Τι να πείτε στο παιδί σας όταν δει κάποιον σε αναπηρικό αμαξίδιο & πώς να το εξοικειώσετε με την διαφορετικότητα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είστε στον δρόμο και περπατάτε μαζί με το παιδί σας, όταν δίπλα σας περνά ένας περαστικός ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Του τραβά την προσοχή οπότε λέει «μαμά κοίτα» και τον δείχνει. Μπορεί εκείνη την ώρα να θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι ώρα να ντραπείτε αλλά ούτε και να μαλώσετε το παιδί σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν ακριβώς την ευκαιρία για να του περάσετε κάποια μηνύματα και έτσι η «στιγμή αμηχανίας» που αρχικά μπορεί να νιώσατε να δώσει τη θέση της σε ένα πολύ καλό μάθημα… Πέραν του να συζητήσετε για αυτό, οι ειδικοί δίνουν κάποια έξτρα tips…

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Διαβάστε βιβλία και δείτε σειρές, ταινίες με χαρακτήρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ικανότητες 
Προκειμένου να μεγαλώσετε ένα παιδί με ενσυναίσθηση, είναι σημαντικό να έρχεται σε επαφή με το διαφορετικό. Είναι σημαντικό από μικρή ηλικία το παιδί να έχει πολλές και διαφορετικές προσλαμβάνουσες ώστε αργότερα στη ζωή του να δέχεται και να «αγκαλιάζει» την διαφορετικότητα. Πρέπει να το βοηθήσουμε να καταλάβει πως δεν υπάρχει κανονικό και μη κανονικό, απλά έχει να κάνει με το τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας.

Ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να γίνει αυτό, σύμφωνα με την Kristene Geering, σύμβουλο γονέων, είναι διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας σειρές και ταινίες. «Όσο περισσότερο εκτίθεται το παιδί σε ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, εμφάνιση, ικανότητες, τόσο πιο εύκολα θα συνειδητοποιήσουν την πολύ-ποικιλότητα του ανθρώπινου είδους και πόσο διαφορετικά όμορφος είναι ο καθένας μας» εξηγεί η Geering.

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν δει κάποιον σε αναπηρικό αμαξίδιο & πώς να το εξοικειώσετε με την διαφορετικότητα

Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν παρέα με παιδιά που είναι διαφορετικά από το ίδιο
Καλά είναι και τα βιβλία και οι ταινίες αλλά σαν την real-life εμπειρία δεν έχει... Μπορείτε να προτρέπετε το παιδί σας να παίζει και να κάνει παρέα με παιδιά που είανι διαφορετικά από εκείνο. Έχοντας στο οικείο του περιβάλλον διαφορετικά άτομα, μπορεί να εξοικειωθεί ακόμα πιο εύκολα!

Ανταποκριθείτε ουδέτερα όταν το παιδί σας δείχνει κάποιον με κάποια αναπηρία
Το να δείξει ένα παιδί κάποιον στο δρόμο είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού… ειδικοί και επιστήμονες συμφωνούν όμως ότι αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς αθώα. Με άλλα λόγια, το παιδί δεν «κρίνει» τον άλλον, απλά παρατηρεί κάτι, ανακαλύπτοντας έτσι τον κόσμο. Όσο άβολα κι αν νιώθετε εκείνη τη στιγμή, είναι καλό να αντιδράσετε πολύ φυσιολογικά και ουδέτερα. Μην ξεχνάτε πως σκοπός σας είναι να κανονικοποιήσετε στην αντίληψη του παιδιού σας ότι υπάρχουν και άνθρωποι διαφορετικοί από το εκείνο.

Για να δώσουμε και ένα παράδειγμα… Ας πούμε ότι βρίσκεστε στην ουρά στο ταμείο του σούπερ μάρκετ και μπροστά σας είναι μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το παιδί σας μόλις την παρατηρεί λέει «Μαμά γιατί η κυρία κάθεται σε καροτσάκι και δεν περπατάει;». Μια πιθανή απάντηση που μπορείτε να του δώσετε είναι «Τα πόδια της κυρίας δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα δικά σου πόδια και γι’ αυτό χρειάζεται αυτό το αμαξίδιο για να μετακινηθεί αντί να περπατάει».

Τι να πείτε στο παιδί σας όταν δει κάποιον σε αναπηρικό αμαξίδιο & πώς να το εξοικειώσετε με την διαφορετικότητα

Αποφύγετε να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ντροπή
Αναφερθήκαμε σε αυτό και στην αρχή αλλά είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μην νιώσει πως έχει κάνει κάτι κακό. Στην ουσία έχει απλά παρατηρήσει κάτι διαφορετικό σε κάποιον άνθρωπο. Οπότε αν αρχίσετε να λέτε στο παιδί να μην το ξανακάνει αυτό, το μαλώσετε ή το κάνετε να νιώσει άσχημα με την συμπεριφορά του, το μήνυμα που του περνάτε είναι πως η παρατήρηση που έκανε είναι ντροπιαστική για το άλλο άτομο.

Στην πραγματικότητα, οποιασδήποτε μορφής αναπηρία δεν πρέπει να είναι πηγή ντροπής για κανέναν και σίγουρα δεν θέλετε το παιδί σας να την αντιμετωπίζει έτσι. Εκτός αυτού, θα το αποθαρρύνετε να διατυπώνει γενικά ερωτήσεις αλλά και να ανοίγει συζητήσεις για την διαφορετικότητα αφού στην αντίληψή του θα περαστεί σαν κάτι για το οποίο «δεν πρέπει» να μιλάμε.