Κορονοϊός: Θηλασμός εν μέσω πανδημίας-τί πρέπει να προσέξετε!

Ο Covid-19 είναι εδώ, δεν μας έχει ξεχάσει, οπότε μανούλες προσοχή! Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε ένα νεογέννητο αυτή τη στιγμή, πιθανότατα ανησυχείτε περισσότερο.

Από τη Στεφανία Ρουμπάκη

Οι έγκυες γυναίκες που είναι θετικές στον ιό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και να καταλήξουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). Έτσι οι νέες μητέρες αρχίζουν να αμφισβητούν την ασφάλεια του θηλασμού.

Είναι δυνατό να μεταδοθεί ο ιός μέσω το θηλασμού από τη θετική μητέρα στο νεογνό;

Είναι γνωστό πλέον πώς η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως με τη στενή επαφή με άτομο που νοσεί από COVID-19 μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων κατά το βήχα ή το φτέρνισμα. Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα δεδομένα τώρα, ο ιός δεν έχει ανιχνευθεί στο γάλα γυναικών (με COVID-19) και δεν υπάρχει η πληροφορία για πιθανή μετάδοση του ιού μέσω του μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο νεογνό κατά το μητρικό θηλασμό, σχετίζεται με τη στενή επαφή και τη μετάδοση μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος.

Από την άλλη τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού είναι γνωστά και τεκμηριωμένα. Φαίνεται ότι η κλινική εικόνα της μητέρας σε συνδυασμό με την επιθυμία της να θηλάσει, πάντα υπό την καθοδήγηση ειδικού, θα πρέπει να κατευθύνει την απόφαση για τη διενέργεια θηλασμού ή όχι. Εάν ληφθεί η απόφαση του θηλασμού, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται αντλία για τη λήψη του γάλακτος (breast pump) και να χορηγείται αυτό στο μωρό είτε από τη μητέρα του αφού λάβει όλα τα μέτρα προφύλαξης (πλύσιμο χεριών, μάσκα, αερισμός χώρου, καθαρισμός επιφανειών) είτε από ένα άτομο που δεν νοσεί.

 

 Μία θετική στον COVID19 έγκυος γυναίκα είναι δυνατό να μεταδώσει τον ιό στο έμβρυο;

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 9 εγκύους στην πόλη Wuhan της Κίνας, οι οποίες μολύνθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως. Όταν γέννησαν οι γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι κανένα μωρό δεν είχε μολυνθεί (όλες γέννησαν με καισαρική). Επίσης δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στο γάλα, το ομφαλικό αίμα ή το αμνιακό υγρό των γυναικών.Σε μία άλλη σειρά μελετών, ελέγχθηκαν επιχρίσματα από τον λαιμό νεογέννητων βρεφών και πλακούντες μολυσμένων γυναικών. Και αυτά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και γι' αυτό πιστεύεται ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την μητέρα στο μωρό της.

Πώς μπορεί όμως να προστατευθεί μία έγκυος γυναίκα από το να νοσήσει από τον COVID-19;

Μία έγκυος οφείλει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προστασία του γενικού πληθυσμού:

  • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Να αποφεύγει να αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια της. Γενικώς να αποφεύγει να αγγίζει το πρόσωπό της.
  • Σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος να χρησιμοποιεί τον αγκώνα της και το όποιο χαρτομάντιλο χρησιμοποιείται να πετιέται άμεσα στον κάδο των απορριμμάτων.
  • Να αποφεύγει την κοινωνική συνεύρεση με άτομα που δεν γνωρίζει εάν ή όχι είναι υγιή.

 Για την ασφάλεια σας

Εάν μία έγκυος αρχίσει να νιώθει συμπτώματα της νόσου, όπως πυρετό, βήχα ή συμπτώματα απλού κρυολογήματος, οφείλει άμεσα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ιατρό ή το γυναικολόγο της, και, ανάλογα με τις οδηγίες τους, να επικοινωνήσει με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Δεν συστήνεται η μετάβαση σε νοσοκομειακή μονάδα χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρμοδίους.