντρώσαμε τα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας, ώστε να ενισχύσετε «φυσικά» την άμυνά του:

Εσπεριδοειδή:

Όλα τα φρούτα είναι απαραίτητα και σημαντικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και όλα τα εσπεριδοειδή, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσιες πηγές βιταμίνης C, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ενεργοποιώντας την παραγωγή αντισωμάτων κι ενισχύοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φροντίστε λοιπόν να τα έχετε όσο το δυνατόν περισσότερο στη διατροφή ενός παιδιού είτε ως φρούτα είτε ως φρέσκους χυμούς.

Λαχανικά με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα:

Όλα τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού. Ωστόσο, τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας, όπως το καρότο, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα και οι χρωματιστές πιπεριές, ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε καροτενοειδή και βιταμίνη Α, η οποία συμμετέχει στην άμυνα του οργανισμού.

Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Γιαούρτι:

Αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές προβιοτικών στη διατροφή μας. Τα προβιοτικά προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα από λοιμώξεις, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά.

Ψάρι:

Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του αμυντικού μηχανισμού, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα απαραίτητα αμινοξέα για τη σύνθεση των αντισωμάτων. Παράλληλα, εμπεριέχει απαραίτητα ω3 λιπαρά και ψευδάργυρο, που αποτελούν κλειδιά για την αμυντική θωράκιση του οργανισμού ενός παιδιού.

Ξηροί καρποί:

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως βιταμίνη Ε, που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού και ψευδάργυρο που είναι απαραίτητο συστατικό για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Αβγά:

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος δεν έχει λάβει την απαραίτητη ποσότητα σε βιταμίνη D, είναι πιο επιρρεπής στις ιώσεις. Τα αυγά είναι ένα από τα μόνα τρόφιμα με φυσική βιταμίνη D. Περιλαμβάνουν επίσης και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι βιταμίνη Β και το σελήνιο.

Σύμμαχοι υπέρ του ανοσοποιητικού

Οι βιταμίνες και τα μεταλλικά άλατα είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για σημαντικές λειτουργίες.

Βιταμίνη C:

Η πιο δημοφιλής και η πιο απαραίτητη βιταμίνη. Συντελεί στην αύξηση αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων – πρωτεϊνών που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών. Δρα ως αντιισταμινικό, μειώνοντας τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Σημαντικές πηγές είναι η κόκκινη και πράσινη πιπεριά, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή, ο μαϊντανός, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Vegetables mix on wooden tableΒήτα- καροτένιο:

Ένας ισχυρός σύμμαχος του ανοσοποιητικού που αυξάνει τη δράση των φονικών κυττάρων, που καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα.Φρούτα και λαχανικά όπως καρότο, λωτός, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε βήτα καροτίνη.

Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Βιταμίνη Ε:

Ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τον προφυλάσσουν από λοιμώξεις. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, ηλιόσποροι, θαλασσινά, αβοκάντο και ελιές.

Ψευδάργυρος:

Απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, μετέχοντας σε πλήθος λειτουργίες τους συστήματος αυτού, όπως τα Τ-λεμφοκύτταρα που κατέχουν κεντρικό ρόλο στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού στα ξένα αντιγόνα. Τα οστρακοειδή, το μοσχάρι, τα πουλερικά, το συκώτι, τα φασόλια, τα καρύδια, τα μανιτάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο.

Σελήνιο:

Ιχνοστοιχείο με έντονη αντιοξειδωτική δράση, έχοντας καθοριστικό ρόλο στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος συμμετέχει σε μια σειρά από αμυντικούς μηχανισμούς. Σημαντικές πηγές είναι τα καρύδια Βραζιλίας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το κρέας, τα μανιτάρια και τα αβγά.

Τροφές που βοηθούν στο ανοσοποιητικό των παιδιών

Συμβουλές για τους γονείς:

  • Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις παραπάνω τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού χωρίς όμως να απορρίπτετε άλλες θρεπτικές τροφές. Το ημερήσιο μενού του παιδιού πρέπει να αποτελείται από θρεπτικές και ποιοτικές τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Το καθημερινό διατροφολόγιο των παιδιών θα απαρτίζεται από 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα. Έτσι ο οργανισμός του παιδιού εφοδιάζεται με ενέργεια κατά διάρκεια όλης της ημέρας.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ουσίες για την ενδυνάμωση αλλά και την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού. Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνουν τα παιδιά σε περιόδους που αντιμετωπίζουν ιώσεις ή κρυολογήματα.
  • Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να φάει φρούτα μπορείτε να προτιμάτε αποξηραμένα και να φτιάχνετε ζελέ με φρέσκα φρούτα ή κομπόστα.
  • Παρακινήστε το παιδί σας να πίνει επαρκή ποσότητα νερού. Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την συνεχής αναπλήρωση υγρών του σώματος. Συντελεί στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών
  • Οι σούπες και οι ζωμοί κρεάτων είναι σοφή επιλογή, ειδικά σε περιπτώσεις που το παιδί σας έχει νοσήσει. Πρόκειται για ελαφρύ γεύμα όπου παρέχει μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και τα απαραίτητα στοιχεία για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε επίσης:

Ποιά τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από την παιδική διατροφή;

Ποιες τροφές θα προστατέψουν το παιδί σας από τις ιώσεις και τα κρυολογήματα

 

Τί πρέπει να τρώνε τα παιδιά μας το χειμώνα για γερό ανοσοποιητικό

Η διατροφή στην προσχολική ηλικία