Τι ισχύει για το εμβόλιο κορονοϊού και τα μωρά που θηλάζουν;

Δημοσιεύθηκε στις

Όλες οι μανούλες που θηλάζουν αναρωτιούνται αν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και αν αυτό θα επηρεάσει μέσω του γάλακτος το μωρό τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα κι αν ασθενήσει η μητέρα με κορονοϊό, μπορεί να συνεχίσει να θηλάζει το παιδί της. Κι αυτό διότι σε καμία μελέτη δεν έχει βρεθεί ιός ή τμήμα ιού να έχει περάσει στο γάλα και να έχει τη δυνατότητα λοίμωξης στο νεογνό.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Τι γίνεται όμως με τον εμβολιασμό της θηλάζουσας μητέρας; Απαντήσεις για το θέμα του εμβολίου κορονοϊού και των μητέρων που θηλάζουν τα μωρά τους έδωσε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Με ανάρτησή του στο facebook, εξηγεί γιατί "είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσουν τα εμβόλια σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί".

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:

"Πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εξηγήσει πως το εμβόλιο είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσει σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί, άρα το εμβόλιο μπορεί να προσφερθεί στις θηλάζουσες όπως στο γενικό πληθυσμό. Ας δούμε τι εννοούν με το «είναι βιολογικά και κλινικά απίθανο να θέσουν τα εμβόλια σε κίνδυνο το θηλάζον παιδί.

Πιο συγκεκριμένα τα εμβόλια COVID-19 που ως τώρα έχουν στην Ευρώπη και αυτά που µάλλον θα εγκριθούν τους επόμενους μήνες δεν περιέχουν ζωντανό ιό και είναι απίθανο να βλάψουν ένα έμβρυο ή ένα θηλάζον μωρό. Το κύριο ερώτημα για κάποιες είναι εάν μια ποσότητα μιας ουσίας φιλτράρεται στο μητρικό γάλα. Ακόμα όμως κι αν ένα φάρμακο ή εμβόλιο καταλήξει στο μητρικό γάλα, δεν είναι απαραίτητο πως θα φτάσει στο μωρό. Οτιδήποτε περνά από το μητρικό γάλα πρέπει επίσης να περάσει από τα οξέα στο στομάχι και το έντερο του μωρού.
Αν σκεφτούμε πως το mRNA έτσι κι αλλιώς θα αδρανοποιηθεί σε ώρες μετά τον εμβολιασμό, μένει μόνο το λιπιδικό κάλυμμα του εμβολίου. Οι ειδικοί λένε πως κατά τη διάρκεια της γαλουχίας, είναι απίθανο τα νανολιπίδια του εμβολίου να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στον ιστό του μαστού. Αλλά ακόμα και αν φτάσει κάτι, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό είτε λιπίδια (και πολύ λιγότερο το mRNA όπως είπα) να μεταφερθούν στο γάλα. Στην απίθανη - κατά τους ειδικούς- περίπτωση που το mRNA του εμβολίου υπάρχει στο γάλα, αναμένεται να αποδομηθεί και να μην έχει βιολογικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα να πούμε πως ίσως υπάρχει όφελος από τον εμβολιασμό της θηλάζουσας μητέρας στο παιδί. Αφού το εμβόλιο ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας για να δημιουργήσει αντισώματα κατά του κορωνοϊού, τα αντισώματα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα.

Τα μωρά - ως γνωστόν- λαμβάνουν προσωρινή προστασία από τις μητέρες τους με αυτόν τον τρόπο. Στην περίπτωση του κορωνοϊού, αντίστοιχα, κάποιες μελέτες αναφέρουν πως έχουν βρεθεί αντισώματα στο μητρικό γάλα των γυναικών που είχαν προηγουμένως μολυνθεί, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο βραχεία είναι η προστασία που παρέχουν αυτά τα αντισώματα στα μωρά".

Πολλοί επιστημονικοί σύλλογοι αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εξηγήσει πως το εμβόλιο είναι βιολογικά και...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021